Jeden čas byla okolo filtrované kávy doslova mánie. Aby ne, při přípravě se budete cítit jako hotový barista. Můžete se těšit na čistý šálek bez částeček kávové sedliny a olejů. Ty zůstanou zachyceny v papírovém filtru, což oceníte zvláště v případě, pokud chcete dát vyniknout ovocné chuti kávových zrnek. Příprava sice vyžaduje o něco více času než u french pressu, ale určitě stojí za zkoušku. Jen pozor na to, abyste vždy měli zásobu papírových filtrů.
Na jeden šálek o obsahu 250 ml si připravte:
15 g kávy namleté na konzistenci cukru krupice
15 g mleté kávy jsou zhruba 4 kávové lžičky a kousek nebo 2 lžíce a kousek. Pro přesné vážení použijte digitální váhu. Možná zjistíte, že vám více chutná o něco slabší káva – méně lžiček nebo více vody. To už je samozřejmě na vás.
Pokud si kávu necháváte namlít v obchodě, stačí říct, že je to „na filtr“ – obsluha si bude vědět rady. Jestli si ale raději melete kávu doma, řiďte se konzistencí cukru krupice. Hrubší mletí by způsobilo příliš vodovou chuť a jemnější naopak hořkost (a navíc by se pak jemná sedlina těžko popasovala s papírovým filtrem).
250 ml vody o teplotě do 94 °C
Nechte vodu dojít do bodu varu a pak ji zhruba na minutu odstavte, aby zchladla. Příliš horká voda způsobí, že jakákoliv káva chutná trochu hořce.
Kterou kávu zvolit?
Ideální je vybrat si čistou, tedy 100% arabiku. Konkrétní odrůda už je na vás – prostě vyzkoušejte, co vám chutná nejvíc. V Tchibo si vyberte z nabídky překapávané kávy.
O tom, jak výběr a mletí kávy ovlivňují výslednou chuť, jsem na Tchibo Blogu psala tady.
Postup přípravy kávy v konvičce s filtrem krok za krokem:
- Vložte papírový filtr do ručního filtru a důkladně ho propláchněte horkou vodou, aby v nápoji nezanechal nežádanou chuťovou stopu.
- Horkou vodou propláchněte také skleněnou konvičku, na kterou posadíte ruční filtr.
- Nasypte do filtru namletou kávu, srovnejte její povrch a doprostřed udělejte malý důlek.
- Rovnoměrně od středu zalévejte kávu ve filtru, aby se celá smočila.
- Naplňte celý filtr vodou, ale snažte se při tom nelít vodu na jeho stěny.
- Po 3 minutách by měla všechna voda protéct do konvičky. Pokud to trvá déle, zvolte příště hrubší namletí. Pokud voda naopak proteče rychleji než do 3 minut, příště kávu namelte jemněji.
- Sejměte filtr ze skleněné konvičky a káva se může podávat.
Milovníci kávy ocení speciální konvičku
Pro kontrolu teploty vody a rovnoměrné zalévání kávy ve filtru doporučuju konvici s nalévací hubicí ve tvaru labutího krku. Praktické je, že v ní můžete ohřívat vodu rovnou na sporáku.
Vyberte si domů kávu podle svého gusta
Na Tchibo.cz najdete směsi i jednodruhové kávy, které je radost ochutnat. Propijte se ke svému favoritovi.