Právě čtete

Vyzkoušeno: 10 chyb, které děláte při cvičení, a proto nevidíte efekt

118606  
Sdílet: 

Vyzkoušeno: 10 chyb, které děláte při cvičení, a proto nevidíte efekt

Konečně se mi podařilo zhubnout těhotenská kila a něco navíc k tomu a každý se mě ptá, jak se mi to povedlo. Cesta nebyla úplně růžová. Roky jsem si myslela, že se snažím jíst dobře a hýbat se, ale se svojí postavou jsem moc spokojená nebyla. Dneska už vím, že jsem dělala chyby, které mě pořád táhly zpátky. Dobrá zpráva je, že když o nich víte, dá se jich jednoduše vyvarovat.

7. 1. 2019 8 min. čtení Jana Duffková
Vyzkoušeno: 10 chyb, které děláte při cvičení, a proto nevidíte efekt

Moje lékařka mě navíc přesvědčila, že kdo má sníženou funkci štítné žlázy, ten prostě nehubne. A co si budeme povídat, ono hodně záleží na psychice!

Nakonec jsem k vysněné postavě došla paradoxně rok po porodu, kdy vypadám líp než pár let před těhotenstvím. Povedlo se mi totiž konečně vyhnout chybám, které jsem dlouhodobě dělala.

Chyba první: Šetříte se

Fitness lektorka Veronika Wisiorková: Ruku na srdce, chodíte pravidelně do fitness centra, ale domů odcházíte se stejně upraveným make-upem, jako jste přišla? Nikdo netvrdí, že musíte na tréninku vyplivnout duši, ale abyste se opravdu posouvala, je potřeba zatnout zuby a občas jít i přes pálení svalů. Nebojte se, časem snesete daleko víc, ba dokonce si to začnete i užívat.

Jana: Souhlasím! Když jdu do cvičení vážně naplno, opravdu to na svém těle poznám – ať už podle toho, jak se cítím bezprostředně po výkonu, nebo podle přicházejících výsledků. I já mám občas tendence trošku cvičení odbýt, hlavně že „aspoň něco dělám“. Pak ale vidím, že kdybych to tak dělala pokaždé, nikam to nepovede. Proto sama sobě opakuju: „Cvičení mi nezabere tak velkou část dne na to, abych tomu v danou chvíli nemohla dát vše.“

Chyba druhá: Přeháníte to

Veronika: „Stejně jako příliš se šetřit, není ani dobré to přehánět. Nechápejte mě špatně, jsem ten poslední člověk, který by vás od cvičení odrazoval. Pravda ale je, že příliš časté cvičení drží tělo v permanentním stresu, a to paradoxně brzdí viditelné výsledky. Ideální je trénovat 3× týdně.“

Jana: K tomu z osobní zkušenosti můžu říct hlavně to, že se to nemusí vyplatit ani zdravotně. Vzpomínám si, jak manžel jeden čas usilovně trénoval na půlmaraton a trénoval tak moc, až mu tělo řeklo jasné „dost“ tím, že na 14 dní skončil v posteli s pěknou angínou a svalovou horečkou. Proto když mě letos viděl, že jsem se pustila do 30denní cvičicí výzvy, hned mě varoval, abych nezapomněla i na odpočinek, při kterém tělo dostane prostor regenerovat.

Chyba třetí: Málo spíte

Veronika: „Sama mám pocit, že mi někdo krade hodiny, a tak máme tendence ubírat si je ze spánku (přestože spím moc ráda). Ale stejně vás to časem dožene. Nedostatek spánku nejenže vede k většímu apetitu během dne (protože tělo se snaží energii někde dohnat), ale taky zvyšuje hladinu kortizolu v těle, který ho udržuje v permanentním stresu. Tento hormon mimo jiné „pomáhá“ zadržovat vodu v těle a komplikuje nejenom hubnutí, ale i nabírání svalové hmoty. To už by mohl být pádný důvod se vyspat, ne? Ideál pro dospělého člověka je 7–8 hodin spánku každý den.“

Jana: Tohle je pro mě jakožto pro mámu ročního kluka palčivé téma. Kvůli juniorovi je můj spánek samozřejmě hodně zredukovaný a věřím, že i proto mi docela dlouho po porodu trvalo, než se mi povedlo dostat se zpět do formy. Za prvé jsem neměla energii na cvičení a za druhé jsem nenaspané hodiny doháněla cukrem. Teď jsem našla rovnováhu v tom, že se snažím jít spát alespoň o dvě hodiny dřív, a i díky tomu se mi daří rozumněji jíst.

