Právě čtete

Ovesné vločky nejen na kaši! 7 tipů, co s nimi a recept na slaný koláč

38945  
Sdílet: 

Ovesné vločky nejen na kaši! 7 tipů, co s nimi a recept na slaný koláč

Co se týká surovin na vaření, nejraději kupuji takové, které jsou v kuchyni univerzální a dají se tak použít na nepřeberné množství receptů. Jednou z nich jsou ovesné vločky. Už dávno z nich doma neděláme jenom kaši. Dají se „propašovat“ snad do každého jídla.

26. 8. 2020 4 min. čtení Martina Chomátová
Ovesné vločky nejen na kaši! 7 tipů, co s nimi a recept na slaný koláč

Ovesné vločky máme doma ve spíži snad všichni. Když se ale známých zeptám, co z nich nejraději připravují, zjišťuji, že většina lidí z ovesných vloček připravuje pouze ovesnou kaši. A to je vážně škoda! Protože možnosti jejich využití jsou mnohem pestřejší.

Ovesná kaše, která se připraví přes noc

Já mám ovesnou kaši k snídani moc ráda a někdy si s její přípravou opravdu vyhraju. Moje oblíbená varianta je nechat ji odležet přes noc.

To, že na kaši stačí povařit vločky v mléce a pak je dochutit podle vlastní fantazie, vědí všichni. Ještě jednodušší variantou, kterou preferuji já,  je si vločky večer namočit do vlažné vody. Ovesné vločky totiž díky namočení začnou štěpit sacharidy, získají sladší chuť a někdo si je pak třeba už ani nedochucuje.

Já si do nich ráda dávám špetku skořice, oříšky, rozinky nebo brusinky a na závěr čerstvé ovoce, které mám zrovna doma. Někdy zase přidám strouhaný kokos, vanilku, banán a trochu jogurtu.

Ovesná kaše naslano

Možná vás to ani nenapadlo, ale ovesná kaše je výborná i naslano. Stačí přidattřeba tymián, orestované žampiony, cuketu a na závěr ztracené vejce. Nebo šunku, avokádo a trochu bazalky. Variant je téměř nekonečno mnoho.

Když z ovesných vloček nedělám kaši

Pokud mám chuť připravit některý klasický recept zdravěji, nebo ho jen ozvláštnit, někdy nahrazuji klasickou mouku tak, že namísto ní použiji rozemleté vločky.  Jak na to? Stačí je prohnat výkonným mixérem.

1. Zahušťování

Rozemletými ovesnými vločkami můžete zahustit nejrůznější polévky a omáčky. Stejně tak je můžete použít i při zahušťování sekané nebo karbanátků, a vynechat tak strouhanku.

2. Drobenka

Když chci ozvláštnit koláč s drobenkou, přidám do směsi na drobenku hrst (nebo i více) jemných ovesných vloček. Taková drobenka je ještě křupavější než obyčejná, a má po upečení krásně zlatavou barvu.

Drobenka na šest způsobů

Drobenka na šest způsobů

Pokud vás baví představa ovesné drobenky, inspirujte se dalšími pěti možnostmi.

Přečíst článek

3. Lívance a placičky

Rozemleté vločky můžete použít například jako pojidlo do různých zeleninových placek. A hlavně i do lívanců, vaflí nebo palačinek místo klasické mouky. Můj oblíbený tip je ovesný lívanec přes celou pánev ‒ umíchám těsto na lívance (místo mouky použiji rozemleté vločky, někdy těsto ani nesladím a přidám jen rozmačkané banány), naliji ho do pánve s žáruvzdornou rukojetí a celou pánev takto vložím do vyhřáté trouby. Když je „maxi lívanec“ hotový, ozdobím ho čerstvým ovocem z naší zahrádky (mimo sezónu kupovaným), ořechovým máslem, jogurtem a servíruji uprostřed stolu, kde si každý může ukrojit, kolik chce.

Lívance nejen ovesné

Lívance nejen ovesné

Tři recepty na neobvyklé lívance, které si zamilujete

Přečíst článek

4. Ovesné koláče

Ovesné vločky se dají i skvěle zapékat. Buď nasladko s medem, ořechy a ovocem, nebo naslano. Na slaný koláč z ovesných vloček totiž můžete použít cokoliv, co máte zrovna doma a experimentovat můžete s různými druhy zeleniny, masem nebo vše třeba vylepšit sýrem. Má oblíbená kombinace je z orestované zeleniny a sušených rajčat, které si s ovesnými vločkami náramně rozumí.

Další recepty z vloček

Další recepty z vloček

Semínkové sušenky a koláč na způsob francouzského quiche.

