Právě čtete

Rozhovor s kadeřníkem (nejen) o nejčastějších mýtech kolem vlasů

31492  
Sdílet: 

Rozhovor s kadeřníkem (nejen) o nejčastějších mýtech kolem vlasů

S kadeřníkem Jakubem Krejčů ze salonu Jacob & Joseph, který vlastní se svým kolegou Josefem Honnerem, jsme se pobavili o mýtech kolem vlasů, kde při jejich péči chybujeme a co dělat líp, aby se nám vlasy odměnily. Jakub přitom prozradil i to, na čem kvalita vlasů nejvíc závisí a proč v zimě raději chodit ven v čepici.

6. 11. 2021 6 min. čtení Jana Bohutínská
Rozhovor s kadeřníkem (nejen) o nejčastějších mýtech kolem vlasů

S jakými zakořeněnými mýty o vlasech se nejčastěji setkáváte?

Nejčastější je asi přesvědčení rodičů, že když své děti ostříhají dohola, vlasy jim zhoustnou. Pravda přitom je, že se hustota vlasů stříháním nedá ovlivnit. Ostříháním se děti zbaví prvních jemných vlásků, ale počet vlasů a to, zda budou silné, nebo jemné, je každému individuálně dané.

V čem se lidé ještě pletou, třeba právě ohledně stříhání?

Někdy si myslí, že když si budou vlasy stříhat pravidelně, budou jim rychleji růst, což také není úplně pravda. Obecně platí, že přírůstek je zhruba centimetr, centimetr a půl za měsíc, ale u každého se to liší. Díky zastřihávání vlas neroste rychleji, konce se však nestihnou roztřepit a vysušit, takže vlasy, které nově dorůstají, jsou kvalitnější.

je fénování škodlivé?

Také se říkalo, že je špatné fénování, protože vlasy vysouší. To je pravda?

Musíte vlasy upravovat s citem. Když vezmete rozpálenou kulmu nebo hodně horký fén a budete vlasy přepalovat, je to pro ně samozřejmě velké teplotní zatížení. Při správném zacházení a používání přípravků s ochranou proti tepelnému poškození je to však v pořádku a vlasy se vám rozhodně nezničí.

Hodně řešíme i produkty, které na vlasy používáme. Hrají opravdu tak velkou roli?

Produkty jsou důležité, ale musíme mít na paměti, že ani sebelepší z nich neumí s vlasy zázraky, ty se tady nekonají. Produkty do určité míry kompenzují našim vlasům chyby, které jsme na nich napáchali chemickými či mechanickými zákroky. Platí přitom, že se neodborným zacházením vlasy zničí hrozně rychle, ale dávat je dohromady, to je práce na měsíce.

produkty na vlasy

A co jemné vlasy? Někdy se lidé s jemnými vlasy bojí využívat vlasovou kosmetiku.

To je další mýtus, že když mám jemné vlasy, můžu používat jen šampon, protože po kondicionéru by vlasy ztěžkly. Šampon vlasy očistí od produktů, prachu a nečistot a kondicionér vlasy znovu uzavírá, zahlazuje a tím je ochraňuje. Takže i jemné vlasy si ho zaslouží. Dnes je i celá řada produktů pro větší objem, které se dají použít tak, aby to jemné vlasy nezatížilo, aby neplihly a měly volnost.

Mytí je další oblast péče o vlasy, vybavujete si nějaký mýtus, který můžete vyvrátit?

Už se to zlepšuje, ale stále si spousta lidí myslí, že čím víc šampon pění, tím lépe myje. Pamatujete tu megapěnu z reklamy, kdy si dá slečna na dlaň trochu šamponu a má z toho takovou pěnu, že neprojde ven z koupelny? Často je ale pěnění zapříčiněné tím, že jsou v šamponu levnější a více chemické složky. Ty nemusí svědčit vlasům, ale ani naší pokožce, kterou mohou dráždit.

Podle čeho vlastně poznáme kvalitu vlasu?

Vlas by měl být hlavně lesklý. Vrchní části vlasu se říká kutikula, skládá se z malých šupinek a ty pokrývají celou jeho délku – představte si to jako povrch šišky. U zdravého lesklého vlasu šupinky co nejvíce přiléhají, díky tomu odráží dopadající světlo a vypadají živě. Když jsou šupinky naopak hodně otevřené, vlas působí matně, nezdravě a zaprášeně.

jak na správné mytí vlasů

Jak tedy vlasy vyživit, co můžeme dělat pro kvalitu svých vlasů?

Hlavní je péče o vlas zevnitř, především správnou životosprávou, kvalitní a pestrou stravou. Případně můžete navíc použít doplňky stravy s vitamíny a minerály na podporu růstu a kvality vlasů, které mohou dorovnat určitou nerovnováhu, ale nenahradí zdravý životní styl. Vlasové produkty jsou pak jen pomůcka k tomu, aby naše vlasy vypadaly lépe. Je to podobné, jako když používáte na obličej krém nebo make-up, který pomůže, něco skryje, ale není to trvalé. Každý máme nějaké předpoklady k tomu, jaké naše vlasy budou, což radikálně nezměníme stravou, doplňky ani produkty. Můžeme ale s jejich pomocí dostat ze svých vlasů maximální možný potenciál. Musíme ale počítat s tím, že je potřeba vytrvalost a pravidelnost, aby byl efekt viditelný.

