Právě čtete

Moderní vymoženosti a sport: Jak na to, aby neškodily, ale pomáhaly

2714  
Sdílet: 

Moderní vymoženosti a sport: Jak na to, aby neškodily, ale pomáhaly

Samozřejmě, že by to šlo jen s obyčejnými teniskami. Ale moderní vymoženosti nám můžou pomáhat, můžou nás motivovat, můžeme se i díky nim zlepšovat. Někdy. Podívejte se, kdy a k čemu se technika hodí – a kdy je naopak úplně k ničemu.

5. 6. 2020 4 min. čtení Tereza Prskavcová
Moderní vymoženosti a sport: Jak na to, aby neškodily, ale pomáhaly

Telefon, sluchátka, hrudní pás na snímání tepu, chytré hodinky, které měří uběhnutou vzdálenost, rychlost, spálené kalorie, nastavit appku, zapnout hudbu… Opravdu toho tolik potřebujeme k tomu, abychom šli sportovat?

Motivují mě aplikace, nebo je to naopak?

Je to skoro jako včera. Po dlouhé době jsem se rozhodla jít běhat. Po vzoru ostatních jsem si vzala sluchátka, telefon, stáhla první běžeckou aplikaci, kterou jsem našla, a vyběhla. Když jsem se po půlhodině provozování něčeho, co se s velkou představivostí vzdáleně podobalo běhu, vrátila domů, zjistila jsem, že podle mé super chytré aplikace jsem fakt špatná. Nejpomalejší ze všech známých.

Na jednu stranu mě to trochu demotivovalo – ale na druhou jsem chtěla být lepší. Když běháte či sportujete s aplikací v telefonu, vždycky vám přesně ukáže, jak na tom jste. Což především pokud s pravidelným sportováním začínáte, může být trochu zdrcující. Ale taky vám může pomoct se zlepšit.

Co na těch aplikacích všichni mají?

Mobilní aplikace můžete používat na jakýkoli sport – na běh, kolo, plavání, fitness, jógu, existují i aplikace na redukci váhy, které vám pomáhají počítat kalorie, sestavit zdravější jídelníček nebo třeba soupeřit s ostatními.

Proto je dobré si na začátku říct, proč chcete aplikaci používat – jestli chcete jenom sledovat svou aktivitu, vytvořit si cíle a tréninkové plány či zlepšit jídelníček. To vše totiž aplikace umějí. Kdybych je měla rozdělit, vytvořila bych 3 skupiny:

1. Sledování pohybu a výkonu

To jsou aplikace jako Sporttracker, Endomondo nebo Garmin Connect. Aplikace během celého dne zaznamenávají každou pohybovou aktivitu. Pomocí GPS počítají vzdálenost, průměrnou rychlost i spálené kalorie.

2. Pomoc s redukcí váhy

V těchto aplikacích si můžete nastavit, kolik chcete zhubnout nebo jak se lépe stravovat. Pak si aplikace většinou stáhne informace o spálených kaloriích z jedné z aplikací popisovaných výše (tzn. např. ze Sporttrackeru) a vy do ní celý den zapisujete, co jste snědli.  Sem patří třeba MyFitnessPal, se kterou mám zkušenosti. Kdybych to měla zjednodušit, pro to, abyste si mohli dát pořádné jídlo nebo něco dobrého, se musíte hýbat – tzn. abyste mohli přijmout nějaké kalorie navíc, musíte je během dne spálit.

3. Soupeření s ostatními

Porovnávat se s ostatními můžete téměř v každé aplikaci, ale některé jsou na soupeření lepší než ostatní. Typická a nejrozšířenější je třeba Strava. V ní můžete soupeřit buď se svými přáteli, nebo své výsledky otevřít celému světu a porovnávat se s kýmkoli, kdo aplikaci používá. Tzn. klidně s těmi nejlepšími, vrcholovými sportovci.

Přesnější výsledky s doplňkovou výbavou

K některým aplikacím vám stačí chytrý telefon, ale pokud chcete mít přesnější výsledky, existují různé chytré hodinky, náramky, hrudní pás, který snímá tep a další vychytávky, které jdou právě s apliakcemi propojit.

