Právě čtete

Je suchý šampon užitečný pomocník, nebo vlasům škodí? Tohle radí kadeřník

43732  
Sdílet: 

Je suchý šampon užitečný pomocník, nebo vlasům škodí? Tohle radí kadeřník

Stal se součástí skoro základní výbavy mnoha koupelen. Je to takový záchranář, ať už se jedná o rande na poslední chvíli, nečekanou společenskou událost nebo ráno, kdy budík nezazvonil včas. Jenže jak ho správně používat? A neškodí vlasům?

28. 1. 2022 3 min. čtení Jakub Krejčů
Je suchý šampon užitečný pomocník, nebo vlasům škodí? Tohle radí kadeřník

Od doby, kdy suchý šampon používaly naše babičky, už uplynula spousta let, takže už jsme si jeho používání celkem osvojili a jeho aplikaci, složení, účinek a v neposlední řadě i parfemaci posunuli na podstatně vyšší úroveň.

Je to vlastně takový jemný prášek, nejčastěji ve formě spreje, ale může být i v sypké podobě jako pudr. Při správném použití pohltí mastnotu vlasů a pokožky a vy tak můžete vyrazit mezi lidi i bez klasického mytí vlasů. Suchý šampon vlasy ale rozhodně doopravdy neumyje, na to pozor. Nedokáže z vlasů ani pokožky odstranit nečistoty, lupy či jiné látky, které se na vlasech usadí například ještě z tužidla nebo jiných produktů. Vlasy si opravdu vyčistíte jen za použití klasického šamponu a vody.

Ničí suchý šampon vlasy a pokožku hlavy?

Vlasům ani vlasové pokožce prokazatelně neprospívá žádný extrém. Ani každodenní mytí vlasů není v pořádku.

Když si budete umývat vlasy příliš často, ztratíte přirozeně „mastnou“ ochranu pokožky nebo hrozí mechanické a tepelné poškození při česání a foukání. Zrovna tak není dobré vlasy a pokožku vystavovat nadměrnému používání suchého šamponu.

Tento produkt má jako hlavní úkol pohltit mastnotu. Takže ano, při nadměrném používání může vysušovat. Ten, kdo má citlivější pokožku hlavy, která má sklon např. k lupům, měl by být opatrnější.

Když ho budete používat s mírou a citem, neměl by vám způsobovat větší problémy. Doporučuji suchý šampon moc nevrstvit a nejlépe ho nepoužívat více než dva dny za sebou. V ideálním případě, pokud to jde, ho co nejdříve klasicky vymyjte.

Suchý šampon může vysušovat i konečky vlasů, proto je dobré neaplikovat jej do délek. Pokud to ale váš účes potřebuje, myslete na dostatečnou hydrataci při následném mytí vlasů.

Jaké existují druhy suchých šamponů?

Dnes má snad každá vlasová značka svůj suchý šampon, pudr nebo texturizační sprej na objem. Fungují na podobném principu, každý s jinou intenzitou. Spojuje je to, že mohou pomoci, aby váš účes vydržel déle.

Pudr zapříčiní něco jako zhrubnutí vlasů – jednotlivé vlasy po sobě nekloužou a drží jeden o druhý, takže vlasy pak mají na pohled větší objem. Ve většině případů má suchý šampon světlou až bílou barvu, ale existují produkty i v hnědém nebo měděném odstínu, aby tmavší vlasy příliš nezmatnily, což se může stát, když například nezvládnete aplikaci a použijete velké množství najednou nebo do délek. Výhoda „barevných“ suchých šamponů může být i ta, že dokážou překrýt šediny nebo zamaskovat odrosty.

Návod na správné použití

Aplikace suchého šamponu se zdá jako jednoduchá věc. I tento postup však má svá pravidla. Abyste docílili správného efektu, mám pro vás několik rad:

  • Při aplikaci šamponu ve spreji dodržte vzdálenost od vlasů alespoň 15–20 cm. Pudr sypejte opatrně přímo k pokožce hlavy.
  • Aplikujte jen na mastná místa a ideálně jen k pokožce hlavy, kořínkům vlasů.
  • Po nastříkání suchého šamponu ho nechte chvilku působit, poté můžete vmasírovat do pokožky hlavy. Tím se dostane lépe ke kořínkům vlasů.
  • Po masáži opatrně vyčešte zbytky šamponu nebo jednoduše vlasy profoukejte studeným vzduchem fénu.

Je lepší si častěji mýt vlasy, nebo prodlužovat dobu suchým šamponem?

Kombinace klasického mytí vlasů a používání suchého šamponu v běžné míře je asi ideální řešení.

Předejdete tím vyšší frekvenci mytí vlasů i jejich větší zátěži, která je spojena s následnou úpravou. Začarovanému kruhu, kdy si nakonec budete mýt vlasy každý den. Častým mytím vlasů se zrychluje produkce kožního mazu na pokožce hlavy jakožto přirozené ochrany a bariéry.

Použití suchého šamponu je tak podle mě jedno z vhodných řešení, které se v dnešní době nabízí. Ať už hned po vyfoukání jako pomoc pro delší výdrž účesu, případně pro trochu větší objem od hlavy, nebo jako záchrana na poslední chvíli.

Co se dá použít jako záchrana, když vám dojde suchý šampon?

Existuje vůbec něco, čím se dá suchý šampon nahradit v domácích podmínkách? Občas se mě ptají klientky, které se následně svěří s tím, že už pátraly na internetu a použily třeba mouku, kukuřičný škrob nebo dětský pudr.

Já osobně bych se do toho raději nepouštěl, ale když je nouze nejvyšší, tak člověk hledá jakoukoliv záchranu. Jako rychlé a celkem bezpečné řešení můžete použít třeba ten dětský pudr, ale je to opravdu nouzová situace. Jsou ženy, které si vyrábí svůj domácí suchý šampon, a musím uznat, že některé pak mají v zásobě i funkční a vhodné domácí produkty.

Pokud si nejste jisti tím, jak suchý šampon používat, nebo jestli je určen právě pro vás, nebojte se zeptat svého kadeřníka, který vaše vlasy a pokožku hlavy zná nejlépe a dokáže vám doporučit vhodný produkt.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články