Právě čtete

Tahle svěží chuť vás překvapí! Jak na grilované citrusy?

2018  
Sdílet: 

Tahle svěží chuť vás překvapí! Jak na grilované citrusy?

Grilování se v posledních letech stalo velmi oblíbeným způsobem přípravy pokrmů. Dokonce už ani nemusíte mít zahradu, abyste si s přáteli ugrilovali něco dobrého, stačí vám balkon nebo terasa. A díky kontaktním grilům se ho nemusíte vzdávat ani v chladném počasí. Věděli jste, že kromě masa či zeleniny můžete na gril hodit i citrusy? Možná to bude znít divně, ale grilovaný citron nebo pomeranč je opravdovou delikatesou a dá se využít do nejrůznějších pokrmů.

20. 5. 2023 3 min. čtení Romana Böhmová
Tahle svěží chuť vás překvapí! Jak na grilované citrusy?

Co hodit na gril?

Citron
Citron po opečení zkaramelizuje a jeho sladkokyselá chuť bude přesně to, co si zamilujete. Skvěle se hodí např. do koktejlů, na dezerty, ale také klidně k rybám, steakům nebo do salátu. Na léto mám pro vás super tip na osvěžující domácí limonádu. Stačí jen půlky citronu namočit do cukru, ogrilovat, vymačkat do vody a přidat led. Pak už jen podle chuti doladit čerstvou mátou, trochou cukru nebo kousky ovoce.

Pomeranč
U pomeranče se nemusíte bát malinko víc experimentovat. Díky jeho sladké chuti bude krásně ladit např. s kardamomem, s rozmarýnem nebo s jemně pikantním kořením, jako je zázvor. Pro odvážnější je tu možnost kombinace s chilli. Připravte si netradiční jednohubky přesně s tou kombinací, která vás nejvíce láká. V létě vás rozhodně osvěží grilovaný pomeranč se zmrzlinou.

Mandarinka
Mandarinky máte možná spojené s obdobím Vánoc, ale rozhodně jsou skvělé v průběhu celého roku, obzvlášť ty grilované. Pokud zrovna s rodinou nebo přáteli grilujete a chcete jim k tomu nachystat opravdu rychlý, ale lahodný dezert, hoďte na grilovací tác plátky jablka a mandarinky (zbavené slupky), zasypte je cukrem a šup s nimi „na oheň”. Po opečení je podávejte se zakysanou smetanou, ořechy a případně pokapané medem.

Jak na samotné grilování?

Citrusy můžete grilovat buď se slupkou, nebo bez ní. Slupka po opečení zhořkne, ale pokud ji neplánujete jíst, můžete ji na plodu klidně nechat jako dekoraci.

Ovoce si nakrájejte na plátky, na měsíčky nebo klidně jen na půlku a položte přímo na mřížku grilu nebo na alobal, které jste před tím potřeli olejem (pokud jste tak neučinili u kousků ovoce). Poté čekejte, dokud citrusy nezezlátnou a nezkaramelizují. Určitě je v průběhu grilování kontrolujte, hotové budou za několik minut.

Tip:


Připravte na grilu ovocné špízy, na které si kromě citrusů můžete napíchnout i kousky
jiného oblíbeného ovoce.

Nakládané citrusy

Stejně jako si den či pár hodin dopředu před grilováním nakládáte maso nebo zeleninu, můžete jednoduše naložit i citrusy. Vyzkoušejte např. cukrový nálev, cukr můžete zkombinovat s brandy či jiným alkoholem. Při grilování cukr krásně zkaramelizuje a ovoce dostane úplně jinou chuť.

Recepty

Souvlaki s grilovaným citronem

  •  400-500 g vepřové panenky
  • 1 dcl olivového oleje + na opékání na pánvi
  • 5 lžic bílého vína
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hrst nasekaných bylinek (tymián, šalvěj, rozmarýn)
  • kajenský pepř
  • barevný pepř
  • sůl
  • grilovaný citron
  1. Panenku nakrájíme na 2-3cm kousky. Přidáme ostatní ingredience, dobře promícháme a necháme minimálně 2 hodiny v chladničce marinovat.
  2. Poté maso napícháme na špejle předem namočené ve vodě.
  3. Rozpálíme gril nebo pánev a špízy zprudka opékáme na lžíci olivového oleje cca 3 minuty z každé strany.
  4. Podávat je můžeme s celozrnnou tortillou, jogurtovým dipem, rajčátky a grilovaným citronem.

Dip s grilovaným citronem

  • 100 g tvarohu
  • 50 g žervé
  • 1-2 lžíce majonézy
  • šťáva z ½ citronu
  • citronová kůra z ½ citronu
  • 1 lžíce čerstvě nasekaných bylinek
  • sůl, pepř
  • ½ citronu
  1. V misce si smícháme tvaroh, žervé, majonézu, citronovou šťávu, citronovou kůru a nasekané bylinky. Vše dobře promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
  2. Plátky z poloviny citronu si nasucho ogrilujemena grilu a ozdobíme jimi dip.letní grilovací recepty s citronem

Tip:


Tento dip se hodí nejen k masu, masovým špízům, ale také k rybám či krevetám.

Léto plné osvěžení a výjimečných chutí

Letním drinkům budou slušet kousky grilovaných citrusů, které nápoje nejen chuťově doplní, ale i ozvláštní jejich výsledný „look“. Hodit se budou nejen do domácích limonád nebo ledových čajů, ale důležitou roli odehrají i v oblíbených alkoholických nápojích, jako je např. Gin Fizz nebo třeba Aperol Spritz.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články