Právě čtete

Jak vyrobit pohádkovou palandu

37836  
Sdílet: 

Jak vyrobit pohádkovou palandu

Spousta dětí touží po patrové posteli, aby byly „jako v domečku“. A ještě víc si zamilují, když bude rovnou mít domečkový rám, třeba i se závěsy. Já jsem ho zvládla vyrobit jenom s pomocí kamarádky. A vy můžete taky.

15. 6. 2018 5 min. čtení Denisa Charvátová
Jak vyrobit pohádkovou palandu

Možná bych se sama do stavby nepustila, kdyby mi stavba domečku pro panenky nedodala odvahu pouštět se do stále větších projektů. Když jsem pak pořád ne a ne nikde najít takový rám patrové postele, jaký by se mi líbil, prostě jsem se rozhodla ho vyrobit sama.

Pod spodním patrem máme ještě prostor na matraci pro hosty. Určitě se bude hodit, až moje holčička vyroste a budou u ní přespávat kamarádky. Anebo matraci dáme pryč a budeme mít místo pro úložné boxy.

Co budete potřebovat

Rošt a matraci
Ty jsme vzaly už z existující postele, případně bychom pořídily hotové.

„Stavební materiál“ = hranoly a vruty
Základem celé stavby domečkového rámu jsou dřevěné hranoly o tloušťce 10 × 10 cm. Ty jsem si nechala nařezat na požadované délky a některé seříznout pod úhlem 45 °.

V této fázi doporučuji využít specializovaných služeb. Sice si vše můžete nařezat sami doma, ale takto postel bude sedět skutečně na milimetry.

Všechny délky odpovídají postýlce podle toho, jak jsem ji stavěla já. Asi to nemusím připomínat, ale pro jistotu: pokud budete měnit např. výšku, ve které stojí spodní postel, určitě si ostatní míry nezapomeňte přizpůsobit.

  • dřevěné hranoly 10 × 10 cm, délka:
    • 4 ks 155 cm, jeden konec každého hranolu seříznutý pod úhlem 45 ° – na střechu
    • 4 ks 158 cm, jeden konec každého hranolu seříznutý pod úhlem 45 ° – nohy postele
    • 4 ks 90 cm – rám postele
    • 1 ks 110 cm – na vršek střechy
    • 4 ks 200 cm – rám postele
  • dřevěné hranoly 6 × 4 cm, délka:
    • 2 ks 144 cm – žebřík
    • 7 ks 30 cm – příčky žebříku
  • dřevěná prkna 10 × 2 cm na zábrany proti pádu:
    • 2 ks 90 cm
    • 2 ks 108 cm
    • 2 ks 62 cm
  • kování
    • 8 ks rohová destička 50 × 50 × 70 mm – na uchycení roštů
    • 4 ks úhelník 40 × 40 × 40 mm – pro lepší stabilitu uchycení roštů
    • 4 ks plochá spojka – na přichycení střechy
    • 20 ks vrutů 180 mm – na nosnou konstrukci
    • 4 ks vrutů 120 mm – na přidělání žebříku
  • šrouby
  • vrtačka
  • lepidlo na dřevo
  • 2 ks rošt laťkový v rámu
  • 2 ks matrace 90 × 200 cm

Stáhněte si plánek

Aby se vám postýlka dobře stavěla, stáhněte a vytiskněte si plánek se všemi potřebnými rozměry.

Můj tip: Nekupujte nejlevnější kování a vruty, zase tolik se na nich neušetří a budou vás vizuálně rušit. Já jsem vybrala takové, aby ve dřevě vypadaly hezky.

7 kroků k domečkové posteli

Přiznávám, že celé to sestavit je trochu fyzicky náročnější a v jednom člověku všechno nezvládnete. Určitě si nebojte říct o pomoc s přidržením a zvedáním silnějším členům domácnosti.

Krok 1: rámy postele

Před samotnou stavbou si připravte rošty. Každý má trochu jiný rozměr a je důležité, aby vám ten váš přímo seděl do rámu postele.

