Právě čtete

Lasagne 3× jinak: Klasické, vegetariánské i úplně bez mouky

3513  
Sdílet: 

Lasagne 3× jinak: Klasické, vegetariánské i úplně bez mouky

Nedávno jsme se s manželem vrátili ze slunné Itálie, odkud tento božský pokrm pochází. Já jsem v Římě lasagne samozřejmě ochutnala a pokusila jsem se jim recept co nejvíce přiblížit, abyste si i vy mohli vykouzlit trochu té Itálie. U nás je známá především klasika s mletým masem. Já jsem pro vás připravila ale i recept na vegetariánské lasagne se špenátem a také verzi úplně bez mouky. V té široké těstoviny nahrazují plátky opečeného lilku.

29. 4. 2022 5 min. čtení Romana Böhmová
Lasagne 3× jinak: Klasické, vegetariánské i úplně bez mouky

Když se řekne lasagne, možná si jako první představíte už hotový pokrm – voňavý pekáč zapečených těstovin. Pravda ale je, že se tak nazývají už těstovinové plátky samotné. Jsou to široké těstoviny obdélníkového tvaru a můžete je koupit sušené, čerstvé anebo si připravit domácí.

Recept na těsto na domácí těstoviny najdete v jednom z našich starších článků. Lasagne by ale měly být opravdu tenké, proto doporučuji pouštět se do nich doma spíš v případě, že máte stroječek na těstoviny, který těsto opravdu dobře „vyválí“.

Základní princip klasických zapečených lasagní spočívá v prokládání vrstev těstovin bešamelem a nejčastěji boloňskou omáčkou. Variant je ale spousta. Ať už použijete čerstvé těstoviny, nebo ty sušené, před pečením je nepředvařujte. Skládejte je do vrstev v původním stavu, tak jak je vybalíte. Nemusíte se bát – během pečení krásně změknou. Ideální je použít formu, do které těstoviny rozměrem dobře padnou. Pokud ale takovou nemáte, nic se neděje. Lasagne můžete bez problémů i nakrájet (čerstvé) nebo nalámat (sušené) podle potřeby.

Co je to bešamel?


Bešamelová omáčka původně patří především k základům francouzské kuchyně, ale nejen v Itálii už je dávno také „jako doma“. Připravuje se z másla, mouky, mléka a muškátového oříšku. Podle konzistence může být základem omáček i polévek, poslouží ale i do příloh nebo k masu. Má vážně široké využití. Doporučuji vyzkoušet například zapečený květák s bešamelem a výrazným sýrem, to je naprostá dobrota.

Recept na klasické lasagne s mletým hovězím masem

Tato varianta bývá nejoblíbenější a já se vůbec nedivím. Na klasiku zkrátka nic nemá.

Ingredience na masovou směs:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 střední mrkve
  • 3 jarní cibulky (případně 2 stonky řapíkatého celeru)
  • 80 g rajčatového pyré
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • sůl
  • mletý pepř

Ingredience na bešamel:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek

Další ingredience:

  • těstoviny lasagne
  • parmazán

Postup:

  1. Na rozehřátou pánev nalijte trošku olivového oleje a zprudka orestujte mleté maso.
  2. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou mrkev a na plátky nakrájenou jarní cibulku. Restujte další 2–3 minuty. Poté přimíchejte rajčatové pyré a krájená rajčata.
  3. Podle chuti osolte a opepřete a nechte na nízký stupeň 20–30 minut zlehka probublávat.
  4. Mezitím si připravte bešamel. Na pánvi si rozpusťte máslo a vmíchejte hladkou mouku, aby vznikla jíška. Nalijte do ní mléko a míchejte metličkou tak dlouho, dokud nevznikne hladký a hustý bešamel, který necháte ještě asi 2 minuty provařit. Poté podle chuti osolte a přidejte špetku muškátového oříšku.
  5. Na dno zapékací misky naneste vrstvu masové směsi, na tu položte plátky lasagní, přidejte vrstvu bešamelu, vrstvu masové směsi a posypte lžící nastrouhaného parmazánu. Vrstvení opakujte, dokud vše nespotřebujete.
  6. Lasagne dokončete vrstvou bešamelu a masové směsi, kterou posypejte parmazánem.
  7. Zapékací misku zakryjte alobalem a pak vše pečte na 180 °C asi 45–50 minut. Na závěr sundejte alobal a nechte ještě asi 10 minut péct, aby byla horní vrstva hezky zlatavá.

