Jako základ na sušenky používám linecké těsto, které se dá výborně kombinovat. Podle toho, k jaké jsou sušenky příležitosti, přidávám i další suroviny – pomerančovou kůru, nasekané kousky čokolády nebo sušeného ovoce. Výborně chutnají i s nastrouhaným marcipánem. Dají se polít čokoládou nebo slepovat krémem i džemem.
Recept na sušenky
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 10 minut
Na 30 sušenek budete potřebovat:
na těsto:
- 250 g hladké mouky + na podsypání
- 80 g moučkového cukru
- špetku soli
- 2 žloutky
- 130 g másla
- ½ lžičky nastrouhané citronové kůry
na krém:
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 50 g tmavé čokolády
- 1 lžíci instantní kávy Tchibo FOR BLACK’N WHITE
Postup:
Nejdříve těsto
Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidáme žloutky, změklé máslo, citronovou kůru a ručně nebo v robotu vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme asi půl hodinky v chladu.
Zatímco těsto odpočívá, připravíme si krém
Mezitím ušleháme máslo s cukrem do pěny. Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni a pak do ní vmícháme kávu. Ochucenou čokoládu zašleháme do másla a hotový krém dáme vychladit.
Vyválíme a upečeme sušenky
Vál posypeme moukou a z těsta vyválíme placku. Vyválené těsto přejedeme embosovaným válečkem a vykrajujeme tvary podle libosti. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ihned je z plechu sundáme. Je ještě horký a sušenky by na něm mohly ztmavnout.
Studené sušenky poslepujeme
Vychladlé sušenky slepujeme kávovým krémem. Můžeme je uložit do dózy nebo rovnou servírovat. Někdy je ještě z poloviny namáčím do rozpuštěné čokolády, ale chutnají skvěle i takto.