Právě čtete

4 chyby, které možná děláte, když (ne)běháte v zimě

45358  
Sdílet: 

4 chyby, které možná děláte, když (ne)běháte v zimě

Běhat umí každý. Jenže i běhat se dá špatně. V tom lepším případě vás to díky chybám přestane bavit, v tom horším si něco uženete. A v zimě je to všechno ještě ošidnější.

5. 10. 2018 3 min. čtení Martin Pistulka
4 chyby, které možná děláte, když (ne)běháte v zimě

Když se vždycky jednou za čas odhodlám, že se sebou budu něco dělat, tak vyběhnu. Nemusím nic řešit, hodím na sebe triko, trenky, boty a mažu. O nějaké přípravě se vůbec nedá mluvit.

Možná právě proto mi ale odhodlání nikdy moc dlouho nevydrželo. Nejdéle pár měsíců. Pak se to vždycky nějak zvrtlo – chyběl čas, bolely nohy, hlava nechtěla a do toho přišly vrtochy počasí. Až letos jsem k běhání přistoupil poctivě se vším všudy a běhám. A letos hodlám běhat i v zimě.

Právě proto jsem zapátral, co dělat a nedělat, pokud chci běhat v blátě, větru, dešti a třeba i na sněhu. Poradil jsem se s trenérem Nikolou Havlíkem z RunGo a překvapivě jsem zjistil, že toho už teď dělám špatně celkem dost.

Ilustrační foto: Tchibo.cz

Když to přeženu s rozcvičkou

Já si ještě před startem dám takový ten klasický strečink. Nic extra, takovéto cvičení, co se dělalo na tělocviku ve škole.

Pro běhání je vlastně vůbec nejlepší se na rozcvičku úplně vykašlat. Pokud totiž nemáte zahřáté svaly, což logicky – pokud jste ještě nezačali – nemáte, tak si snadno něco natáhnete. Nebo nedejbože natrhnete.

Pokud moc chcete, malé protažení si klidně dejte až po 5–10 minutách. To už je tělo připravené a svaly rozhýbané. Samotné protažení pak rozhodně nechte až na doma, hezky v teple. Třeba po sprše.

Když se špatně obléknu

Jakmile padnou teploty pod deset nad nulou, beru na sebe větrovku a kulicha, poněvadž mi děsně mrzne čelo. Většinou končím propocený durch…

Základní pravidlo zní: když vylezete ven a je vám v oblečení teplo, tak si představte, jak velké teplo vám bude, když se začnete hýbat. V tom horším případě vám bude vyloženě vedro a budete mokří, což v zimě není nikdy dobře. Ideální je navléknout se tak, že vám venku bude frišno, ale postupně se zahřejete. Jenom nezastavovat. :-)

S tím souvisí druhá věc: oblečení musí vždycky dýchat. VŽDYCKY. Pokud nedýchá, tak jste rázem jako v sauně, což v kombinaci s chladným vzduchem není nikdy dobře. Jen si tím zaděláváte na zápal plic.

Oblečte se podle pocitu. Každému běžci vyhovuje něco jiného. Dobré funkční triko je základ, běžecké legíny jsou fajn. Vykašlete se na příliš flísových věcí, které nejsou pro běžný běh moc vhodné.

Když tahám spoustu věcí

Běžně běhám s ledvinkou, do které se vejde mobil, v létě voda, v zimě bunda. Je pravda, že občas se, zvlášť na delší vzdálenosti, celkem pronese.

Na běhání toho fakt moc nepotřebujete. V létě nebo v zimě, spousta lidí třeba neudělá ani krok bez vody. Fakt je ale ten, že voda je jen zátěž. Pokud neběžíte dvacet kilometrů v extra vedru, v pohodě se bez ní obejdete.

Tip Tchiba: pomůcky, které vám pomohou

Bez čeho byste ale především v zimě neměli nikdy vyrazit, to je čelovka – protože brázdit lesem potmě je na pendrek a jen si tím říkáte o vymknutí kotníku. Případně se může hodit držák s telefonem, ať vám hraje něco do kroku. A když přituhne, tak rozhodně není od věci mít připravené rukavice nebo nákrčník. Zbytek už by vás ale nejspíš fakt jen zdržoval.

Když neběhám kvůli počasí

Jakmile udeří mrazy, na běhání obvykle kašlu. Potím se a pak mrznu, mizerně se mi dýchá, mám strach, že uklouznu, je tma… ze spousty důvodů mi to nepřijde fajn a nedonutím se.

Běhat se prý dá, dokud mráz vyloženě nepraští. A i tehdy se to dá, pokud máte správné vybavení – nejspíš využijete rukavice, v mrazech i něco na hlavu (ať zakryjete čelo); záleží na každém, jak je mu co pohodlné nebo jak se potí.

Každopádně podzim a zima jsou na běhání jako dělané, jen tedy nesvědčí úplně rychlosti. Což v praxi znamená: běhat zvolna, klidně pomaleji než v létě, a na pohodu, žádné velké honění za nejlepšími časy. Na to bude čas zase v létě.

Tři, dva, jedna… start!

Žádná rada ale není samospásná. Je mi jasné, že pokud budu mít slabou vůli, raději se zachumlám do deky a vezmu si knížku. Na druhou stranu každá maličkost, která mi běhání v zimě pocitově usnadní, se hodí. Letos do toho rozhodně šlápnu. Potkáme se venku!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články