Právě čtete

Jak jsme se učili acrojógu

3954  
Sdílet: 

Jak jsme se učili acrojógu

Mé první seznámení s acrojógou proběhlo skrze Instagram, kam mluvčí generace holek mezi dvaceti a třiceti lety, Lena Dunham, nahrála svou fotku, jak jen za pomoci jednoho člověka (a to není zrovna žádná křehká květinka) téměř levituje.

3. 8. 2015 3 min. čtení Jana Václavíková
Jak jsme se učili acrojógu

Acrojóga v sobě spojuje jógu, akrobacii i terapeutickou složku, ale mně to přišlo jako další z marných lidských pokusů o létání s vlastním tělem. Proto jsem oslovila Danielu a Marka z Let’s Acro, certifikované učitele acrojógy, aby mi prozradili tajemství, které se za pojmem acrojóga skrývá.

V podstatě je acrojóga určena všem bez ohledu na věk nebo tělesnou konstituci a k začátku je potřeba jen parťák, ideálně víc parťáků, kteří se postarají o bezpečnost, a pohodlné tričko, kalhotypodložku.

IMG_5625

Sami si acrojógu nezacvičíte, ale možná proto jde o tak lákavé cvičení. Ve více lidech se člověk víc pobaví, v „létání“ se můžete střídat, a alespoň na začátku je nutné se přidržovat, jinak by hrozilo nebezpečí úrazu. Proto je alespoň zprvu doporučováno navštěvovat lekce, kde se lektoři postarají o to, abyste cviky prováděli správně a bezpečně. Bez jejich dozoru se totiž budete posouvat dopředu jen velice pomalu.

Certifikované lektory acrojógy v Čechách byste dokázali spočítat na prstech jedné ruky a ještě by vám zbyl volný prst na stopování. K získání certifikátu vede třeba až dvouletá cesta a většinu potřebných náležitostí si Daniela s Markem splnili až v Indii, ale museli kvůli nim jet i do Berlína nebo do Států. Nyní mají certifikát na učení už rok a od dob, kdy sami pomocí videí na Youtube začínali, se zájem o acrojógu u nás několikanásobně zvednul. S workshopy projeli Česko a pořádají pravidelné hodiny jak ve studiu, tak venku.

IMG_5699

Samotná lekce

Přidala jsem se na hodinu na Letné, která byla určena začátečníkům. Sešlo se nás něco málo přes deset a jen dvě dvojice už měly s acrojógou zkušenosti. Já k nim nepatřila. Lekce začala protažením ve dvojicích, kde i posilovací cviky bavily a připravily nás na to, co teprve přijde. Poté už jsme začali nacvičovat pozice. Cvičilo se ve dvojicích, ale další dvojice asistovala, aby se nikomu nic nestalo.

IMG_5633

Všechny cviky, které jsme na hodině procvičovali, vypadaly podobně. Dole byla báze – tedy ten, který měl stabilitu, stál pevně na zemi a držel letce. Letec pak stál většinou na bázi, někdy oběma nohama, někdy pro změnu jen jednou, občas ani jednou. Později, když si věřil, mohl uvolnit ruce a musel se spolehnout jen na ostatní, že ho nenechají spadnout.

IMG_5642

Některé cviky vypadaly velice náročně, ale přesto jsme je zvládli. Jiné nám dělaly problémy, i když jsme je zkoušeli napodruhé, ale ani prvotní neúspěch nás neodradil.

IMG_5670

Hodina a půl při neustálém střídání jednotlivých rolí a cviků utekla velmi rychle a ani jsme si nepřipadali udýchaní. Závěrečná část lekce byla věnována terapeutické části, ale i po lekci někteří zůstávali, aby doladili chybky ve svém „létání“.

IMG_5769

Po této zkušenosti můžu nadšeně acrojógu všem doporučit. Kromě cviků, které vypadají krásně na pohled a posilují celé vaše tělo, aniž byste museli překonávat bolest, se pobavíte nad tím, co všechno se svým tělem dokážete, posílíte si vzájemnou důvěru, a pokud budete pořádně trénovat, jednou můžete létat i bez pomocných rukou, které brání vašemu pádu.

IMG_5801

Proto můžu naprosto souhlasit s tím, co o acrojóze řekla Daniela: „Pro spoustu lidí to bude první sport, který je bude skutečně bavit.“

PS: A když budete pořádně trénovat, tak to můžete dotáhnout třeba až tak daleko, jako Daniela s Markem z Let’s Acro. :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články