Právě čtete

Žádný prášek z obchodu, ale poctivý pudink ze smetany a žloutků. Takhle ho dělávám já

7010  
Sdílet: 

Žádný prášek z obchodu, ale poctivý pudink ze smetany a žloutků. Takhle ho dělávám já

Už jste někdy zkoušeli poctivý domácí pudink? Je vážně snadný, takže podle mě je škoda kupovat ten z pytlíku. Navíc je to dezert, kterým se zavděčíte úplně všem – dětem, ale i těm největším gurmánům (což jsou vlastně často také děti). Já pudink ráda chystám i pro návštěvy. Připravuji si ho vždy večer předem, a tak mám v den, kdy mají dorazit blízcí, o starost méně.

7. 5. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Žádný prášek z obchodu, ale poctivý pudink ze smetany a žloutků. Takhle ho dělávám já

Pudink může mít v podstatě jakoukoliv příchuť. Klasika je vanilka a čokoláda, ale zkusit můžete třeba i (slaný) karamel nebo kávu, jak vám napovídá i název tohoto článku. Dezert někdy ozvláštním rumem nebo mandlovým extraktem. Na efekt je zajímavé udělat dvě různé příchutě pudinku a navrstvit je do sklenice na sebe.

Jak pudink servíruji?

Nejraději samotný nebo s piškoty, tak jak si ho pamatuji z dětství. Někdy ho ale podávám i s čerstvým nebo rozvařeným ovocem, šlehačkou nebo se zmrzlinou. Přidávám ho do dezertů, třeba šátečků, koláčů, řezů, rolád a dalších. Když použijete některou méně tradiční příchuť pudinku, ozvláštníte tím celý zákusek.

Když si chcete připravit pudink trochu jinak

O pár řádků níže najdete můj tradiční recept plný žloutků  a smetany. Než se do něj ale pustíme, tady je ještě několik jiných druhů domácího pudinku pro inspiraci těm z vás, kdo hledají něco netradičního.

Španělský dezert flan

Když už jsem zmínila pudink s karamelem, nesmím zapomenout na tradiční španělský dezert flan. Je velmi podobný pudinku, akorát se peče. Postup je i tady snadný – začnete přípravou karamelu, tedy necháte cukr rozpustit na pánvi. Ten pak nalijete do zapékacích misek. Následně vyšleháte vejce s cukrem a smícháte je s mlékem a vanilkou. Tuhle směs nalijete na karamel. Každou misku přikryjete alobalem a a pečete ve vodní lázni přibližně hodinu. Necháte vychladnout a vyklopíte z misek – po dezertu bude nádherně stékat rozteklý karamel. Flan je oblíbený nejen ve Španělsku, ale i třeba na Kubě nebo v Mexiku. A taky u nás doma. :-)

Chia pudink

Další verze pudinku bez škrobu je chia pudink, do kterého nepotřebujete ani vejce, takže může být veganský. Příchuť můžete opět udělat téměř jakoukoliv – třeba kokosovou (z kokosového mléka), čokoládovou, vanilkovou nebo skořicovou. Chia semínka mají díky své neutrální chuti velmi široké možnosti využití – přidat je můžete do salátů, pečiva, omáček, nebo třeba do nápojů či granoly. A jako bonus je řadíme mezi superpotraviny, takže obsahují velkou řadu zdraví prospěšných látek – např. omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny a antioxidanty. Chia semínka jsou bezlepková, a když je dáte do tekutiny, vytvoří se kolem nich gel (díky tomu je z nich možné udělat právě pudink).

Tip: Mrkněte se, jak se dělá pudink z tapioky!

Rýžový

Jeden z mých oblíbených pudinků je rýžový. Ten miluji s kardamomem. Dělá se tak, že v mléce uvaříte kulatozrnnou rýži, kterou dochutíte cukrem a kořením (kardamom, badyán, skořice…). Přidat můžete i rozinky. Jinak ani tady se samozřejmě fantazii meze nekladou a můžete si udělat rýžový pudink třeba čokoládový nebo kokosový.

No a když už jsme u těch pudinků, nesmíme opomenout ani oblíbený dezert crème brûlée, který asi není třeba dlouze představovat. Jedná se ale o pudink s karamelovou krustou na povrchu, která se tvoří rozžhavením cukru na povrchu. Francouzský název dezertu by se dal přeložit jako „pálený krém“. A pokud obecně máte rádi dezerty pudinkové konzistence, určitě si dopřejte i panna cottu.

Recept na poctivý domácí kávový pudink

Je sice o něco dražší než ten kupovaný, ale uvidíte, že až ho zkusíte, nebudete chtít jiný. Přesnou konzistenci si můžete doladit sami. Pokud chcete tužší dezert, přidejte více škrobu. Máte-li raději krémový pudink, přilijte více smetany.

Ingredience (na 4 porce):

  • 250 ml 33% smetany
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 4 žloutky
  • 80 ml silné kávy
  • 1 vrchovatá lžíce instantní kávy
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce cukru (45 g)
  • 1/3 lžičky mleté vanilky

Jakou použít kávu?


Aby byla chuť dezertu plná, je potřeba použít výraznou a silnou kávu připravenou nejlépe ve formě espressa. Ze zrnek doporučujeme Tchibo Barista, protože to jsou zrnka vyznačující se výraznou chutí s jemným základem v něžných tónech hořké čokolády. Druhou kávovou část tohoto receptu tvoří instantní káva. Můžete použít kávu Barista Classic. Ta má oproti výše zmíněným zrnkům jemnou chuť a díky tomu se oba druhy kávy v receptu příjemně doplní.

Postup:

  1. Vyšlehejte žloutky do pěny.
  2. V menším hrnci zahřejte mléko a část smetany (trochu si dejte bokem), kávu, rozpustnou kávu, cukr a mletou vanilku.
  3. Smíchejte kukuřičný škrob se zbytkem smetany tak, aby tam nebyly žádné žmolky.
  4. Vyšlehané žloutky a smetanu vlijte do hrnce, ve kterém by ale neměla být směs příliš horká. Jinak by se žloutky mohly srazit. Míchejte na mírném plameni do zhoustnutí.
  5. Rozlijte do misek, nechte vychladnout a vložte alespoň na 4 hodiny do lednice.

Tak dobrou chuť a ať se vám pudink podaří!

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma

Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články