Jdou i zamrazit


Pokud pekáč lasagní nestíháte sníst, rozdělte je na jednotlivé porce a zamrazte. Nejlepší je, když máte domácí vakuovačku a můžete je zatavit, aby nenačichly ostatními potravinami v mrazáku, ale poslouží i krabička nebo zip sáček. Když je pak budete chtít z mrazáku vyndat a podávat, rozehřejte troubu na 180 °C a vložte do ní lasagne rovnou z mrazáku, vybalené a v pekáčku. Zakrátko se hezky propečou a chutnají stejně skvěle jako čerstvé.

Vegetariánské lasagne se špenátem a ricottou

I přesto, že doma maso jíme, nemusíme ho mít pořád a ráda tak připravuji i lasagne ve vegetariánské verzi. Ta nejlepší je podle mě právě se špenátem. Pokud by vám u tohoto receptu ale maso přecejen chybělo, můžete zkusit mleté kuřecí nebo rybu.

Ingredience na špenátovou část:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 200 g baby špenátu
  • sůl a pepř

Ingredience na bešamel:

  • 30 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 300 ml plnotučného mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek

Další ingredience:

  • plátky lasagní
  • parmazán
  • 150 g ricotty

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Když cibule zezlátne, přidejte baby špenát a nechte ho na pánvi „zavadnout“. Pokud pustí trochu vody, restujete tak dlouho, dokud se nevypaří. Nakonec směs osolte a opepřete podle chuti.
  3. Připravte si bešamel. Na pánvi rozpusťte máslo a vmíchejte do něj hladkou mouku, aby vznikla jíška. Přilijte mléko a míchejte metličkou tak dlouho, dokud nevznikne hladký hustý bešamel. Ještě asi 2 minuty provařte.
  4. Podle chuti bešamel osolte a přidejte špetku muškátového oříšku.
  5. Na dno obdélníkové zapékací formy dejte tenkou vrstvu bešamelu, na ni položte plátky lasagní, přidejte zase vrstvu bešamelu, špenátu a posypte lžící nastrouhaného parmazánu. Takto opakujte i další vrstvy, dokud vše nespotřebujete.
  6. Lasagne dokončete vrstvou bešamelu a ricotty a posypte ji parmazánem.
  7. Zapékací misku zakryjte alobalem a vše pečte na 180 °C asi 35–45 minut, poté odstraňte alobal a pečte dalších asi 10 minut dozlatova.

Přirozeně bezlepkové lilkové „lasagne“ – bez těstovin

Člověk by si mohl říct, že lilkové lasagně jsou taková dietní varianta klasických lasagní. A kdybychom slovíčkařili, dokonce by se ani lasagnemi správně nazývat neměly. Spíš jsou to takové příbuzné receptu Melanzane alla parmigiana. Já vám ale upřímně řeknu, že je mám ještě radši než ty klasické. A pokud budete pořádat grilování, zkuste je připravit jako přílohu k masu nebo k sýru halloumi, je to naprosto dokonalá kombinace.

Ingredience na základ:

  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce olivového oleje + na vymazání pekáčku
  • 1 lžička nasekaných čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn atd.)
  • 2 plechovky krájených rajčat
  • 2 střední lilky
  • sůl

Ingredience na dokončení:

  • 125 g mozzarelly
  • 200 g sýru feta
  • čerstvá bazalka

Postup:

  1. Lilky nakrájejte na asi 0,5 cm silné plátky (ideální je použít mandolínu). Plátky z obou stran posolte a nechte je 15–20 minut takzvaně vypotit.
  2. Mezitím si připravte rajčatový základ. Na 1 lžíci olivového oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Až bude zlehka zarestovaná, přidejte krájená rajčata z plechovky a čerstvé bylinky. Tuto směs nechte 10–15 minut na mírném plameni probublávat, aby trochu zhoustla.
  3. Lilky papírovou utěrkou z obou stran osušte a na pánvi je nasucho opečte z obou stran.jak vypotit lilek
  4. Sýry nastrouhejte na hrubém struhadle. Pekáček vymažete olivovým olejem a naskládejte do něj vrstvu lilků, na kterou pomocí naběračky nalijte rajčatovou směs. Tu zasypte polovinou nastrouhané fety. Nahoru ještě přidejte lístky čerstvé bazalky.
  5. Další vrstvu opakujte s tím, že použijete místo fety celou dávku mozzarelly.
  6. Poslední vrstvu zakončete zbytkem sýra feta, jen už nedávejte bazalku, protože by se v troubě spálila.
  7. Pečte na funkci horkovzduch při teplotě 180 °C 25–30 minut. Po upečení nechte lehce vychladnout a ozdobte bazalkou.

Tak které si vyberete? A nebo vyzkoušíte všechny? Držím palce, ať se vám skvěle povedou.

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články