Právě čtete

Jak připravit brokolici a růžičkovou kapustu, aby chutnaly skvěle

26753  
Sdílet: 

Jak připravit brokolici a růžičkovou kapustu, aby chutnaly skvěle

Růžičková kapusta? To jsou ty ošklivé šedozelené kuličky hořkého čehosi, co jsem ve školní jídelně vždycky odkládala bokem. Dneska se na zimní sezonu této zeleniny neskutečně těším a vařím ji tak jednou týdně. Může totiž být i neskutečně dobrá!

3. 1. 2020 1 min. čtení Marie Háková
Jak připravit brokolici a růžičkovou kapustu, aby chutnaly skvěle

Jak může proboha být růžičková kapusta dobrá?

Kouzlo je v postupu, kterému se říká blanšírování. Pokud ho znáte, tento článek číst nepotřebujete. Všechnu tu nedobrou zeleninu pravděpodobně umíte připravit tak, že si každý rád ještě přidá. Můj muž si o brokolici nebo kapustičky jako přílohu klidně řekne. Blanšírované jsou totiž výborné.

Výsledkem bude svěže zelená a chutná zelenina

Co je blanšírování

Zeleninu krátce povaříte (přesně tak dlouho, jak to potřebuje daný druh – mrkněte na tabulku níže) a potom velmi, velmi prudce zchladíte, aby sama sebe neohřívala už ani o minutku déle.

Čím chladit

Profíci v restauracích ji z hrnce přehazují do mísy s ledem. Já ho většinou tolik k dispozici nemám (máme vážně malý mrazák), ale cedník do dřezu a ledová voda udělají podobnou službu.

Zásadní je zeleninu slít a okamžitě prudce zchladit

Jak vařit

Voda musí být v okamžiku, kdy do ní zeleninu vhazujete, opravdu vroucí. Prudce bublající. Pomáhám si rychlovarnou konvicí, proč ne. Voda by taky měla být osolená. Nebojte se hodit tam soli hodně, klidně hrst. Většinu slanosti totiž potom vypláchnete ledovou koupelí. A nakonec přidávám přepuštěné máslo, zhruba lžíci na dvě porce zeleniny. Dodá jídlu příjemnou, nasládlou chuť.

Solí ani máslem/ghí nešetete

Jak dlouho se blanšírují různé druhy zeleniny?

Zelenina Délka blanšírování
Brokolice 3 minuty
Fazolky 5 minut
Růžičková kapusta 7 minut
Mrkev 2 minuty
Květák 3 minuty

Stáhněte si PDF k vytištění se seznamem zeleniny.

Možná vás v seznamu překvapila mrkev. Blanšírovaná je skvělá k jiné tepelně upravené zelenině, třeba k dušené paprice, k bramborám, k libovolně upravenému květáku, k cuketě, k brokolici… Ráda jí přidávám třeba jenom trošku, 1 mrkev do 2–3 porcí, aby dodala zbytku jídla další barvu.

Čtěte také:

Kompletní výbava do kuchyně

Kompletní výbava do kuchyně

Kolekce Tchibo jsou plné šikovných vychytávek, které vám usnadní vaření i pečení. Nakoukněte!

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články