Právě čtete

Chutná jako koktejl, ale kocovina po něm není. Osvěžte se, ale i zahřejte mocktaily

4883  
Sdílet: 

Chutná jako koktejl, ale kocovina po něm není. Osvěžte se, ale i zahřejte mocktaily

Už jste objevili kouzlo mocktailu? Tento nealkoholický koktejl se hodí pro jakoukoliv příležitost a možná ho ocení i ti, co se rozhodli na Suchý únor abstinovat. Výhodou je, že můžete experimentovat s jejich chutěmi, udělat z nich vitamínovou bombu, a hlavně po nich nebudete mít kocovinu. Podělím se s vámi o recepty na mé oblíbené mocktaily včetně praktických tipů, které vás nejen osvěží, ale udělají vám i po jiných stránkách dobře.

4. 2. 2024 4 min. čtení Romana Böhmová
Chutná jako koktejl, ale kocovina po něm není. Osvěžte se, ale i zahřejte mocktaily

Nealko koktejl na míru vašim chutím i potřebám

Mocktail je skvělý v tom, že v něm můžete mít přesně ty chutě, které máte rádi. Je to takový nápoj na míru. A jelikož se v něm neobjevuje ani kapka alkoholu, mohou si ho vychutnávat i nezletilí, těhotné ženy nebo ti, co alkohol nemohou nebo nechtějí. Mocktail se hodí připravit návštěvě, na oslavu nebo prostě sobě jen tak během dne. V létě si můžete udělat osvěžující variantu, v chladných dnech zase tu, co nakopne imunitu, dodá energii a zahřeje. Nápoje lze připravit podle oblíbených alkoholických koktejlů, inspirovat se můžete v tomto článku nebo klidně ve vlastní hlavě

Drinky skutečně na zdraví!

Kombuchu jistě znáte a nemusím připomínat, že je díky fermentaci skvělá na podporu trávení a zdraví střev. Obsahuje probiotické bakterie, železo nebo třeba antioxidanty, které zbaví tělo škodlivých látek. Proto byste ji měli zařadit do svého jídelníčku, super variantou je použít ji právě do mocktailu.

Sencha čaj má také mnoho zdravotních benefitů, mimo jiné zpomaluje proces stárnutí, snižuje riziko srdečních chorob a podporuje zdraví mozku. Chuť tohoto zeleného čaje krásně ladí s chutí mandarinky, citrónu nebo třeba zázvoru, což je super základ na lahodný a zdravý mocktail.

Možná jste už slyšeli o blahodárných účincích adaptogenních hub a rostlin, jako je reishi, chaga, shitake, ashwagandha nebo rhodiola. Některé se dají sehnat v podobě prášku nebo tinktury a také z nich krásně připravíte mocktail snů, který podpoří vaše psychické i fyzické zdraví.

Klasika v cudném kabátě

Nemusíte se bát, že s mocktaily přijdete o vaše oblíbené chutě známých koktejlů, jako jsou Bloody Mary, Mojito nebo třeba Piña Colada. Můžete si totiž jednoduše připravit „virgin“ verze a užít si zábavu s přáteli se sklenkou těchto lahodných drinků v ruce.

Virgin Bloody Mary: Ke 2 dcl rajčatové šťávy přidejte citrónovou šťávu, špetku soli a mletého pepře, kapku worcesteru a tabasca. Ozdobte celerovou natí a plátkem citrónu.

Virgin Mojito: Do sklenky nasypte cukr, vložte mátu (zhruba 10 lístků) a čtvrtku limety. Pak jen přidejte nadrcený led a dolijte sodou.

Virgin Piña Colada: Do sklenky vložte kostky ledu, přilijte plátek ananasu rozmixovaný spolu s kokosovým mlékem, ananasovým džusem a smetanou ke šlehání. Sklenici ozdobte trojúhelníkem ananasu.