Přečíst článek

5. Domácí granola

Když už jsme u zapékání, nedám dopustit na domácí granolu. Hned po ovesné kaši je to moje druhá nejoblíbenější ovesná snídaně. A co že to je granola? Zkrátka dozlatova zapečená křupavá směs, kterou si můžete ráno nasypat třeba do jogurtu. My většinou ovesné vločky zapékáme s ořechy, nejrůznějšími semínky, sušeným ovocem, čokoládou, s kokosem a nejrůznějším kořením (nejraději se skořicí) a přidáváme trochu medu a másla.

Recept na granolu

Recept na granolu

Připravte si vlastní granolu během několika minut

Přečíst článek

Granola jako jedlý dárek


Domácí granolu uchovávám v uzavíratelných sklenicích a díky tomu vydrží docela dlouho ‒ když ji tedy rychle nesníme. :-) Proto ji i ráda dávám známým jako jedlý dárek. Stačí mít pár dóziček a vlastnoručně dělaný dárek je za chvíli na světě.

6. Muffiny, cheesecake a sušenky

V rámci pečení je u ovesných vloček stejně jako u klasické mouky snad nekonečno možností na recepty. Kdybych měla vybrat sladké tečky, po kterých se u nás vždy zapráší, jsou to muffiny a sušenky z ovesné mouky ‒ někdy přidám i hrst nerozemletých pro zajímavější strukturu. Z ovesné mouky také ráda dělám základ na cheesecake. Chutná stejně skvěle jako ten ze sušenek, ale snadno tak můžete získat například bezlepkovou verzi.

Jsou ovesné vločky bezlepkové?


Oves je přirozeně bezlepkový, ale pokud budete vařit pro člověka s alergií na lepek, vyberte v obchodě takové vločky, které budou označeny jako „bezlepkové“. Proč? Je to z toho důvodu, že máme jistotu, že během pěstování a zpracování nebyly „kontaminovány“ jinými surovinami, které lepek obsahují.

7. Domácí müsli tyčinky

Müsli tyčinky v obchodech na mě často bývají moc sladké, a proto si je občas připravuji doma. Jednak je mohu méně osladit, ale hlavně si do nich dám přesně to, co mi chutná. Takové tyčinky si pak beru sebou do kabelky a uprostřed pracovního dne jako když je najdu.

Recept na müsli tyčinky

Recept na müsli tyčinky

Domácí tyčinky plné oříšků, semínek a ovoce.

Přečíst článek

Ovesné vločky se využívají i v kosmetice


Přidejte si je do koupele, zjemní pokožku a odstraní svědění, tudíž jsou prospěšné při léčbě atopického ekzému nebo lupénky. Obličejová maska z vloček zase pomáhá vyhladit pokožku a pleť omladí, regeneruje, vyčistí póry a předejde vzniku černých teček.

Recept na slaný koláč z ovesných vloček

Slaný koláč z ovesných vloček je skvělý teplý, třeba s lehkým zeleninovým salátem. V této podobě hravě zastane i hlavní jídlo. Můžete si ho ale dát i zastudena ke svačině. Je skvělé, že koláč je plný zeleniny a tu si navíc můžete obměňovat podle vlastní chuti.

Ingredience:

  • 250 g ovesných vloček
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • hrst sušených rajčat
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 balení balkánského sýra
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

ovesne vlocky

Postup:

  1. Na trošce olivového oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibulku.
  2. Přidejte očištěnou zeleninu nakrájenou na menší kousky, osolte, opepřete a krátce duste ‒ asi 5 minut.
  3. V míse smíchejte ovesné vločky, nakrájená sušená rajčata, bazalku a lehce vychladlou zeleninou směs.
  4. Vše spojte rozšlehanými vejci a pak celou směs přendejte do formy, kde vše trochu uhlaďte a pak už jen posypte rozdrobeným balkánským sýrem.
  5. Pečte v rozehřáté troubě při 200 °C asi půl hodiny, než bude povrch zlatavý.

Ovesné vločky jsou takový malý zázrak. Mají v sobě spoustu prospěšných složek a jsou skvělým zdrojem energie, která se uvolňuje postupně. I když nepotřebujeme řešit stravu kvůli zdraví nebo hubnutí, můžeme tím prospět svému tělu v několika ohledech.

V případě, že je konzumujeme pravidelně, pomohou díky obsaženému beta-glukanu (nejdůležitější typ vlákniny) snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jsou také skvělým lékem na vysoký krevní tlak a zároveň působí jako probiotikum, tedy slouží jako potrava pro prospěšné bakterie sídlící v našich střevech. Oproti ostatním obilovinám ovesné vločky obsahují o něco více bílkovin a tuků, vitamínů a minerálních látek, navíc jsou přirozeně celozrnnou potravinou a zvýšený příjem vlákniny naše tělo vždycky ocení.

Vše, co se hodí do kuchyně

Vše, co se hodí do kuchyně

Výbavu nejen na tvoření z ovesných vloček najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články