Rošt položte na podlahu a po jeho obvodu si rozložte hranoly dlouhé 200 cm a 90 cm tak, aby rošt napevno objímaly. Rošt opatrně odstraňte a hranoly k sobě v rozích přivrtejte pomocí rohových destiček. Navrtejte je ve výšce zhruba 2 cm nad zemí, aby se nevylomily při zatížení.

Následně ve stejné výšce v polovině delších hranolů přivrtejte kovové úhelníky. Jsou zde pro lepší stabilitu při držení roštu.

Takto si připravte i druhý rám postele (na druhé patro).

Krok 2: kuří nožky

Hotový rám si vypodložte do vámi požadované výšky. Já se rozhodla pro 22 cm, abych pod postel mohla zastrčit matraci pro hosty.

Do výkusu v rohu vložte hranol o výšce 158 cm seříznutý v horní části pod úhlem 45 °. Přivrtejte jej konstrukčním vrutem z každé strany.

Nezapomeňte, že vrtáte vruty křížem, proto je nutné jeden navrtat nepatrně výš a druhý nepatrně níž, aby se vám ve dřevě nepotkaly.

Takto připevněte všechny nohy.

Krok 3: stavíme druhé patro

Stejně jako u spodního patra i druhé je nutné si vypodložit. Tady vám ale hromada knih stačit jen tak nebude. My použily komodu. Berte cokoliv dle svých možností, co vám pomůže podložit druhý rám v patřičné výšce nad spodním rámem.

Já jsem druhé patro postavila 1 metr nad dolní postel, ale vy si určitě výšku spočítejte podle toho, jak vysoko stavíte spodní rám. Mezi oběma patry by mělo být zhruba 80 cm prostoru.

Postup přivrtání je stejný jako u rámu spodního.

Krok 4: pokládáme střechu

Na každou nohu, seříznutou hranu, přivrtejte plochou spojku tak, aby vám její polovina přečnívala. Posaďte na nohu seříznutou částí střešní hranol, vyrovnejte jej, aby vám přesně seděl, a přišroubujte ho skrze spojku. Toto opakujte na každé noze. Na závěr položte střešní trám (hranol o délce 110 cm) na vzniklou střechu. Měl by vám krásně dosednout a upevněte ho vrutem do každého trámu.

A rám je skoro hotový! To nejtěžší už máte za sebou. :-)

Krok 5: horní patro bez žebříku nezdoláme

Nyní vezměte dva menší hranoly o délce 144 cm a navrtejte do nich 30 cm široké příčky. Nechávaly jsme mezi nimi rozestup 20 cm. Každou příčku ze strany navíc přilepte lepidlem na dřevo, aby se neprotáčela.

A nebojte se, unese to těžkou váhu (testováno metrákem živé váhy ve skoku). Žebřík připevněte prostřednictvím kratších vrutů (120 mm) k rámům postele.

Krok 6: pozor na pády

Bezpečnost nadevše. Pomocí prken jsme udělaly zábrany. Do čela postele nám postačilo prkno o délce 90 cm, které jsem pevně přilepila. Pokud se bojíte jen lepení (ač není důvod), můžete prkna ještě kovovými „elky“ přivrtat.

U žebříku jsem si prkna seřízla pod úhlem sklonu střechy. K žebříku jsme je přivrtaly z vnitřní strany, ke konstrukci opět přilepily.

Volejte hurá! Postel je hotová! Nechte vše den pořádně zaschnout a pak se vrhněte na dekorace.

Krok 7: na závěr si užijte dekorování

Sen každé princezny jsou nebesa, proto na naší postýlce nesměly chybět. Nebesa jsem rozzářila krásnými světýlky s mušličkami.

Pro mladší děvčátko do dolního patra jsem ke zdi ušila tři velké polštáře, aby nám nezapadávalo za matraci, než se naučí spát ve „velké posteli“. Postel navíc nyní přes den slouží holčičkám jako sedačka.

V horním patře jsem pro změnu pro větší děvčátko navrtala na zeď různě velké čtvercové poličky pro odkládání knížek a věcí a stěny okolo rozveselila obrázky. A jedno malé království je hotovo.

Nezbývá než popřát sladké sny :-)

Můj tip: Nebesa si můžete vyrobit prostřednictvím dvou záclon sešitých k sobě a přehozených přes „střechu“ postele.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články