Právě čtete

Babiččiny borůvkové knedlíky

7086  
Sdílet: 

Babiččiny borůvkové knedlíky

Tyhle knedlíky jsou hotové raz dva. A taky raz dva snědené.

15. 9. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Babiččiny borůvkové knedlíky

Kdo si ještě na ovocné knedlíky netroufl, tohle je recept přímo pro něj. Pár dostupných surovin, rychlá příprava a zaručený výsledek. A jestli se vám knedlíky nechce plnit, stačí z těsta vytvarovat noky, uvařit je a posypat čerstvými borůvkami. S tvarohovou pokrývkou to bude stejná jízda chutí. Letos jsem borůvek snědla opravdu hodně. To bylo babiččiných koláčů a knedlíčků! A mám jich taky plno zavařeno a zamrazeno na zimu.

Vy, kdo už čerstvé borůvky nestíháte, nezoufejte. V supermarketu jsem narazila na mražené lesní borůvky na váhu. Tak to už se dá uvažovat o celoročním pojídání tohoto celkem vzato zdravého dezertu či sladkého oběda. Důležité jsou vždy ingredience. Mouku používám v bio kvalitě, tučný tvaroh by neměl být moc vlhký, nechte ho klidně chvíli vykapat přes utěrku. Žluťoučká vejce mám od slepic z výběhu a cukr třtinový s melasou. A borůvky holt musí být lesní. Pravda je, že jsem ještě nezkoušela plněné knedlíky kanadskými borůvkami, ale mám pocit, že budou mdlé. A navíc, když nemáte domácí, tak je lepší chemicky ošetřované obří borůvky v plastové vaničce nekupovat.

Díky, babi, za recept! A vám přeju hodně úspěchů, třeba zrovna u vašich prvních plněných ovocných knedlíků!

Suroviny

350 g polohrubé mouky (plus na podsypání)
250 g měkkého tučného tvarohu
1 vejce
špetka soli
400 g borůvek
měkký tvaroh na ozdobu (může být i tvrdý strouhaný)
2 PL rozpuštěného másla
cukr na posypání (tmavý)

Postup

Z mouky, tvarohu, vejce a soli vypracujeme rychle pěkné těsto. Na pomoučeném vále ho vyválíme asi na 3 mm tloušťky a rádýlkem rozdělíme na podobně velké díly, asi tak 6 krát 6 cm. Vložíme si dílek těsta do dlaně a naplníme lžící borůvek. Opatrně zabalíme a vytvoříme kulatý knedlíček. Plněné borůvkové knedlíky vhodíme opatrně do většího hrnce, kde se vaří voda. Knedlíky jsou hotové, až vyplavou na hladinu. Trvá to asi 5 min, záleží na velikosti. Servírujeme teplé. Nejprve posypeme cukrem podle chuti, pak polijeme rozpuštěným máslem a nakonec ozdobíme „čepicí“ z tvarohu.

Čtěte také

Hit sezóny: Jednoduchá nakládaná zelenina
Hit sezóny: Jednoduchá nakládaná zelenin…6572
Vaše nové oblíbené toastové kombinace
Vaše nové oblíbené toastové kombinace…4088
Recept na domácí broskvová povidla
Recept na domácí broskvová povidla3509
Další články