Právě čtete

Recept od babičky: Skládané kávové řezy s korpusem rozdrobeným do krému

40153  
Sdílet: 

Recept od babičky: Skládané kávové řezy s korpusem rozdrobeným do krému

Dostala jsem recept na kávové řezy, které rodině mé známé peče jejich babička a prý je všichni milují. A protože na recepty od babiček nedám dopustit, musela jsem ho vyzkoušet.

12. 3. 2022 2 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Recept od babičky: Skládané kávové řezy s korpusem rozdrobeným do krému

Recepty od babiček mám moc ráda, jen je občas složitější podle nich vařit. Když si totiž odmyslím to, že recepty častokrát musíme ze starých kuchařek luštit, tak ještě navíc postupy nejsou tak do detailů popsané, jak jsme v dnešní době zvyklí. Ve starých kuchařkách většinou nenajdete ani seznam ingrediencí nebo tolik důležitou informaci o době pečení.

Přečtěte si článek, který vám nejen u receptů od babiček pomůže s vážením a odměřováním surovin.

Třeba moje babička považuje spoustu věcí při vaření i pečení za samozřejmost a vůbec ji nenapadne mi je říct nebo zapsat. Takže když od ní chci nějaký recept, jdu s ní do kuchyně a vše bedlivě sleduji, zapisuji a případně i vážím. Moje babička je totiž přebornice zvláště v pečení a recept (nejen) na její valašské koláče je hotový poklad, který chci mít důkladně zaznamenaný. No vždyť to určitě znáte, každý máme od své babičky nějaký ten zaručeně nejlepší recept.

Recept na skládané kávové řezy

Recept na tyto skládané kávové řezy není od mé babičky, ale od babičky mé známé. Takže jsem si tentokrát musela vystačit jenom se samotným návodem a nemohla se na nic doptávat. Níže už ale najdete recept sepsaný podle toho, jak jsem ho dělala já a vše se skvěle povedlo.

Ingredience na těsto:

  • 140 ml mléka
  • 600 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 25 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce

Ingredience na krém:

  •  kus korpusu
  • 240 ml silné kávy (u kapslového kávovaru použijte 2 kapsle)
  • 7 lžic rumu
  • 250 g změklého másla
  • 1 vanilkový cukr

K dokončení:

  • asi 220 g meruňkové nebo rybízové marmelády na potření korpusu
  • 120 g kvalitní hořké čokolády na polití
  • ořechy na ozdobu

Bude stačit tak málo cukru?


Velmi mě překvapilo, jak málo cukru v řezech je, a ještě víc mě udivilo, že to vlastně úplně stačí. Pokud ale patříte mezi zaryté sladiče, možná si přidejte trochu cukru do krému.

Postup:

  1. Ze všech uvedených surovin vypracujte hladké těsto, které bude dobře držet pohromadě a zároveň nebude moc lepit.
  2. Těsto rozdělte na tři díly a ty vyválejte na tenké placky. Můžete použít menší plechy nebo koláčové formy.
  3. Pláty těsta pečte 20 minut na horkovzduch v troubě předehřáté na 180 °C.korpus na kávové řezy
  4. Po upečení dejte jeden plát stranou, a až vychladne, úplně ho rozdrolte a promíchejte s kávou a rumem.
  5. Připravte si krém. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a poté do něj vmíchejte směs rozdroleného plátu.
  6. Jeden ze zbývajících plátů potřete silnou vrstvou marmelády a navrstvěte na něj krém. Přiklopte zbývajícím korpusem.
  7. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tou polijte vršek dezertu. Na závěr vše ozdobte ořechy. Já jsem je tam dala celé, ale můžete je i nasekat.

Nejlepší je připravovat řezy třeba den předem a nechat je v lednici dostatečně uležet, aby pláty korpusu hezky zvláčněly. Před servírováním doporučuji vyndat dezert z lednice dostatečně předem, aby krém stihl hezky povolit.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články