Právě čtete

Kávovník vykvete i málo zkušeným pěstitelům. Jak na něj?

5215  
Sdílet: 

Kávovník vykvete i málo zkušeným pěstitelům. Jak na něj?

Pěstování kávovníku není pro nedočkavce – i na plantážích v Africe nebo Americe trvá několik let, než začne kvést a plodit. Odměnou za trpělivost vám budou bílé kvítky a kávové třešně.

7. 11. 2019 2 min. čtení Daniela Trakslová
Kávovník vykvete i málo zkušeným pěstitelům. Jak na něj?

Kávovníky jsem začala pěstovat asi před 5 lety. O jejich pěstování jsem na začátku nic nevěděla, ale ani jeden jsem za celou dobu nezahubila, takže se do jejich pěstování může pustit úplně každý. :-) V té době jsem zkoušela kávu pražit, proto mě nadchla představa, že si třeba jednou vypěstuji vlastní zrníčka. Letos v červnu mi konečně jeden kávovník kvetl a nyní jsou na něm plody (tzv. kávová třešeň, ve které jsou dvě zrníčka). Říká se, že kávové třešně chutnají stejně jako naše třešně. Těším se až dozrají a budu je moci ochutnat.

Pozn. red.: na Tchibo Blog jsme raději vyfotili kávovník bez květů či plodů, kterému tolik nevadily přesuny tam a zpět. Foto kvetoucích kávovníků si můžete prohlédnout např. zde.

Důležité je světlo a správné zalévání

Kávovník nevyžaduje žádnou speciální péči. Stačí mu dostatek světla– já osobně mám zatím všechny kávovníky na parapetu. Část jich je na východní straně bytu a část na západní. Z vlastní zkušenosti bych řekla, že kávovníkům na západní straně se daří o něco lépe.

Důležité je dát si pozor na zalévání, protože jde o rostlinu poměrně citlivou na množství vody, a to v obou případech. Svěšené listy jsou pro mě spolehlivým ukazatelem, že je nejvyšší čas kávovník zalít. Pokud mu listy žloutnou, znamená to, že je naopak přelitý.

Osvědčilo se mi kávovníky každé jaro přesadit do větších květináčů. Dokud jsem je nechávala ve stejně velkých, zkrátka nerostly. Také bych doporučila dát je přes léto na balkon, ať je jim příjemně teplo. Jen pozor, není dobré je vystavovat přímému slunci, to by jim mohlo spálit listy.


Pokud kávovník z jakéhokoli důvodu listy ztratí, nové mu narostou pouze na nových větvích.

První květy přijdou za tři nebo více let

Kávovník kvete a plodí, až když doroste aspoň do metru, což bývá nejdříve za 3 roky. Květ mu vydrží jen pár dní a pokud není šance, že ho opylí včela, je dobré ho opylit štětečkem, jinak pravděpodobně plodit nebude. Plodem jsou kávové třešně, ty pak zraji téměř rok (8 až 11 měsíců).

To zní skvěle. Jak ho získám?

Kávovník se dá sehnat předpěstovaný nebo je možné ho pěstovat z kávového zrníčka. V kávové třešni jsou dvě zrníčka, na kterých je speciální vrstva zvaná pergamen. Zrníčko se dá naklíčit jen dokud „je čerstvé“ a tuto vrstvu na sobě má (později se sloupne). Sehnat u nás takové zrníčko není snadné, leda když se vám ho podaří vypěstovat. Jednodušší je tedy koupit kávovník předpěstovaný. Často se prodávají jako dárky v hrníčcích na kávu.

Přeji mnoho radosti a trpělivosti při pěstování kávovníků!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články