Jak se mi povedlo zhubnout?

Pokud mě sledujete na Instagram Stories (jsem tam jako @janaduff), tak už můj pokrok asi znáte. Pro ty ostatní se podělím o pár fotek od chvíle, kdy jsem se rozhodla, že chci svoji postavu vylepšit, až po výsledky po 30denní výzvě Jillian Michaels: 30 Days Shred. Moje startovní váha (při výšce 170 cm) v červenci byla 75 kg, na začátku listopadu se ručička zastavila na čísle 61.

Už dřív jsem si několikrát vyzkoušela jídlo podle Whole30, což mě přivedlo k tomu, že se cítím nejlépe, když jím minimum mouky a přidaných cukrů. Když jsem proto najela na zdravější režim, co nejvíce jsem tyto dvě složky omezila a začala se trochu víc hýbat. Nejprve to bylo více chůze, pak občasné běhání. A světe, div se, váha začala jít dolů. Začala jsem cítit, že je potřeba tělo i zpevňovat, ale s dítětem se mi pořád nedařilo najít čas na pravidelné docházení do fitka. Takže jsem se pustila do posilování celého těla s vlastní vahou doma, podle videí na internetu.

Chyba čtvrtá: Jíte málo

Veronika: „Jídlo bývá velký strašák žen, které se snaží snížit své číslo na váze. Ale pokud nechcete být kostřička, ale mít vytrénovanou postavu (např. toužíte po kulatém zadečku), potřebujete správnou a dostatečnou stravu. Bez dostatku živin nebudete mít dost energie ani na plnohodnotný život, natož na trénink. Pokud se přece jen k tréninku donutíte, tělo nebude mít dost energie pro podání výkonu a vy z toho budete otrávená – a to je v podstatě začátek konce.“

Jana: Tak to naštěstí není můj problém. Omezila jsem mouku a cukr, ale zároveň jsem přidala více tuku; nebojím se tučnějšího masa, ořechů, kokosového mléka a dalších podobných potravin a i díky tomu mám neustále dostatek energie. Tohle je samozřejmě ale u každého individuální. Věřím, že je hlavní najít právě to, co každému vyhovuje.

Když jsem si zvykla na zdravější alternativy, nemám ani tolik chuť mlsat, a to jsem dřív byla opravdu velký „dortoholik“. Dortíčky u mě nahradila smoothie bowl nebo jiná dobrota z ovoce. Myslím ale, že je důležité, že se mi to v hlavě tak nějak přirozeně nastavilo samo.

Janin vyzkoušený program Whole30 už jsme na Tchibo Blogu testovali


Přečtěte si, jak se program dodržuje a jaké výsledky můžete čekat.

Chyba pátá: Jíte nevhodné věci

Veronika: „Možná si říkáte, že nedostatek jídla rozhodně není váš problém, ale na tréninku je vám od žaludku těžko, po tréninku si jdete za odměnu s kamarádkou sednout na zákusek (přece jste to akorát vycvičily) a postava se ne a ne změnit. Je totiž potřeba neplést si kalorie a živiny. Těsně před cvičením a po něm je nejefektivnější jíst kombinaci bílkoviny a komplexních sacharidů, například ovesnou kaši, kuřecí maso s batáty nebo celozrnné pečivo s vysokoprocentní kuřecí šunkou.“

Jana: V tomhle si vždy ráda vyslechnu radu odborníka, protože vše dělám hodně pocitově, a tím pádem se tolik neorientuji v tom, jak správně na tu „chemii těla“ – kdy si raději dát více bílkovin a kdy třeba naopak zase doplnit energii tukem.

Chyba šestá: málo pijete

Veronika: Bez vody tělo nepodá dobrý sportovní výkon. Druhá věc je, že když pijete málo, tělo paradoxně vodu zadržuje, takže se pak můžete cítit nafouknutá, oteklá a měkká.

