Právě čtete

Jednoduché a oblíbené recepty na celý silvestrovský večer

14003  
Sdílet: 

Jednoduché a oblíbené recepty na celý silvestrovský večer

Když přijde na pohoštění na nějakou oslavu, třeba tu silvestrovskou, vlastně často není potřeba shánět nic speciálního a přesto můžete vytvořit dobroty, za které se vůbec nemusíte stydět.

27. 12. 2019 3 min. čtení Jana Duffková
Jednoduché a oblíbené recepty na celý silvestrovský večer

Moje letošní silvestrovské recepty nejsou moc náročné na přípravu, ale výsledek vypadá velmi efektně. Vyzkoušíte je také?

Želé bonbony (s alkoholem nebo bez něj)

Na mlsání během večírku nebo jako neobvyklý „uvítací drink“

Drinky ve formě želé bonbonů mají 100% úspěch a vyvolají nadšení u každého hosta. :-) Samozřejmě můžete připravit i nealko verzi pro děti, aby jim to nebylo líto.

Ingredience:

  • 250 ml nealkoholického základu (v tomto případě 125 ml pomerančového a 125 ml mangového džusu)
  • 20 g želatiny v prášku
  • 60 ml alkoholu (v tomto případě kvalitní bílý rum)

Postup:

  1. V nealkoholickém základu rozmíchejte želatinu a vše nechte 5 minut odstát.
  2. Poté na nízký stupeň zahřívejte, dokud se všechen prášek nerozpustí. Pozor – nesmí se vařit!
  3. Když je želatina rozpuštěná v džusu, odstavte a vmíchejte alkohol.
  4. Připravenou směs nalijte do silikonových formiček a uložte přes noc do lednice. Vyndejte těšně před podáváním.

Já jsem do receptu zvolila pomerančový a mangový džus s bílým rumem, ale variant je vážně mnoho. Můžete klidně zkusit želé aperol, vodku s jahodovým džusem, malibu s ananasovým džusem, jablkovici s jablečným džusem nebo třeba jednotlivé „panáky“ ozvláštněte nakrájeným ovocem či bylinkami. Zajímavé je použít do základu ledový čaj nebo rozmixované mražené lesní plody.

Ozdobte to


Při servírování můžete želé ozdobit jedlými květy, čerstvými bylinkami, posypat cukrovými konfetkami anebo některé kousky obalit v moučkovém cukru – budou vypadat jako namrzlé.

Slané sušenky s dipem

Aneb něco k zakousnutí ke skleničce

Recept na slané sušenky můžete brát klidně jen jako odrazový můstek a upravit si ho nejen podle vlastní chuti, ale hlavně podle toho, co máte doma v ledničce. Existuje totiž spousta možností, čím se dá těsto pozměnit. Já jsem připravila sýrové sušenky a k nim česnekový dip, protože mám vyzkoušeno, že česnekové pomazánky a vůbec všechny recepty na tento způsob mají naši přátelé většinou nejraději.

Na cca 2 plechy sušenek potřebujete:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 šalotku
  • 100 g čedaru
  • 200 g másla
  • 1 žloutek
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • černý sezam na posypání

K tomu si připravte na dip:

  • 1 zakysanou smetanu
  • 1 stroužek česneku
  • 40 g jemně strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Smíchejte mouku, nadrobno nasekanou šalotku a nastrouhaný sýr.
  2. V jiné nádobě vyšlehejte změklé máslo se žloutkem a česnekem.
  3. Spojte obě směsi, přidejte sůl podle chuti a rukama vypracujte těsto.
  4. Těsto zabalte do potravinové fólie a uložte asi na hodinu do lednice.
  5. Vychlazené těsto vyválejte na tloušťku přibližně 3 mm, vykrájejte z něj jednotlivé sušenky a ty poklaďte na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
  6. Každou sušenku posypte černým sezamem a ten mírně zatlačte, aby v těstu držel.
  7. Pečte při 180 °C asi 10 minut, nebo dokud nejsou sušenky zlatavé.
  8. Připravte dip tak, že smícháte zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem a strouhaným parmazánem, a vše dochuťte solí a pepřem.

Variace

Těsto můžete ozvláštnit i různým kořením (uzená sladká paprika, římský kmín, chilli…) a do dipu se také skvěle hodí například modrý sýr nebo čerstvé bylinky (třeba tymián).

Domácí pečivo na způsob bagelů

Když přijde větší hlad

Originálně se bagely před pečením ještě krátce vaří ve vodě, ale já jsem tento recept zjednodušila – pomohla mi k tomu forma na bagely. Servírovat je můžete za tepla, ale lze je připravit i předem a podávat jako klasické plněné sendviče.

Na 16 bagelů potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžičku cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 vejce + 2 žloutky na potření
  • 2 lžičky soli
  • černý sezam na posypání

Postup:

  1. Do mísy nasypte mouku, do středu udělejte důlek a do něj nasypte cukr a droždí. Přilijte vlažné mléko a nechte asi 10 min odstát.
  2. Přidejte máslo, vejce, sůl a vypracujte pružné těsto. To přikryjte utěrkou a nechte v teple asi hodinu kynout.
  3. Těsto rozdělte na dílky po 50 g. Z každého dílku vyválejte váleček a ten umístěte do formy na bagely. Konce dobře spojte.
  4. Nechte v teple ještě asi 10 minut kynout a poté každý bagel dostatečně potřete rozšlehaným žloutkem.
  5. Asi každý druhý bagel posypte sezamem a poté pečte při 180 °C asi 20 minut, nebo dokud bagely nejsou zlatavé.

Hotové bagely prokrojte a plňte podle vlastní chuti.

Jak to chutná nám:

  • Rozmačkejte balkánský sýr s tvarohem a jím bagely potřete. Vše proložte červenou řepou pokrájenou na kolečka a posypte tymiánem.
  • Smíchejte majonézu s wasabi a limetovou šťávou a směsí potřete bagely. Na majonézu poklaďte okurku nakrájenou na tenoučké proužky a vše doplňte uzeným lososem.
  • Bagely potřete bylinkovým máslem, na něj poklaďte baby špenát a trhané vepřové maso. Můžete doplnit sýrem a krátce zapéct, aby se rozpustil.

Vyzkoušejte také:

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články