Když zapomenu nakoupit, tohle pečivo mě s jistotou vždy zachrání. Ještě po ranním probuzení ani nerozlepíte oči a čerstvé ciabatty budou na stole, slibuju! Den předem zaděláte těsto, ráno vylijete na plochu a za chvilku pečete. Pak už stačí prokrojit a obložit nebo si je vychutnat jen tak samotné. Tyto malé italské bílé chleby jdou snadno ochutit i různými bylinkami, sušenými rajčaty nebo olivami.
Inspirace na další pečivo, které si zvládnete upéct doma:
Recept na jednoduché domácí ciabatty
Pro nadýchané ciabatty, které ve formě těsta počkají i den dva v lednici, stačí malinko. Hladká mouka, voda, sůl, drobeček droždí a trocha oleje. Další suroviny jsou volitelné a slouží spíše k dochucení. Hlavním akcelerátorem skvělé chuti je pomalé kynutí v lednici a následně důkladné, ale rychlé pečení – a rychlost je přesně to, co se nám ráno hodí, že?
Ingredience (na 8 kusů):
- 500 g hladké mouky (až ⅓ můžete nahradit i celozrnnou moukou)
- 350 ml vody (přidávejte postupně: podle savosti mouky možná přidáte až 50 g navíc)
- 10 g soli
- 20 g olivového oleje
- 2 g čerstvého droždí
Postup:
- Do mísy robota nasypte mouku, přidejte droždí, vodu a sůl.
- Za pomoci hnětacího nástavce propracovávejte 6 minut na 1. rychlost, dalších 6 minut na 2. rychlost.
- Olivový olej přidejte až ke konci hnětení.
- Těsto nechte hodinu kynout na lince v olejem dobře vymazané uzavíratelné dóze. Během tohoto času ho můžete dvakrát popřekládat a pokud máte chuť, do těsta založte i dobroty, které máte rádi.
- Poté těsto přesuňte kynout do lednice. Jestli se vám hodí ho použít až za 2 dny, přeskočte kynutí na lince a dejte chladit rovnou.
- Druhý den těsto vyklopte na moukou vysypanou plochu, trošku pomoučněte, zploštěte rovnoměrně na 2 cm a nakrájejte na 8 dílů bez toho, abyste těsto překládali nebo hnětli.
- Jednotlivé díly poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte hodinu dokynout v teple. Pokud spěcháte, můžete péct i hned, když těsto příliš nepomačkáte.
- Troubu rozpalte na horní a spodní ohřev při teplotě 230 °C i s plechem, na kterém budete péct.
- Po nahřátí přemístěte ciabatty i s papírem na horký plech, vložte do trouby a než ji zavřete, chrstněte na dno 150 ml vody. Dno trouby můžete chránit plechem.
- Pečte 10 minut, následně troubu vyvětrejte od vzniklé páry a dopečte dalších 10 min.
Já místo klasického plechu nejraději peču na rozpáleném tálu nebo kameni, ale chápu, že ne každý ho doma má. Ať tak nebo tak, díky tomuto postupu docílíte tradičního vzhledu ciabatt. Jestli vám ale nevadí vekovitější střída, můžete použít i lehce vymazanou formu na bagety, díky které všechny kousky získají pravidelný tvar.
Tak ať se vám pečení vydaří a pečivo dětem i dospělým chutná!
Recept na dobrou náladu? Výlet do Tchibo
Zpestřete si podzim návštěvou kamenné prodejny Tchibo a udělejte si radost čímkoli, co vám přijde k chuti. Šálkem dobré kávy i praktickými pomocníky do vaší domácnosti.