Pitný režim je základ!


Co, kdy a kolik pít při sportu? Tomu už Veronika věnovala samostatný článek.

Jana: Pod to bych se mohla podepsat. Pitný režim mi často dělá problém – hlavně když vyrazím na celý den po pochůzkách mimo domov. Prostě moc nemívám pocit žízně a musím na to vědomě myslet. Pomáhá mi mít přehled, kolik jsem toho už vypila a kolik „mám ještě před sebou“, třeba podle počtu vypitých sklenic.

Chyba sedmá: spoléháte na spalovače

Veronika: „Spalovače tuku jsou pomocné berličky, které je dobré zvažovat až jako vrchol pyramidy, kdy máte v pořádku nastavenou stravu, pravidelnost i formu pohybu, pitný režim a psychickou pohodu.“

Jana: Když jsem chodívala na skupinové lekce H.E.A.T., kupovala jsem si občas nápoje s carnitinem, ale nezaznamenala jsem žádné speciální výsledky, naopak mi více tlouklo srdce, což mi nebylo příjemné. Proto věci nechávám na přírodě. Naopak při cvičení často používám neoprenový pás na břicho, díky kterému by mělo být cvičení v této oblasti účinnější. Jestli je to placebo, anebo to vážně funguje, to nevím, ale lepší pocit z toho mám, což mi stačí. :-)

Chyba osmá: necvičíte pravidelně

Veronika: „Ať už chcete být rychlejší, štíhlejší, anebo flexibilnější, vždy je potřeba trénovat pravidelně. Jeden nebo dva tréninky týdně bohužel viditelné výsledky moc nepřinášejí, od tří už první výsledky přijdou za několik týdnů (do tří měsíců určitě).“

Jana: Trvalo mi roky, než se mi podařilo zhubnout na vysněnou váhu tím, že jsem „se snažila dobře jíst a k tomu cvičit“. Ale je fakt, že když to zpětně posoudím, s pohybem jsem si trošku lhala do kapsy. Vzhledem k práci jsem byla hodně unavená, a na cvičení tak došlo jednou dvakrát za týden a jinak jsem si vše pro sebe omlouvala tím, že přes den hodně chodím, což se to také počítá. Ano, počítá, ale u mě se to rozhodně na postavě vůbec neprojevilo. Vše se pohnulo až ve chvíli, kdy jsem tomu dala pravidelnost.

A ještě mám jedno tajemství: Když se naučíte cvičit častěji a pravidelně, vytvoříte si za chvíli (většinou to trvá asi měsíc) příjemnou závislost a nebudete se do toho už muset nutit. Naopak. Vážně!

Chyba devátá: máte špatnou techniku

Veronika: „Možná cvičíte už nějaký ten pátek, přesto se vám svaly pořád nerýsují tak, jak byste si představovala. Chyba možná může být v technice prováděných cviků. Ještě horší varianta je, když se do cvičení pustíte naplno a špatně, pak si můžete i ublížit. Pokud se cvičením teprve začínáte, vezměte si na začátek trenéra, který vás navede a ukáže vám, jak na to.“

Jana: Teď cvičím sama doma, ale od trenéra jsem si nechala poradit už dřív a jsem za to moc ráda.

Chyba desátá: děláte pohyb, který vás nebaví

Veronika: Nakonec nezáleží na tom, jestli chodíte do fitka, bruslit nebo boxovat. Abyste u pohybu vydržela, měla byste se na něj těšit. Během cvičení si možná někdy budete říkat, proč vlastně radši neležíte u televize, ale ty endorfiny potom, ty vždycky stojí za to! Pokud z tréninku odcházíte šťastní, je to na správné cestě.

Jana: Určitě! Já jsem si vždycky myslela, že jsem od přírody trošku líná, ale chtělo to jenom najít ten správný pohyb a vytvořit si návyk. Když jsem začala vidět první výsledky, pocítila endorfiny po výkonu nebo slyšela pochvaly okolí na to, že jsem zhubla, začala jsem se každý den na cvičení těšit. Navíc u toho vypnu hlavu a ve finále si vlastně úžasně odpočinu. Najednou je to součást mého životního stylu a denního programu a prostě to tam patří!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články