Vyznačuje se hladkou krémovou texurou a je vážně snadný a rychlý na přípravu. Mám ho vždy hotový za neuvěřitelných 15 minut. Plus ještě čas na vychlazení, ale to už za mě řeší lednička. Dalším velkým plusem je i fakt, že na Lemon Posset potřebujete jenom 3 ingredience, které máte pravděpodobně většinou doma. Jedná se o citron, smetanu a cukr. Já jsem pro tentokrát dezert ještě ozvláštnila levandulovým sirupem, který ho posunul na další level.
Další recepty pro ty, kdo milují citrusy
Servírujte přímo v citronu
Se servírováním si můžete vyhrát! Vydlabejte citronovou kůru a podávejte dezert přímo v ní. Pokud se na to ale necítíte, klidně si vystačíte s obyčejnou mističkou.
Můj první pokus při dlabání citronu proběhl se lžící. Snažila jsem se v rozpůleném citronu podebrat dužinu i se slupkou (které se mimo jiné přezdívá i albedo). To se mi ale příliš neosvědčilo. Lepší je slupku podebrat prstem a následně z kůry vyloupnout. Postupujte opatrně, aby citronová kůra zůstala neporušená. Mimochodem, věděli jste, že citronovou kůru je možné i zamrazit pro pozdější využití? Já to tak dělám často. Kůru od vymačkaných citronů uchovávám pro přípravu dezertů. Je ale potřeba ji řádně očistit od chemických zbytků, které se nacházejí na povrchu plodů. Díky správnému očištění pak bude mít kůra mnohem intenzivnější chuť.
Jak očistit citronovou kůru?
Na recept používejte chemicky neošetřené citrony. A také je před použitím očistěte pod tekoucí vodou pomocí kartáče nebo houbičky. Následně použijte sůl nebo octovou vodu, kterou citrony otřete. Pak už je stačí jenom opláchnout, usušit a máte hotovo.
Recept na Lemon Posset
Podle mého receptu si připravíte dezert, který voní po levanduli. Pokud ji ale nemusíte, můžete sirup vynechat.
Ingredience:
- 500 ml smetany (33%)
- 140 g cukru (já používám třtinový)
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 90 ml citronové šťávy
- 5 lžic levandulového sirupu
Postup:
- Citron rozpulte a vydlabejte (já jsem použila kůru z 5 velkých citronů).
- Smetanu vlijte do kastrolu a smíchejte s citronovou kůrou, citronovou šťávou, levandulovým sirupem a cukrem.
- Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Ještě krátce svařte a nepřestávejte míchat.
- Směs rozlijte do citronových kůr a nechte trochu vychladnout.
- Vložte na alespoň 4 hodiny do lednice, ideálně však přes noc, a máte hotovo.
K tomuto citronovému krému se často podává shortbread, což jsou tradiční skotské máslové sušenky. K jejich přípravě potřebujete 225 g másla pokojové teploty, 100 g moučkového cukru, 275 g hladké mouky, 1/2 lžičky citronové kůry a 1 lžičku vanilkového extraktu. Potom už stačí jenom ušlehat máslo a cukr, k čemuž následně přidáte mouku, citronovou kůru a vanilkový extrakt. Těsto uhněťte rukama a poté tvarujte sušenky. Obvykle mají tvar čtverce nebo trojúhelníku. Použít ale můžete i vykrajovátka libovolného tvaru. Umístěte je na plech, potřete máslem a pečte v předehřáté troubě dozlatova, tedy 20–25 minut. Nechte vychladnout a můžete servírovat.
No a pokud byste chtěli trochu experimentovat a máte rádi trochu exotiky, vyzkoušejte kokosovou verzi Lemon Posset. Část smetany se zde nahrazuje kokosovým mlékem nebo kokosovým krémem. Já dávám 400 ml kokosového mléka a 200 ml smetany. Poměry ostatních ingrediencí dávám stejně jako v receptu výše a postup je také totožný.
Držím palce, ať se vám dezert podaří a přeji dobrou chuť!
Osvěžující spojení kávy a ovoce Mazagrande
Dopřejte si osvěžující mix kávy a citrusů bez přidaného cukru, sladký jen díky přirozené chuti ovoce.