Tip: Kokosové mléko si snadno připravíte doma. Stačí vám k tomu zralý nebo sušený strouhaný kokos, teplá voda a případně špetka soli nebo třeba javorový sirup či datle na doslazení. Vše pak promixujete a přecedíte přes plátýnko. 

Kávová vzpruha

Do míchaných nealko nápojů patří také moje každodenní „neřest“, káva. Vyzkoušet můžete variantu se sirupem z květů černého bezu nebo s rostlinným mlékem a jahodovým rozvarem. Luxusní záležitost je také kombinace kávy, toniku a yuzu. 

Mé 3 oblíbené mocktaily, které si připravuji doma

Osvěžující čajový mocktail

Co na něj potřebujeme:

  • 20 ml šťávy z citrónu
  • 20 ml šťávy z pomeranče (může být i červený pomeranč)
  • 1 lžička agáve sirupu
  • 100 ml vychlazeného čaje Tchibo
  • kostky ledu
  • třtinový cukr
  • pomerančová nebo citrónová kůra
  • ovoce na ozdobu

Jak si mocktail namícháme:

  1. Na talířek dáme lžíci třtinového cukru a na jemno nastrouhané citrónové kůry. Cukr s kůrou promícháme. Okraj skleničky, kterou máme připravenou na mocktail, si potřeme plátkem citrónu a namočíme v cukru s kůrou, aby byl okraj skleničky hezky ozdoben.
  2. Do šejkru si dáme kostky ledu, šťávu z citrónu, šťávu z pomeranče, agáve sirup a čaj. Vše rychle prošejkujeme.
  3. Do skleničky, kterou jsme si ozdobili cukrem s kůrou, dáme kostky ledu a zalijeme mocktailem z šejkru.
  4. Mocktail ozdobíme například plátky červeného pomeranče. 

Maracujový mocktail s kombuchou

Co na něj potřebujeme:

  • 1 lžíce Yuzu Maracuja
  • několik kapek limetové šťávy
  • 80 ml kombuchy 
  • 80 ml perlivé vody
  • kostky ledu
  • plátky limety na ozdobu

Jak si mocktail namícháme:

  1. Do skleničky dáme Yuzu Maracuja, několik kapek limetové šťávy a kombuchu. Vše zlehka pomocí lžičky promícháme. Přidáme kostky ledu, které zalijeme perlivou vodou.
  2. Nakonec mocktail ozdobíme plátky limety.

Kávový mocktail: oblíbený espresso tonik

Co na něj potřebujeme:

Jak si mocktail namícháme:

  1. Připravíme si espresso a necháme ho vychladnout.
  2. Do sklenice si dáme kostky ledu, několik kapek citrónové šťávy a zalijeme tonikem cca 3 cm pod okraj skleničky.
  3. Nakonec pomalu nalijeme espresso.
Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

S novými vychytanými pomocníky vaření i úklid v kuchyni půjde od ruky.

Do e-shopu

Jak oživit koktejl o kapku víc

Jak jsem už zmiňovala, velkou výhodu při přípravě mocktailu vidím v tom, že mohu vymýšlet vlastní kombinace a zkoušet různá zdobení. A tady jsou nějaké mé tipy.

  • Jako alternativu džusů použijte své vlastní ovocné šťávy, nejlépe z čerstvého ovoce. 
  • Kdo by chtěl do míchaného nápoje bublinky, doporučuji do něj zakomponovat fermentované nápoje, např. z jablek nebo kombuchy
  • Pokud by vám v mocktailu chyběla nějaká zajímavá vůně, zkuste do něj přilít trochu levandulového sirupu, který si můžete připravit snadno doma. 
  • Jestli je ale něco, co pozdvihne nápoj na vyšší úroveň, to jsou jedlé květy, ať už sušené, nebo čerstvé.
Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

Pomocníci pro snadné kouzlení v kuchyni

S novými vychytanými pomocníky vaření i úklid v kuchyni půjde od ruky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články