Právě čtete

Češi sice umí plavat, ale většinou špatně. Spíš si ubližují, upozorňuje trenérka a radí, jak to napravit

70585  
Sdílet: 

Češi sice umí plavat, ale většinou špatně. Spíš si ubližují, upozorňuje trenérka a radí, jak to napravit

Češi jsou zkušení plavci se špatnou technikou. Tak by se dalo shrnout, co za svou kariéru vypozorovala trenérka a bývalá závodní plavkyně Anna Bustová. Je to škoda, protože stačí pár lekcí s instruktorem a plavání může být ideální sport, kterým procvičíte tělo, pomůžete si od bolestí a vyčistíte hlavu.

14. 4. 2023 4 min. čtení Michaela Černá
Češi sice umí plavat, ale většinou špatně. Spíš si ubližují, upozorňuje trenérka a radí, jak to napravit

Jací jsou Češi plavci?

Většina Čechů umí plavat, což není ve světě zas tak obvyklé. Když někoho učím plavání od základů, jsou to vždycky cizinci. Takže v porovnání se zahraničím jsme dobří plavci. Jen plaveme nezdravě.

Jak to myslíte? 

Většina Čechů plave prsa s hlavou nad vodou a zapojuje špatně nohy, Často jde každá noha jinak, já tomu říkám křivý střih. Lidé si myslí, že plavání je zdravé, ale tímhle si spíše ubližují. Když máte hlavu nad vodou, ničíte si tím krční páteř a jen vás z toho bolí za krkem. Když jde zase každá noha jinak, můžete mít problém se zády…

… tak chodíte plavat víc a víc, protože si myslíte, že sport vám od bolestí pomůže.

Přesně tak. Jenže teprve až se naučíte plavat správně, je to zdravé plavání. Nenutím svoje klienty do nějaké profesionální techniky, pokud to nevyžadují, já hlavně chci, aby plavali zdravě. 

Dá se čtenářům doporučit, co tedy mají udělat, aby plavali zdravě?

Není to tak jednoduché. Na to je opravdu potřeba, aby si zaplatili instruktora. Někdo se učí rychle a stačí mu jedna dvě lekce. A když někdo plave dlouho špatně a je potřeba ho to přeučit, může to být na delší dobu.

jak na trénink plavání

Mohla byste aspoň popsat, co je zásadní se naučit?

Především vydechovat do vody. Nadechnete se nad vodou a vydechnete do vody bublinky nosem jako když normálně vydechujete na suchu. Někomu to ze začátku bude nepříjemné, ale výdech se dá naučit a postupně se hezky prodlužuje. S každým záběrem jde plavec nad hladinu na nádech a dolů na výdech, když jsou ruce vepředu, tam pak chvilku splývá. Tohle je zásada, která velmi pomůže krční páteři. 

Když chci plavat zdravě, jsou prsa ten správný styl, nebo je lepší plavat třeba kraul? 

Klidně prsa, to není problém. Pokud tedy člověk nemá potíže s koleny, pro takové není prsový kop úplně vhodný.  

Dejme tomu, že se chci naučit skákat šipku a dobře plavat kraul. Můžu to zvládnout bez instruktora? 

Jsou lidé, kteří se to naučí třeba podle videí na YouTube. Avšak pozor! Občas chodí se strašnými chybami, je důležité hledat kvalitní videa. Pokud je člověk pohybově nadaný, tak něco okouká, důležité je však mít už nějaký základ. Úplnému začátečníkovi se vyplatí vyhledat trenéra aspoň pro start. Občas také přijde někdo se slušným kraulem, ale říká, že se u toho dost nadře. A to na YouTube nevykouká, to mu musí říct trenér, co dělat, aby se tak neunavil.

jak trénovat plavání

Kdo se k vám hlásí na kurzy? Jsou to lidé, kteří neumí vůbec plavat, ti, co chtějí dosáhnout nějakých profesionálních výsledků nebo prostě jen amatéři, co se chtějí zlepšit?

Všichni, které jste jmenovala. Lidé, kteří trénovali na triatlon a chtěli kondiční trénink. Nebo lidé po operaci kolene, co se potřebují zpevnit a plavat správně. Lidé, kteří vůbec neuměli plavat, ale to byli vždy cizinci. Ani jednoho Čecha, který by neuměl plavat, jsem neměla.

