Právě čtete

Utrhněte si jedlou květinu

4485  
Sdílet: 

Utrhněte si jedlou květinu

Pokud vyrazíte sami, pak květy, okvětní lístky či poupata sbírejte jen na čistých lukách či polích a raději se vyhýbejte místům podél silnice. K jídlu také nepoužívejte květiny z květinářství, můžou být postříkané chemickými postřiky.

29. 5. 2017 3 min. čtení Šárka Adámková
Utrhněte si jedlou květinu

Květen, jak už vyplývá z názvu tohoto měsíce, je obdobím v roce, kdy nás příroda obdarovává spoustou kvetoucích rostlin, stromů i keřů. Na lukách či zahradách jsou nádherné na pohled, ale když je pustíte do své kuchyně, můžou vám udělat parádu také na talíři. A ještě si zajímavým způsobem obohatíte jídelníček. Své o tom ví Jana Vlková, expertka jedlého kvítí a býlí, která napsala Květinovou kuchařku a pořádá „jedlé“ workshopy v přírodě, kde vás naučí, které kytky jsou přímo „k nakousnutí“.

2

Od červené růže po modrou chrpu

V tomto období, tedy koncem května a začátkem června, si s trochou šikovnosti pochutnáte třeba na těchto rostlinách:

Lichořeřišnice větší

Květy, poupata, listy, stonky… Tuto rostlinku můžete sníst skoro komplet. Má šťavnatou pikantní chuť, připomínající ředkvičku. Výborně si rozumí se všemi druhy salátů, vynikne jako doplněk vařených brambor nebo jako koření na maso.

Chrpa modrá

Barvou skvěle kontrastuje s mnoha jídly. Je chuťově neutrální, takže ji můžete použít jak pro sladké, tak pro slané pokrmy. Vyjímá se na předkrmech, chlebíčcích, jednohubkách a v kombinaci se sýry. Je vynikající do bylinkového másla.

Levandule

Voňavé nafialovělé kvítky využijete do drobenkových koláčů nebo jako ochucení krémů či limonád. Můžete z nich také připravit sirup. Květy zdrhněte ze stonku, zalijte vodou, doplňte cukrem a citronem a svařte na hustý sirup. Používejte ředěný vodou.

Kozí brada luční

Malá žlutá poupata mají lehce nasládlou chuť a nejlépe se hodí do zeleninových salátů. „Je to bylina, jejíž nález každého potěší. Květy se totiž zavírají ještě před polednem a celá rostlina pak splývá s travním porostem,“ říká Jana Vlková.

1

Hrachor širolistý

Najdete s velkým štěstím ve světlých lesích a na loukách, zato v zahradách se pěstuje poměrně snadno. Čerstvě nakvetlé růžové nebo bílé květy můžete konzumovat celé i s kalichem. Hrachor používejte hlavně ke zdobení, nejlépe chuťově ladí se slanými jídly.

Šalvěj luční

Temně modré až fialové květy využijte do bylinkového másla nebo k ochucení sladkých krémů či šlehačkových dezertů a dortů, případně k ovonění dipů, majonéz, omáček, zeleninových salátů i jednohubek. Jednotlivé květy se hodí i pro dekoraci, u šalvěje lékařské můžete mladé lístky použít jako koření, třeba pod dušené maso.

Červený vlčí mák

Má neutrální chuť, ale zato je tak zdobný, že třeba slavný dezert Pavlova nebo jiné jemné šlehačkové či bílkové dezerty povýší na obraz na talíři. Podobnou roli sehraje i v pomazánce nebo v bylinkovém másle. Využijte toto univerzální použití! „Vlčí mák si nikdo s ničím nesplete a v jeho rudých květech je velké množství krásy a zcela minimální množství obsahových látek,“ říká expertka.

Jetel luční

Trhejte celá květenství ve chvíli, kdy začínají kvést. Drobné sytě růžové až karmínové kvítky nasládlé chuti vyniknou na pohárech, koláčích nebo jako dekorace sladkých i slaných salátů.

3

Růže šípková

Růže šípková je ideální květina k jídlu. Korunní lístky bez květních lůžek (ty odstraňte) se pro své výrazné aroma využívají ve sladké kuchyni. Můžete jimi dozdobit pudink, koláč, dort či studený dezert. Vynikající úlohu sehrají také v letních nápojích. Stačí dát pár lístků do sklenice s vodou a citronem. Růžové lístky také můžete macerovat ve víně či cukru a až pak s nimi zdobit dezerty.   „Červnem teprve krásná doba růží začíná. Jsou to květiny, jejichž užití je tak pestré, že by vystačilo na jeden celý lidský život. Vybírejte si starodávné nevyšlechtěné odrůdy,“ radí Jana Vlková.

TIP: Rostlin, jež můžete použít a jejich květy sníst, je samozřejmě mnohem více. Pokud vás toto téma zajímá, podrobné rady, jak, kdy a kde kytky k jídlu sbírat a na co je použít, si přečtěte v knížce Jany Vlkové Květinová kuchařka anebo se s autorkou vypravte na poznávací workshop

34188813000_1d3bb69d86_o
Zdroj: Flickr.com
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články