Právě čtete

Čerstvá zelenina i během zimy: seznamte se s kadeřávkem

1784  
Sdílet: 

Čerstvá zelenina i během zimy: seznamte se s kadeřávkem

Znáte kadeřávek, zimní listovou zeleninu? Je u nás tradiční, ale až donedávna jako by se na něj zapomnělo. Já ho mám moc ráda, protože má sezonu i přes zimu, a tak rozšiřuje možnosti, jak přidat zeleninu do aktuálního jídelníčku. Třeba ve vynikající masové roládě.

26. 10. 2018 2 min. čtení Kateřina Kuranova
Čerstvá zelenina i během zimy: seznamte se s kadeřávkem

Kadeřávek je vlastně vysoká kapusta. Narazila jsem na něj na trzích, ale prodává se i v e-shopech s potravinami a občas už ho potkáte i v běžném obchodě. A pokud máte v rodině někoho, kdo pěstuje zeleninu na zahrádce, můžete mu na kadeřávek dát tip – je nenáročný a dá se sklízet po celou zimu.

Zamilovala jsem se do něj, protože na rozdíl od zeleniny, která se k nám teď musí dovážet z teplých krajů, chutná v zimě prostě skvěle. U mě v kuchyni se ujal: lze z něj připravit salát (po zakápnutí olivovým olejem krásně zkřehne), pesto, polévky, můžete ho 5 minut povařit ve slané vodě a podávat jako samostatnou teplou přílohu, lze ho přimíchat do luštěnin nebo obilovin, smoothie či jím naplnit palačinky naslano nebo masovou roládu.

Proč kadeřávek?


Kadeřávek obsahuje více železa než steak, více vápníku než mléko a má nejvyšší obsah vitaminu K ze všech listových zelenin. Dále si udržuje první místo v obsahu karotenu a luteinu, kterého má 5x více než třeba brokolice, a vitaminu C, kterého má 17x více než mrkev.

Možná se na něj doma budou zpočátku dívat trochu nedůvěřivě. Myslím, že skvělý způsob, jak se s kadeřávkem seznámit, je přidat jej k masu.

Masová roláda s kadeřávkem a bramborovo-batátovou kaší

  • Doba přípravy: 60 minut
  • Náročnost: malá
  • Počet porcí: 3

Co budete potřebovat na roládu:

  • 100 g kadeřávku
  • 2 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci másla
  • 500 g vepřové kýty
  • 50 g slaniny
  • sůl, pepř, chilli papričku

Na bramborovo-batátovou kaši si připravte:

  • 400 g brambor, oloupaných a pokrájených na stejné kousky
  • 400 g batátů, oloupaných a pokrájených na stejné kousky
  • 80 ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
  • 80 ml mléka
  • 50 g másla
  • sůl

Postup aneb jak jsem postupovala já:

Nejprve si očistíme a omyjeme zeleninu a připravíme kadeřávkovou směs do rolády. Pokrájíme na velmi drobno kadeřávek, přidáme na drobno pokrájenou cibuli, prolisujeme česnek, přidáme sůl, pepř, lžíci másla a trochu chilli. Promícháme.

Pak jde na řadu maso. Rozřízneme ho a popřípadě rozklepeme do cca 1 cm plátku. Na povrchu ho osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny a přidáme směs z kadeřávku tak, aby nám ještě trocha směsi i slaniny zbyla. Pak maso zarolujeme.

Pozor, u rolády je potřeba pořádně utáhnout každý záhyb, aby dobře držela. Pak ji pro jistotu stáhneme provázkem nebo spojíme jehlicemi.

Zbytek směsi z kadeřávku vložíme do pekáčku, položíme na ni roládu, přidáme zbytek slaniny nakrájené na špalíčky a podlijeme 1 dcl vody. Pečeme cca 30 minut při 200 °C.

V průběhu pečení roládu přeléváme výpekem.

Zatímco se nám peče roláda, připravíme si kaši. Oloupeme batáty i brambory a dáme vařit do osolené vody. Slijeme, jakmile jsou brambory měkké.

Než se brambory uvaří, připravíme si směs na vmíchání: smetanu, mléko a máslo společně mírně ohřejeme. Teplou směs přidáme ke slitým bramborám a vše důkladně zpracujeme do jemné kaše.

Tip: Kaši solím až na závěr.

No a pak už můžeme servírovat: hotovou roládu pokrájíme na plátky a podáváme s bramborovo-batátovou kaší přelitou výpečkem z rolády.

Čtěte také

Další články