Když vím, že si kaši dám doma, servíruji ji klasicky do misky. Pokud ji potřebuji zabalit s sebou, tak kaši přes noc a veganskou dávám do uzavíratelné skleničky. Tu pečenou zase připravuji v silikonových formách na muffiny. Výhodou ovesné kaše přes noc a pečené je, že jsou výborné i studené. Moji veganskou ale doporučuji před konzumací trochu ohřát buď v mikrovlnné troubě, nebo na plotně.
Jak obměňuji ovesné kaše
Každý recept je trochu jiný, a tak se vám kaše jen tak neomrzí. Pokud by k tomu ale přeci jen došlo, mám pro vás několik tipů, jak si je zpestřit.
Pro mě byla před pár lety velká novinka, když jsem zjistila, že existují i jiné než ovesné vločky. Koupit můžete jáhlové, rýžové, špaldové, kukuřičné, ječné, pšeničné, pohankové a další. Kromě vloček můžete obměňovat také mléka. Klasické kravské plnohodnotně zastoupí i rostlinné a na výběr je nespočet variant. Například kokosové, sójové, mandlové, kešu nebo moje oblíbené ovesné, které je přirozeně lehce nasládlé. Zaměňovat jde také „topingy“. Někdy mám náladu na kaši s jogurtem, jindy s oříškovým máslem nebo oříšky a další dny zase s marmeládou nebo povidly. Zaměňovat ale můžete i ovoce podle sezony.
Připravte si domácí rostlinné mléko, které využijete nejen do ovesných kaší. Návod a užitečné tipy, jak na to.
Ochucuji i základ
Chuť kaší můžete samozřejmě ovlivnit už v samotném základu. V těchto receptech pracuji s kávou, skořicí, banánem a čokoládou/kakaem. Použít ale můžete také vanilku nebo borůvky. Pokud je kupujete mimo sezonu, doporučuji mražené. Jsou to totiž ty malé české, které jsou podle mě chuťově výraznější, sladší a kaši dodají i krásnou barvu.
Způsob přípravy podle ročního období:
- Na léto: Ovesná kaše přes noc! Je po vytažení z lednice příjemně osvěžující.
- Na chladnější měsíce: Veganská kaše (podle receptu níže) umí krásně zahřát.
- Na celý rok: Pečenou ovesnou kaši si dělávám po celý rok. Je dobrá teplá i studená a vlastně chutná jako takový koláč.
Kávová ovesná kaše přes noc
Ovesná kaše bez vaření, kterou jen smícháte a dopřejete jí čas na odležení. Vločky i chia semínka přes noc natáhnou tekutiny, krásně změknou a nabobtnají. Ideální je vše zavřít do zavařovací sklenice, kterou si pohodlně můžete vzít i na cesty.
Ingredience na jednu porci:
- 30 g ovesných vloček
- 10 g chia semínek
- 1 lžíce instantní kávy
- Semínka z 1 vanilkového lusku
- 110 ml mléka
- Sladidlo (např. datlový, javorový či čekankový sirup, množství dle chuti)
- Cokoliv na servírování (jogurt, ovoce, oříšky…)
Postup:
- V misce smíchejte ovesné vločky, chia semínka, rozpustnou kávu a semínka z 1 vanilkového lusku.
- Suché ingredience zalijte mlékem, oslaďte a promíchejte.
- Dejte přes noc do lednice.
- Servírujte buď jen tak, nebo s jogurtem, ovocem a oříšky.
Pečená ovesná kaše s rebarborou a jahodami
Tady si můžete pohrát obzvlášť z ovocem. Já jsem použila jahody a rebarboru, ale určitě by tam byly skvělé i meruňky, švestky, třešně, jablka nebo hrušky s vlašskými ořechy. Připravit můžete plný pekáč a budete mít na několik snídaní vystaráno.
Ingredience na jednu porci:
- 40 g ovesných vloček
- 10 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 50 ml mléka
- 1 malé vejce
- 30 g očištěné a nakrájené rebarbory
- 30 g očištěných a nakrájených jahod
Postup:
- V misce, kterou můžete dát do trouby, smíchejte nejdříve ovesné vločky, třtinový cukr a skořici.
- Promíchejte s mlékem a vejcem.
- Posypte rebarborou a jahodami a pečte 20 minut na 180 stupňů.
- Nechte trochu vychladnout a servírujte.
Čokoládová veganská ovesná kaše
Jak už jsem psala v úvodu – veganskou kaši zvládnete udělat v podstatě z jakékoliv, když nahradíte kravské mléko rostlinným. Tady je jeden konkrétní recept.
Ingredience na jednu porci:
- 40 g ovesných vloček
- 15 g vysokoprocentní veganské čokolády
- 5 g kakaa
- 110 ml rostlinného mléka (doporučuji kokosové)
- Na servírování: opražené plátky mandlí, jahody
Postup:
- V malém hrnci nebo na pánvi nejdříve lehce opražte ovesné vločky.
- K vločkám přidejte kakao a promíchejte.
- Zalijte rostlinným mlékem. Přidejte čokoládu a na mírném plameni za stálého míchání vařte, dokud kaše nezhoustne a čokoláda se nerozpustí.
- Servírujte s opraženými plátky mandlí a s jahodami.
Přečtěte si také:
Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma
Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.