Právě čtete

Seznamte se s jógou, která popírá gravitaci

4053  
Sdílet: 

Seznamte se s jógou, která popírá gravitaci

Po lekci aerojógy byste měli cítit rozdíl především v oblasti zad. Díky obráceným pozicím uvolníte páteř a krční páteř, zesílíte celé tělo a zlepšíte celkovou flexibilitu. Díky prokrvení hlavy, ke kterému dojde, když budete hlavou dolů, se vám zlepší i stav vlasů, pokožky a dokonce by mělo dojít i k omezení tvorby vrásek.

28. 1. 2016 3 min. čtení Jana Václavíková
Seznamte se s jógou, která popírá gravitaci

Pokud si stále myslíte, že jóga je jen meditativním cvičením, měli byste se seznámit s novými typy, které vás donutí toto přesvědčení přehodnotit. Mezi akčnější druhy jógy patří například akrobatická acrojóga nebo létací aerojóga, kterou si dnes blíže představíme. Aerojóga je sice pomalým cvičením, při kterém se nezpotíte, ale jednotlivé cviky provádíte nad zemí zavěšeni v houpací síti. Takže kromě meditace se vám dostane do žil i trocha adrenalinu.

Aerojóga vznikla jako součást představení na Broadwayi. Stojí za ní bývalý gymnasta Christopher Harrison a jako samostatné cvičení ji světu představil v roce 2007. Do Čech se dostala ze Španělska a od té doby se tu pomalu zabydluje. O aerojóze jste mohli slyšet už před lety, když jí na předávání cen Grammy předváděla zpěvačka Pink. Mezi další slavné osobnosti cvičící aerojógu patří například Kanye West, Rihanna, George Lucas nebo Bill Gates.

IMG_2651

Moje návštěva první lekce

Pro svou první lekci aerojógy jsem si vybrala Dům jógy na Andělu, kde tento nový typ jógy nabízejí ve více úrovních. Sál byl příjemně potemnělý, hrála atmosférická hudba, lektorka Dagmar mluvila uklidňujícím jóga hlasem a od stropu viselo 11 hamak. V sále jsme se sešly samé začátečnice, jak bylo poznat z nervózních úsměvů, když dalším cvikem měl být kotoul ze sítě vzad nebo jiná, pro nás nezvyklá, pozice.

Zavěšené sítě unesou až 300 kilogramů a pro větší bezpečnost jsou ke stropu připoutány řetězy. Kromě sítě máte k dispozici i dva páry držadel s pěnovými madly, jeden kratší na ruce a jeden delší na nohy. Síť je vyrobena z materiálu velice příjemného na dotek, pokud vás ovšem při prověšování bude síť tlačit do břicha, nemusíte bolest překonávat a pro větší pohodlí dostanete tenký pléd pod břicho jako podložku.

IMG_2672

Viset v síti a cvičit není snadné, ale je to zábava

I když hamaka nevisí ani metr nad zemí, bylo pro mě ze začátku problémem se do ní dostat. Měla jsem ji ve výši beder a při přidržení sítě se mi zmenšila oblast, kam bych mohla doskočit. Nakonec jsem se nahoru nějakým způsobem dostala, ale musela jsem řešit problém s rovnováhou.

Ten nastal, když jsem nevyskočila přesně na střed a ležela jsem v síti nakřivo. Vycentrovat své tělo, které se nedotýká ničeho jiného než hamaky, bylo náročnější, než by se mohlo zdát, ale po jeho překonání mi už nic nebránilo v provádění dalších pozic. Protahovaly a posilovaly jsme těla nezvyklým způsobem a zapojily jsme svaly, které vleže normálně zapojit nejdou.

IMG_2686

Ve vzduchu jsem se musela i více soustředit na cvičební pohyby a jejich provádění, prázdný prostor dole mě stále držel ve střehu. Právě z toho důvodu je aerojóga také dobrým cvičením na psychiku, protože vám nedovolí myslet na nic jiného. Při lekci jsem se bavila natolik, že jsem zapomněla i na svůj strach z obrácených pozic, kdy se visí hlavou dolů, a prováděla jsem je s lehkostí a radostí malého dítěte. Po lekci jsem je dokonce nadšeně opakovaně předváděla fotografovi.

Jediné, co potřebujete, je překonat strach

Aerojóga je vhodná pro všechny, bez omezení věku a pohlaví. Neměly by jí dělat jen ženy v době menstruace a kdokoliv se zvýšením nitroočním tlakem. Kromě toho žádná zdravotní omezení nejsou, jediným omezením může být váš strach vidět svět vzhůru nohama.

Když ho ale překonáte, uvolníte páteř s krční páteří tak jako nikdy. A slibuju vám, že se vám to bude líbit.

IMG_2644

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články