Právě čtete

Vyrábím si doma znovupoužitelnou plátýnkovou masku a moje pleť jen září

4309  
Sdílet: 

Vyrábím si doma znovupoužitelnou plátýnkovou masku a moje pleť jen září

Pokud vás baví udržitelná DIY, rádi o sebe pečujete a využíváte přírodní ingredience, mám jeden skvělý tip. Naučím vás, jak doma vyrábět plátýnkové masky na obličej!

15. 2. 2022 3 min. čtení Juliána Šoleová
Vyrábím si doma znovupoužitelnou plátýnkovou masku a moje pleť jen září

Alespoň jednou týdně se snažím udělat si čas pro sebe, kdy neřeším žádné starosti ani práci, zkrátka jen odpočívám. Někdy čtu knížku, jindy si napustím vanu… a ráda to kombinuji s péčí o pleť. Dobře si ji vyčistím a pak jí dopřávám pleťovou masku. V poslední době mám moc ráda plátýnkové masky – dřív jsem si je kupovala, ale pak mi začalo být líto, že jsou jen na jedno použití, a tedy ne moc šetrné k přírodě. To mě přivedlo na myšlenku vyrábět si masky doma.

Odkud k nám přišly?

Nejčastěji se uvádí, že tento hit dorazil z Koreje. Korejky i Korejci jsou svou láskou k péči o pleť známí. Přečtěte si článek o tom, v čem korejská péče o pleť spočívá.

Proč si doma vyrábím plátýnkové masky?

Kromě toho, že jsou o něco udržitelnější, protože jsou pratelné, můžu si do nich namíchat přesně to, co moje pleť zrovna potřebuje. Navíc už proces vyrábění je pro mě relax.

Další výhodou je, že si můžete vybrat materiál, který je vám nejpříjemnější. Pro mě to je bavlna. U kupovaných masek mám často problém, že jejich tvar nesedí na můj obličej, což při domácí výrobě můžu dobře přizpůsobit.

Možná si říkáte, proč používat plátýnkovou masku, když si můžete na obličej nanést klasickou. To vám hned vysvětlím. U textilních masek je mnohem pomalejší rychlost vypařování účinných látek.

Příprava plátýnkové masky krok za krokem:

  1. Vyrobím si plátýnko ve správném tvaru.
  2. Připravím směs na masku.
  3. Plátýnko do směsi pořádně namočím.
  4. Odlíčím se a vyčistím pleť (používám odličovač i tonikum).
  5. Položím si masku na obličej (pozor na okolí očí, je citlivé).
  6. Nechám působit 5–30 minut, podle pocitu*.
  7. Zbytky masky opláchnu vodou (pH vody z kohoutku vysušuje, můžete ji nahradit květovou, třeba růžovou nebo heřmánkovou). Hydratační masky někdy ani neoplachuji.
  8. Po jiné než hydratační masce hydratuji pleť ještě krémem.

*Pokud máte masku na problematickou nebo mastnou pleť, nechte ji působit kratší dobu. Hydratační masky naopak snesou delší dobu působení, ale nenechávejte na obličeji nikdy masku uschnout, suché plátýnko by pleť obíralo o drahocennou vodu.

Návod na výrobu plátýnka a masek

Napoprvé budete vyrábět plátýnko i směs, která poslouží jako maska. Příště už budete mít o práci méně, protože plátýnko můžete používat stále dokola.

1. Látkové plátýnko

Máte dvě množnosti. Buď si ho kupte (mívají ho na kosmetických e-shopech za pár korun), nebo si ho vyrobte. Můžete použít například vyřazené bavlněné jemné tričko (to používám já), bavlněný kapesníček, sýrařské nebo kuchyňské plátno, případně tkanou gázu:

  1. Z vybraného materiálu vystřihněte ovál přibližně o velikosti vašeho obličeje, případně trochu větší.
  2. Vystřihněte otvory na oči a nos. Aby se maska pohodlněji přikládala na obličej, můžete ji nastřihnout asi 3–5 cm od okraje směrem do středu, a to na tvářích, případně na bradě nebo na čele. V těchto místech pak můžete masku překrýt přes sebe a lépe sedne na obličej.

Jak je to s praním?

Po použití masku vždy vyperu v ruce nebo v pračce na jemný program. Je ale potřeba dát pozor, abyste si případně neumastili jiné prádlo. Plátýnko pak nechám uschnout a můžu ho používat znovu a znovu, dokud bude držet tvar a úplně se  nevytáhne.

2. Směsi na plátýnko

  • Základ: Můžete použít mléko (kravské i kozí), bílý jogurt nebo rostlinný olej (kokosový, avokádový, šípkový a jiné.)
  • Esenciální oleje: Vždy stačí jen pár kapek a můžete mezi sebou jednotlivé druhy míchat. Olejíčky vybírejte podle typu pleti a požadovaného účinku masky a vždy dbejte na dobrou kvalitu, ideálně bio.

    Jaký olejíček na jakou pleť?

    Rozhodně nic nezkazíte uklidňujícím heřmánkem nebo levandulí, které jsou vhodné pro suchou, citlivou i normální pleť. Růže se hodí pro zralou a suchou pleť, tea tree a bergamot jako dezinfekce proproblematickou, citron a jalovec pro mastnou pleť.

  • Speciální přísady: Med a banán mi výborně fungují na rozjasnění, avokádo a tvaroh používám, když je moje pokožka dehydratovaná. Na mastnou pleť se zase hodí žloutek nebo skořice. Ingredience můžete kombinovat, ale ideálně ty, které fungují spolu. Není tedy vhodné míchat hydratační složky s těmi na mastnou pleť.

plátýnková pleťová maska z banánu a medu

A jak ingredience kombinuji? Hydratační masku pro suchou pleť dělám smícháním 3 lžic tvarohu, 2 lžiček medu a 2 kapiček růžového esenciálního oleje. Kombinaci půlky rozmačkaného banánu, lžičky medu a kapičky levandule zase používám k rozjasnění unavené pleti.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články