Ve svém jídelníčku se snažím mít co nejméně přidaných cukrů, ale přesto ráda mlsám. To mě často přivádí k zajímavým alternativám nejrůznějších dezertů, které jsou o něco zdravější a zároveň chutnají pořád skvěle! Stejně je to u receptu na čokoládové lanýže. Tyhle domácí pralinky navíc neobsahují ani žádné mléčné výrobky, takže potěší i vegany. A kdy jindy někomu věnovat čokoládovou dobrotu než v květnu, měsíci lásky?
Připravte si kokosovou smetanu
Jednou ze základních ingrediencí těchto čokoládových hroudiček je kokosová smetana. S klasickou smetanou má ale společnou snad jen bílou barvu.
Kokosovou smetanu můžete přímo koupit, ale pokud ji neseženete, dá se snadno odebrat z kvalitního kokosového mléka. U nás ho mají i ve větších drogeriích nebo v supermarketech. Vyberte kokosové mléko, které:
- Neobsahuje žádné umělé přídavky a zahušťovadla.
- Je vyrobeno z alespoň 60–70% kokosového extraktu.
Pokud byste koupili málo koncentrované kokosové mléko, výsledná smetana bude řídká a náplň na pralinky vám neztuhne tak, jak potřebujete. A pozor! Neplést si kokosové mléko s kokosovou vodou. Jsou to naprosto odlišné produkty.
A jak tedy získat kokosovou smetanu? Snadno. Plechovku s kokosovým mlékem dejte na noc do lednice. Díky chlazení se oddělí tučná část (smetana) a zůstane na povrchu. Druhý den ji jen odeberete lžící. Já jsem použila 400 ml 60% kokosového mléka a získala jsem z něj cca 150 ml smetany.
Co se zbytkem kokosového mléka?
Tekutou část mléka, která zbyla v plechovce, rozhodně nevyhazujte. I to je cenná surovina! Já ji nejraději mixuji s ovocem na smoothie.
Recept na kávové veganské čokoládové lanýže bez cukru
Teď už se můžete pustit do přípravy, která vůbec není složitá. Jen počítejte s prodlevami na chlazení. Z uvedených ingrediencí vytvoříte cca 25 lanýžů. Po přípravě je skladujte v lednici a vyndávejte těsně před podáváním, snadno se totiž roztékají. To ale znamená, že se i dokonale rozplývají na jazyku.
Ingredience na náplň:
- 80 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa)
- 120 ml kokosové smetany
- 30 g kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička co nejjemněji mleté kávy (nebo instantní kávy)
Ingredience na polevu:
- 80 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 70 % kakaa)
- 2 lžičky kokosového oleje
Pralinky můžete ozdobit a přidat další chutě
Až pralinky dokončíte, můžete je před finálním chlazením lehce posypat například jednou z následujících ingrediencí:
- Lyofilizované ovoce: nejlépe ladí maliny nebo višně, ale zajímavé je i mango.
- Vločková sůl: já používám maldonskou.
- Sušené chilli: vločky, nebo mleté.
- Nasekané nesolené oříšky: ideálně je i opražte. Nejkrásnější jsou zelenkavé pistácie.
Postup:
- Jako první si připravte náplň. Do kastrůlku vložte všechny uvedené ingredience a na co nejnižším stupni postupně zahřívejte do úplného rozpuštění. Celou dobu míchejte a směs příliš nepřehřívejte.
- Hotovou čokoládovou hmotu nalijte do misky a vložte asi na 1 hodinu do lednice. Pokud by stále nebyla dostatečně tuhá, ideálně nechte chladit přes noc. Když je hmota naopak příliš tuhá, buď ji můžete nechat chvíli při pokojové teplotě nebo pak pracujte s lehce nahřátou lžičkou.
- Z vychlazené tuhé hmoty pomocí lžičky tvarujte malé hroudičky a ty skládejte na talíř nebo tácek vyložený pečicím papírem. Netvarujte v rukou, protože se při kontaktu s teplem rychle rozpouští!
- Pak je vložte asi na 30 minut do mrazáku, aby hezky ztuhly.
- Připravte si polevu tak, že na mírném stupni v kastrůlku za stálého míchání rozehřejete čokoládu s kokosovým olejem.
- Polevu přelijte do užší vyšší nádoby (aby byla dost hluboká na ponoření pralinek).
- Pomocí vidličky máčejte vychlazené kousky v připravené polevě a pak je odkládejte zpět na pečicí papír.
- Ještě, než poleva zatuhne, můžete přidat zdobení. Pak dejte vše ještě zatuhnout do lednice (nebo do mrazáku, pokud spěcháte).
Čokoládové lanýže skladujte v lednici, kde by vám měly vydržet zhruba týden. Můžete je ale také zamrazit v dobře těsnící nádobě a tím prodloužit jejich trvanlivost až na dva měsíce. Já si ale myslím, že doba spotřeby bude rychlá. U nás se po nich vždycky jen zapráší.
Další čokoládové recepty

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma
Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.