Právě čtete

Jak odstranit skvrny od kávy

49415  
Sdílet: 

Jak odstranit skvrny od kávy

Káva patří pro většinu lidí k nedílné součásti ranního probouzení a nastartování do nového dne. Šálek horké voňavé kávy má až magickou sílu pro naši psychiku. Káva má ale i jinou sílu, a to sílu přírodního barviva.

18. 8. 2015 3 min. čtení Redakce
Jak odstranit skvrny od kávy

Káva má natolik intenzivní barvící vlastnost, že se může na Velikonoce používat k barvení vajíček anebo se používá v určitých recepturách k barvení vlasů. Není tedy divu, že skvrny od kávy, obzvlášť ty na bílém oblečení nebo na bytovém textilu, jsou velkým problémem.

V případě, že rozlijete kávu na svůj oblíbený ubrus, povlečeníkošili do práce či příjemný vlněný svetřík, držte se několika základních zásad a zkuste některý z následujících postupů. Vystačíte si s běžnými potravinami a prostředky v domácnosti.

Zásada č. 1: Pohotový zásah je polovina úspěchu

Nikdy nenechte skvrnu zaschnout. Čím rychleji se kávovou skvrnu budete snažit pod vlažnou vodou vyprat, tím vetší pravděpodobnost, že vám po ní nezůstane nepříjemný hnědavý flek.

Zásada č. 2: Nikdy se nesnažte vyprat skvrnu rovnou horkou vodou

Na čerstvou kávovou skvrnu použijte na přemáchnutí nebo odstranění skvrny hadříkem studenou nebo vlažnou vodu. Zásadně nepoužívejte horkou vodu, která by vlastně skvrnu hlouběji zapustila do vlákna a zaprala by ji. Horká voda pomůže až v druhé fázi odstraňování skvrny.

Zásada č. 3: Nikdy skvrnu nedrhněte!

Při odstraňování skvrny pod vodou není žádoucí příliš třít vrstvy textilu o sebe. Mohla by se tak poničit textilní vlákna. V případě skvrny na koberci nebo pohovce je vhodné na skvrnu použít hadřík, kterým jemnými tlačivými pohyby tekutinu vysajete. Důležité je nepohybovat hadříkem do stran, aby se tímto pohybem skvrna dál nerozšiřovala.

Zásada č. 4: Skvrnu čistíme od vnějšího kraje do středu skvrny

Je důležité nepropadnout panice a i v případě vylité kávy na koberec čistit skvrnu s rozmyslem a systematicky. Skvrnu vždy čistěte od kraje do jejího středu. Tím zabráníte jejímu dalšímu rozšíření a zároveň snadno vyčistíte nejdříve méně ušpiněný okraj skvrny, teprve pak se můžete soustředit na obtížnější odstraňování skvrny ve středu.

Naprosté základy odstraňování skvrn už víme, tak teď se pojďmě podívat na konkrétní postupy. Nám se nejvíce osvědčily následující postupy:

kava_skvrny-4

Citrónová šťáva

Je všeobecně známé, že citrónová šťáva má skvělé čistící vlastnosti. Nejinak je tomu i u skvrn od kávy. Skvrnu stačí pokapat citrónem, nechat cca 10 minut působit a pak očistit vlažnou vodou nebo vlhkým hadříkem.

kava_skvrny-10

Ocet

Vinný ocet je pro své chuťové, konzervační, deodorační a čistící vlastnosti často nazýván pokladem domácnosti. Stačí ho nastříkat na skvrnu od kávy, chvilku nechat působit a pak oblečení standardně vyprat, abychom se zbavili octového aromatu. 

kava_skvrny-12

Jedlá soda

Snad každá správná hospodyňka ví, že jedlá soda umí zázraky. Udělejte si v hrníčku z jedlé sody a vody kašičku a tu naneste na skvrnu. Nechte působit, klidně i přes noc a pak oblečení přeperte. Pokud se nachází skvrna například na koberci, pak udělejte kašičku hustší a druhý den vyschlou jedlou sodu jednoduše vysajte.

kava_skvrny-8

Peroxid vodíku a glycerín

Pokud již skvrna zaschla, pak na ni naneste nejprve glycerín, následně horkou vodu a nakonec peroxid vodíku. Budete překvapeni, jak tato kombinace funguje.

Nezapomeňte na závěr každého z výše uvedených postupů čištění důkladně textilii vymáchat ve studené vodě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články