Právě čtete

Ranní rituály aneb 6 tipů, jak začít den bez stresu

10140  
Sdílet: 

Ranní rituály aneb 6 tipů, jak začít den bez stresu

V dnešní uspěchané době musíme bojovat zuby nehty za kousek místa v hlavě. Všichni jsme zaneprázdnění, všichni máme deadliny, stresující práce nebo hádky. Existují různé způsoby, jak se s tím vyrovnat.

1. 2. 2016 4 min. čtení Minty Finty
Ranní rituály aneb 6 tipů, jak začít den bez stresu

Jsou lidé, kteří skočí bez varování po nějaké východní filozofii, vykašlou se na práci, odjedou na měsíc do ášramu a po návratu začnou prodávat ručně pletené náramky. Jak ale fungovat v dnešním světě bez extrémního řešení? Zkuste naše tipy na pohodové ráno. Doba zpomalování je tady! Konečně.

Ať už jsme jakkoliv spontánní, rituály mají v našem životě důležité místo. Nezáleží na tom, jestli jsou to sobotní farmářské trhy, velké snídaně, rychlá káva a noviny nebo třeba půl hodinka běhu. Důležité je najít si v našlapaném rozvrhu momenty pro sebe – pomáhá nám to udržet si životní balanc.

Víte, že když si ráno po probuzení čtvrt hodinky čtete, máte hned lepší náladu? Tak si nastavte budík o 15 minut dřív a dělejte to. Začnete ráno bez stresu a vyzkoušejte naše tipy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Udělejte si ráno čas na sebe

Zní to jako samozřejmost, ale čas, který věnujeme vstávání a probouzení je opravdu důležitý. Říká se, že když máte příjemné ráno, kdy si uděláte čas na sebe, leží vám celý den u nohou. Zatímco když během 10 minut vyběhnete z domu s kartáčkem v puse, ovládá den vás. Zkuste si nastavit budík o čtvrt hodinky dřív a postupně zvyšujte. Najednou toho za den stihnete o hodně víc a třeba i s úsměvem na tváři.

IMG_3065

2. Těšte se na mimopracovní události

Pokud je jediná věc, která na vás ráno čeká, studená koupelna a zběsilý úprk do práce, nebude se vám asi z teplého bezpečí peřiny chtít ani vystrčit nos. Jeden z nejlepších nástrojů k dobré náladě je těšení se. Vytvořte si události a věci, na které se ráno budete těšit. Ať už je to zmíněná snídaně, dobrý čaj z oblíbeného hrnečku, cvičení… cokoli.

A nezůstávejte jen u rána. Dejte si předsevzetí, že si každý týden do diáře naplánujete jednu věc, která vám udělá radost – koncert, divadelní představení, gurmánský zážitek, víkendový výlet do lesa nebo třeba Barcelony. Vždycky, když si na ni pak vzpomenete, zalije vás příjemný pocit, že už se nemůžete dočkat. A nálada se vám hned zlepší.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Pište si deník

Ne, neradím vám začínat větou „Milý deníčku” ani sepisovat všechno, co se vám za uplynulý den událo. Zkuste použít deník jako Brumbál v Harry Potterovi kouzelnou Myslánku. Položte myšlenky na papír a ujasněte si, jaké pocity, ve vás vyvolávají a proč.

Dělejte si seznamy, piště si místa, která chcete navštívit, kreslete si. Každé ráno si třeba napište 3 nejdůležitější cíle pro tento den. Uděláte si hned po ráno jasno v tom, co chcete stihnout, a když si večer uděláte tři fajfky, budete na sebe pyšní. Vyzkoušejte také sketchnoting – poznámky zaznamenávané malými kresbičkami. Bude se vám v nich lépe orientovat, zapnete kreativní část mozku a bude vás to víc bavit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Vypněte hlavu

Honí se vám v hlavě myšlenky hned po probuzení, protože jste skoro celou noc probděli přemýšlením o včerejší hádce se šéfem? Zkuste místo ranního kontrolování mejlů meditaci. Nebojte se, zní to o dost složitěji a esoteričtěji, než jaké to opravdu je. Jestli jste nováček jako já, zkuste například aplikaci Headspace, kde se během deseti desetiminutovek naučíte základy.

Nemusíte přitom sedět v podivně krkolomných polohách a vydávat “óm”. Stačí si nasadit sluchátka, poslouchat a nechat si vyčistit hlavu. Užitečné je také naučit se být sám se sebou – nechte televizi, počítač, mobil i knihu doma a bežte se projít. Sami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Vyžeňte technologie z ložnice

Ložnice by měla být místo, kde odpočíváte, kde se cítíte dobře. Místo, kde z vás všechno spadne skoro hned poté, kdy se tam objevíte, kde nemusíte řešit nepříjemné pracovní problémy. Tady je práce zakázána, a proto byste si ložnici měli chránit.

Vyžeňte z ní technologické vychytávky, které na sebe strhávají pozornost, a místo projíždění Instagramu před spaním si radši přečtěte pár stránek z knížky. Bude se vám o dost lépe usínat. Místo televize si stěnu ozdobte hezkými plakáty, pořiďte si pokojové květiny, hodně polštářůpříjemné povlečení. Obklopte se barvami a materiály, které máte rádi. Čím víc se vám bude ložnice líbit, tím raději v ní budete trávit čas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Vypněte si mobilní notifikace

Pokud vás ráno na telefonu čeká nekonečno připomínek, váš tep vyletí do nebeských výšin. Osvojte si čtení e-mailů až v práci, po cestě v tramvaji toho stejně moc nevyřešíte. Raději přijďte do kanceláře o deset minut dřív a proleťte očima ty nejdůležitější zprávy ještě před schůzkami.

Notifikace jsou nejen nepříjemným spouštěčem stresu, ale také rapidně zhoršují soustředěnost. V satirické povídce Kurta Vonneguta nazvané „Harrison Bergeron“ usilují v roce 2081 vyšší orgány o zničení inteligentních jedinců – do uší jim namontují udělátka, která v různých intervalech pípají. Nejsou pak schopni udržet souvislou myšlenku. Připomíná vám to něco? Tak si je honem vypněte.

Jak začínáte ráno vy? Podělte se s námi v komentářích o vaše tipy.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články