Právě čtete

Sušenky s kávovým krémem

13989  
Sdílet: 

Sušenky s kávovým krémem

Domácí sušenky u nás všichni milují. Připravuji je často, protože jsou opravdu jednoduché a u pečení zabavím i děti.

1. 5. 2019 1 min. čtení Erika Pilátová
Sušenky s kávovým krémem

Jako základ na sušenky používám linecké těsto, které se dá výborně kombinovat. Podle toho, k jaké jsou sušenky příležitosti, přidávám i další suroviny – pomerančovou kůru, nasekané kousky čokolády nebo sušeného ovoce. Výborně chutnají i s nastrouhaným marcipánem. Dají se polít čokoládou nebo slepovat krémem i džemem.

Recept na sušenky

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 10 minut

Na 30 sušenek budete potřebovat:

na těsto:

  • 250 g hladké mouky + na podsypání
  • 80 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 2 žloutky
  • 130 g másla
  • ½ lžičky nastrouhané citronové kůry

na krém:

Postup:

Nejdříve těsto

Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidáme žloutky, změklé máslo, citronovou kůru a ručně nebo v robotu vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme asi půl hodinky v chladu.

Zatímco těsto odpočívá, připravíme si krém

Mezitím ušleháme máslo s cukrem do pěny. Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni a pak do ní vmícháme kávu. Ochucenou čokoládu zašleháme do másla a hotový krém dáme vychladit.

Vyválíme a upečeme sušenky

Vál posypeme moukou a z těsta vyválíme placku. Vyválené těsto přejedeme embosovaným válečkem a vykrajujeme tvary podle libosti. Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Ihned je z plechu sundáme. Je ještě horký a sušenky by na něm mohly ztmavnout.

Pokud chcete na sušenkách vzor, těsto nejdřív vyválejte hladkým válečkem a poté embosovaným

Studené sušenky poslepujeme

Vychladlé sušenky slepujeme kávovým krémem. Můžeme je uložit do dózy nebo rovnou servírovat. Někdy je ještě z poloviny namáčím do rozpuštěné čokolády, ale chutnají skvěle i takto.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články