Většina aplikací se také dá propojit mezi sebou. Potom třeba aplikace Garmin Connect napojená na chytré hodinky sleduje aktivitu, údaje se přenášejí do Stravy, kde můžete soupeřit s ostatními – a taky do MyFitnessPal, která hlídá spálené kalorie a „hubnoucí“ plán.

Kam s ním? S tím telefonem při sportu…

Druhou věcí, kterou většinou řeším, je, kam telefon při sportu dát. Pokud používáte chytré hodinky, kde v těch nejlepších můžete mít už i hudbu, k tomu bezdrátová sluchátka a máte vyřešeno. Ale pokud sportujete s telefonem, potřebujete, aby nepřekážel.

Proto existují různá běžecká pouzdra na telefon, která si připevníte třeba na pas nebo na ruku.Musíte si sami vyzkoušet, co bude právě pro vás nejpohodlnější. Třeba já zjistila, že pokud strčíte telefon do sportovní podprsenky, můžou vám navlhnout čidla a máte po telefonu.t. Tedy opravdu jsou pouzdra lepší než „vychytávky“, o kterých si myslíte, že budou fungovat lépe. Dneska bez mini ledvinky, která drží na bedrech, sportovat nechodím. :-)

S telefonem v ruce raději neběhejte

Možná vás taky napadne, že stačí mít telefon v ruce. Před tím ale zase varují fyzioterapeutové.

Úchop telefonu v jedné ruce při běhu omezuje rotaci hrudní páteře, čímž omezujete jednu stranu těla a vzniká asymetrie. Pak se vám může zkracovat krok opačné dolní končetiny a začít vás něco pobolívat. Jednou nebo dvakrát vám to neublíží, ale pokud budete běhat s telefonem pravidelně, pořiďte si raději nějaké pouzdro – v obchodech i na internetu ho seženete klidně za pár stovek. :-)

Jsou sportovní aplikace nutnost, nebo zbytečnost?

Sportovní aplikace sledují vaše aktivity, radí vám, co máte jíst a taky jak máte spát či odpočívat. V podstatě vám nalinkují celý „sportovní“ den, týden, rok.

Popravdě, pokud vás sportování s aplikacemi chytne, jako kdysi mě, může vás začít stresovat. Několik týdnů jsem byla přesvědčená, že abych se zlepšovala, musím vše sledovat, soupeřit, počítat kalorie. Spoléhala jsem se jen na aplikace – ne na sebe.

Po několikatýdenním kolotoči, kdy jsem si nastavila cíle, řešila jen sport a jídlo, mi začala docházet energie, protože jsem přestala poslouchat své tělo. Došlo mi, že aplikace nejsou chytřejší než já. A že na vše se musí s rozumem. Tak jsem začala znovu. Většinu aplikací jsem popravdě smazala, jen ty hodinky, do kterých už jsem investovala, jsem si nechala. Když totiž běhám na novém místě, baví mě po doběhnutí sledovat trasu, kudy jsem běžela.

Snažím se vnímat své tělo, i když s sebou mívám telefon a většinou poslouchám hudbu nebo poslední dobou podcasty. Někdy vypnu všechno. Baví mě, když „jen“ běžím. Pravidelně dýchám, nemyslím na nic a jsem 100 % přítomná v aktivitě, kterou provozuji. Ten pocit nepřijde hned. Prvních třeba 15 minut trvá, než se do aktivity dostanu, trvá, než si tělo uvědomí, že sportuje atd., ale čím častěji chodím, tím nastupuje rychleji.

Pak mi připadá, že můžu běžet celý den. A co mě fascinuje úplně nejvíc – vždycky můžete zrychlit. Ne kvůli aplikaci – řeknete si, že zrychlíte a najednou sprintujete. I když jste si mysleli, že už neuděláte ani krok.

Se sportovními aplikacemi je to jako se vším – jsou dobří sluhové, ale zlí páni. Pokud vás sportování s nimi baví, pomáhají vám, klidně je používejte. Je to legrace! Dávejte si však pozor, abyste se nestali jejich otroky, protože pak vám můžou radost z pohybu úplně vzít.

Sportovní kolekce na Tchibo.cz

Sportovní kolekce na Tchibo.cz

Vše, co se vám může hodit, až si půjdete dát do těla.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články