Právě čtete

Lemon Posset je osvěžující dezert, který mám hotový během 15 minut

7607  
Sdílet: 

Lemon Posset je osvěžující dezert, který mám hotový během 15 minut

Jedná se o anglický dezert a jeho historie sahá až do 16. století. Původní podoba se ale od citronového krému lišila. Jednalo se o teplý mléčný nápoj, do kterého se přidával alkohol a koření. Třeba pivo nebo víno a muškátový oříšek. Během pár století se ale toto zvláštní pití proměnilo ve skvělý studený dezert, který si spolu připravíme i dnes.

7. 8. 2023 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Lemon Posset je osvěžující dezert, který mám hotový během 15 minut

Vyznačuje se hladkou krémovou texurou a je vážně snadný a rychlý na přípravu. Mám ho vždy hotový za neuvěřitelných 15 minut. Plus ještě čas na vychlazení, ale to už za mě řeší lednička. Dalším velkým plusem je i fakt, že na Lemon Posset potřebujete jenom 3 ingredience, které máte pravděpodobně většinou doma. Jedná se o citron, smetanu a cukr. Já jsem pro tentokrát dezert ještě ozvláštnila levandulovým sirupem, který ho posunul na další level.

Servírujte přímo v citronu

Se servírováním si můžete vyhrát! Vydlabejte citronovou kůru a podávejte dezert přímo v ní. Pokud se na to ale necítíte, klidně si vystačíte s obyčejnou mističkou.

Můj první pokus při dlabání citronu proběhl se lžící. Snažila jsem se v rozpůleném citronu podebrat dužinu i se slupkou (které se mimo jiné přezdívá i albedo). To se mi ale příliš neosvědčilo. Lepší je slupku podebrat prstem a následně z kůry vyloupnout. Postupujte opatrně, aby citronová kůra zůstala neporušená. Mimochodem, věděli jste, že citronovou kůru je možné i zamrazit pro pozdější využití? Já to tak dělám často. Kůru od vymačkaných citronů uchovávám pro přípravu dezertů. Je ale potřeba ji řádně očistit od chemických zbytků, které se nacházejí na povrchu plodů. Díky správnému očištění pak bude mít kůra mnohem intenzivnější chuť.

Jak očistit citronovou kůru?

Na recept používejte chemicky neošetřené citrony. A také je před použitím očistěte pod tekoucí vodou pomocí kartáče nebo houbičky. Následně použijte sůl nebo octovou vodu, kterou citrony otřete. Pak už je stačí jenom opláchnout, usušit a máte hotovo.

Recept na Lemon Posset

Podle mého receptu si připravíte dezert, který voní po levanduli. Pokud ji ale nemusíte, můžete sirup vynechat.

Ingredience:

  • 500 ml smetany (33%)
  • 140 g cukru (já používám třtinový)
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 90 ml citronové šťávy
  • 5 lžic levandulového sirupu

Postup:

  1. Citron rozpulte a vydlabejte (já jsem použila kůru z 5 velkých citronů).
  2. Smetanu vlijte do kastrolu a smíchejte s citronovou kůrou, citronovou šťávou, levandulovým sirupem a cukrem.letní rychlý dezert
  3. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Ještě krátce svařte a nepřestávejte míchat.
  5. Směs rozlijte do citronových kůr a nechte trochu vychladnout.dezeert servírovaný v citronové kůře
  6. Vložte na alespoň 4 hodiny do lednice, ideálně však přes noc, a máte hotovo.

K tomuto citronovému krému se často podává shortbread, což jsou tradiční skotské máslové sušenky. K jejich přípravě potřebujete 225 g másla pokojové teploty, 100 g moučkového cukru, 275 g hladké mouky, 1/2 lžičky citronové kůry a 1 lžičku vanilkového extraktu. Potom už stačí jenom ušlehat máslo a cukr, k čemuž následně přidáte mouku, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Těsto uhněťte rukama a poté tvarujte sušenky. Obvykle mají tvar čtverce nebo trojúhelníku. Použít ale můžete i vykrajovátka libovolného tvaru. Umístěte je na plech, potřete máslem a pečte v předehřáté troubě dozlatova, tedy 20–25 minut. Nechte vychladnout a můžete servírovat.

No a pokud byste chtěli trochu experimentovat a máte rádi trochu exotiky, vyzkoušejte kokosovou verzi Lemon Posset. Část smetany se zde nahrazuje kokosovým mlékem nebo kokosovým krémem. Já dávám 400 ml kokosového mléka a 200 ml smetany. Poměry ostatních ingrediencí dávám stejně jako v receptu výše a postup je také totožný.

Držím palce, ať se vám dezert podaří a přeji dobrou chuť!

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande

Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.

Chci ochutnat
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články