Zároveň na vlasy působí prostředí, ve kterém žijeme, třeba letní slunce, podzimní vlhko, zimní mrazy. Jak s tím vlasům pomoci?

Je potřeba se prostředí přizpůsobit. Na léto existují produkty, které vlasy chrání proti slunci, ale ne každému se do nich chce investovat peníze. Z letních dovolených mám od svých klientek vyzkoušeno, že velmi dobře funguje si do vlasů vtírat masku nebo kondicionér průběžně během celého dne. O level výš je, že si ještě před koupáním můžete namočit vlasy normální „sladkou“ vodou a vetřít do nich právě kondicionér nebo masku a až pak se jít koupat. Nakonec, když vylezete z moře, zase vlasy propláchněte pod sprchou. Takhle to dělá jedna naše klientka, která jezdí profesionálně kitesurfing, takže je ve slané vodě hodně často. Když je totiž vlas nasáklý „sladkou“ vodou, slaná se do něj daleko hůř dostává.

A na podzim, v zimě?

Když je vlhko, vlasy hodně krepatí. A opět tady máme produkty, které se tomu snaží bránit. Vlhko začíná pootevírat vlas a ten si pak dělá, co chce. Vlhkostní a teplotní změny zhoršují přechody ze zimy do tepla, zvenku dovnitř, nebo obráceně. To, že máme ve vlasu zbytečně velkou vlhkost, může mít za následek až přimrznutí, když je venku pod nulou, a vlas to ničí. V zimě je proto dobré si po umytí vlasy dobře vyfoukat a i pak ještě chvíli počkat, než půjdete ven. A klidně noste čepici, vlasy před zimou schovejte jako ruce do rukavic. Jen bych si dal pozor, aby nebyla čepice úplně těsná a nenosil bych ji vevnitř, aby se vlas a pokožka naopak nepřehřívaly a nemastily. O vlasy zkrátka pečujte jako o pokožku.

mýty o vlasech

Prozraďte mi, jaké teď sledujete u vlasů trendy?

Vždycky jsou to zdravé vlasy, ale kdybych měl říct jen jedno slovo, je to udržitelnost. Spousta klientek si uvědomila, že jít do salonu ke kadeřníkovi není samozřejmost. Nikdo zároveň nechce mít na vlasech super fashion barvu, ale se čtyřcentimetrovým odrostem, když chodí ke kadeřníkovi méně často. Některé klientky se teď třeba otevřeně hlásí k tomu, že mají bílé nebo šedivé vlasy. O to důležitější je podpořit je dobrým střihem, aby nepůsobily zanedbaně. Důležité je, aby se člověk cítil dobře a uměl vlasy nosit, pak je jedno, jestli je bude mít šedivé nebo třeba růžové.

Takže jak si pro sebe najít styl?

Když najdete sám sebe, najdete i svůj účes a budete se v něm cítit dobře. Jsou klientky a klienti, kteří nosí jeden střih a barvu léta a cítí se tak v pohodě. Pak jsou lidé, kteří se během života stále hledají a platí to i pro vlasy. A jiní prostě mají rádi změnu a trendy. Pro nás jsou takoví klienti fajn, můžeme si na nich zkoušet cool věci, pustí nás i do umělecké tvorby. Ale zároveň je výzva stříhat pořád ve stejné lince. Pak jsou tu životní situace, jako třeba rozchod, kdy hlavně ženy jakoby potřebovaly radikálně změnit styl nebo chtěly získat novou identitu. I konzervativní člověk potřebuje někdy změnu.

Co vás vlastně na kadeřnickém řemesle a umění nejvíc baví?

Pestrost možností. Každý, kdo ke mně přijde, je jiný, něčím zajímavý. Mám řadu klientek a klientů, které stříhám i přes deset let. S nimi navážete osobní vztah, stanete se i součástí jejich života. Někdy to může být náročné, ale já jsem za to strašně rád. Klienti a jejich důvěra jsou pro mne motivací pokračovat a rozvíjet sebe i podnikání, které vedu společně s kolegou.

Čtěte také: Kadeřník radí, jak předejít lupům a co dělat, když už se objeví

Jakub Krejčů se kadeřníkem vyučil a v oboru pracuje už skoro 15 let. Od roku 2019 vlastní spolu s Josefem Honnerem Jacob & Joseph studio v centru Prahy. Se svým kadeřnickým týmem tu profesionálně a s vášní pečují o vlasy žen i mužů.

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeinová voda Coffizz

Ochutnejte pramenitou vodu se sílou kofeinu odpovídající dvojitému espressu. Ve dvou příchutích na prodejnách Tchibo, v široké síti supermarketů i na benzinových stanicích.

Najít nejbližší prodejnu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články