Od roku 2017 je výuka plavání na školách povinná. Je to dobře? 

Myslím, že ano. Ne každé dítě má rodiče, kteří by ho k tomu vedli, nebo nemá k plavání vůbec podmínky. Plavání je jeden ze základních sportů, a když ho děti umí, nebojí se vlézt do vody třeba u moře. 

Mohou se ale děti ve velkém kolektivu naučit opravdu dobře plavat? 

V dětském věku určitě ano. Samozřejmě záleží na instruktorech. Všichni se mě ptají, jestli strkám děti tyčí, ale to už dneska aspoň třeba v Podolí určitě neuvidíte. Obecně se dá říct, že se děti mohou naučit ve škole plavat správně. Horší je to ve chvíli, kdy máte v kolektivu dítě, které se vody bojí. Instruktoři nemají čas se mu věnovat, protože učí třeba deset dětí najednou.

trenér plavání

Jak se pracuje s dětmi, nebo s dospělými, kteří mají z vody strach?

S dětmi je to jednodušší. Nepřemýšlejí nad tím tolik jako dospělí. S dětmi vlezete do vody, oni si na vodě jen leží, mají k dispozici pomůcky a strach je brzy přejde. Dospělí ví, co se může stát, nebo se jim v minulosti něco stalo, třeba se topili a mají z toho úzkosti. Obvykle to s nimi trvá déle.

Takže když pracujete s dospělými, chce to i jistou psychologickou průpravu?

Ano, snažím se je uklidnit, že je v pořádku cítit strach. Oni bývají v křeči a bojí se. Dám jim pomůcky, které je na vodě udrží, pomalu si na ně vlezou, držím je za ruku a krůček po krůčku je pouštím na vodu. Ujišťuji, že jsem tady a že se nic nestane.

Takže nejdůležitější pro zbavení se strachu z vody je uvolnění a jistota, že je někdo nablízku?

Ano určitě, takový člověk potřebuje cítit bezpečí od instruktora. Nejčastěji se začnou topit kvůli tomu, že zpanikaří. Zatnou svaly a tím se dostanou pod hladinu. Plavání je celkově o uvolnění, protože když se uvolníte, tak vás voda nadnáší. Když se topí, tak křičím: “Klid, jen šlapej vodu a snaž se udržet na vodě.” Pokud to nepomůže, samozřejmě je hned vytáhnu.

jak trénovat plavání

Ve vodě trávíte velkou část svého života…

… to je omyl. Spoustu lidí si to myslí, ale já ve vodě ani moc nejsem. Jako instruktor pracuju na suchu a jen když je to nutné, jdu za klienty do vody. Nad nimi vidím totiž daleko víc chyb, co dělají. 

Aha, takže ve vodě jste spíš ve volném čase? 

Ano, když jdu plavat pro radost. 

Zkuste mě nalákat, v čem je plavání tak skvělé a proč začít ve volném čase plavat. 

Plavání je pohyb celého těla a je to velmi zdravý pohyb. Neničí klouby a záda. Já dělám i další sporty, jezdím bruslích, cvičím. Ale ten pocit, když vylezete z vody, tak je jiný než po jakémkoliv jiném sportu. Tělo je unavené, ale uvolněné, cítíte, že jste něco dělala. Žádná svalová horečka, nic nebolí. Vyčistím si hlavu. Navíc je to jediný sport, při kterém vypnu. Nikdo mě v bazénu nezastihne, nemáte u sebe mobil. Jste tam jenom vy.

Anna Bustová

Osmadvacetiletá bývalá závodní plavkyně pracuje jako učitelka plavání dětí, instruktorka dospělých a rozhodčí plaveckých závodů. Vystudovala personalistiku na Newton College v Praze. Má za sebou kurzy Učitele plavání na Fakultě tělesné výchovy a sportu a Trenéra plavání II. třídy na Univerzitě Palackého v Olomouci. Je svobodná a bezdětná.

Přečtěte si také:

Sportu zdar

Sportu zdar

Nakupovat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články