Právě čtete

Recepty na domácí ochucený popcorn: sýrový, karamelový a spousta dalších

15249  
Sdílet: 

Recepty na domácí ochucený popcorn: sýrový, karamelový a spousta dalších

Říkáte si, proč byste měli v prosinci, kdy se mlsá hlavně vánoční cukroví, dělat popcorn? Odpověď je snadná – bude se vám hodit ke sledování vánočních filmů, jako občerstvení pro návštěvy nebo na Silvestra.

10. 12. 2021 3 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Recepty na domácí ochucený popcorn: sýrový, karamelový a spousta dalších

Domácí popcorn má podle mě několik výhod. Tou největší je, že máte pod kontrolou, co do něj dáváte. Můžete si určit množství soli nebo cukru a hlavně rozhodnout o příchuti. Fantazii se meze nekladou – já pro vás mám recept na klasický sýrový a karamelový, ale když už budete vědět, jak na to, připravíte si pak popcorn s jakoukoli příchutí, která vás napadne. K přípravě nepotřebujete mikrovlnnou troubu ani popcornovač, ale bude stačit obyčejný hrnec (výhodou je nepřilnavý) a sporák.

Od základu: Jak na popcorn bez mikrovlnky?

V dnešní době popcornů do mikrovlnek spousta lidí tápe v tom, jak ho připravit klasicky. Nebojte, je to snadné! Zvládnete to i na pánvičce nebo v hrnci.

Do velkého hrnce dejte 2 lžíce oleje a 100 g kukuřice na popcorn. Promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte za občasného pohybování hrncem na mírném plameni zahřívat asi 3 minuty. Během pukání kukuřice hrnec neotvírejte. Popcorn sundejte z plotny ve chvíli, kdy pukání začne zpomalovat. Nechte ho pak ještě asi minutu zavřený v hrnci dojít.

Popcorn máme, jak ho ochutit?

Nejjednodušší je popcorn pouze osolit/osladit, případně i přelít rozpuštěným máslem. Tuhle klasiku miluji a věřím, že jí nikdo nepohrdne. Můžete ji ale trochu ozvláštnit.

Když přidáváte tekuté ingredience


Máslo nebo jiné ingredience v tekuté konzistenci je nejlepší přidávat po troškách a za stálého promíchávání, aby všechno nenasákly jen horní vrstvy popcornu. Lépe se to dělá ve dvou. Jeden pomaloučku přidává, druhý promíchává.

Klasika a koření

Na popcorn můžete dát téměř jakoukoli směs koření, kterou máte rádi. Mezi mé favority patří paprikový mix – smíchám v misce uzenou papriku, sušenou cibuli a sůl. Ráda mám také směs oregana, bazalky, sušeného česneku a soli. Než ale popcorn těmito přísadami posypu, poliju ho trochou másla nebo oleje, aby na něm koření lépe drželo. S tukem to ale nepřehánějte, protože mokrý popcorn není váš cíl, a navíc mastné není moc zdravé. Přesné množství bylinek si určete podle vlastních chutí.

Sladké mlsání

Milovníci sladkého, nezoufejte! I pro vás mám pár tipů. Kromě karamelu můžete popcorn přelít také třeba čokoládou. Stačí ji rozpustit, promíchat s popcornem, rozprostřít na plech a dát na chvíli do lednice, dokud neztuhne. Výborná je také skořicová verze – popcorn opět nejdříve polijete trochou oleje či másla a následně posypete moučkovým cukrem a skořicí. Teď v prosinci se perfektně hodí také perníkové koření.

Křupání

Popcorn můžete ozvláštnit i přimícháním oříšků nebo dalších křupavých součástek. Do slaného doporučuji mandle nebo arašídy a do sladkého kokosové lupínky.

Barevný popcorn

Na jeho výrobu budete potřebovat 80 ml rozpuštěného másla, 60 ml medu nebo sirupu, 100 g cukru, 1 sáček želatiny a gelové potravinářské barvivo. Rozehřáté máslo smíchejte s medem, cukrem a nakonec přidejte želatinu. Až budou všechny ingredience propojené (v případě potřeby vše ještě trošku zahřejte), vmíchejte potravinářské barvivo. Směsí polijte připravený popcorn a promíchejte. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte asi na 10 minut do trouby předehřáté na 130 °C. Pak už popcorn stačí jenom nalámat do mísy (pokud to bude třeba) a servírovat.

Domácí sýrový popcorn s parmazánem

Sýrový popcorn je u nás nejoblíbenější. Já do něj nejraději přidávám parmazán, protože je chuťově výrazný a zároveň při rozpouštění k popcornu dobře přilne, aniž ho příliš slepí.

Ingredience:

  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky sušené cibule
  • sůl
  • hotový popcorn

recept na sýrový popcorn

Postup:

  1. Hotový neochucený popcorn vysypejte do velké mísy.
  2. Přelijte ho rozpuštěným máslem a ještě teplý posypte parmazánem. Hezky se vám na popcornu rozpustí. Nedoporučuji dělat tento krok v teplém hrnci, jinak se parmazán přichytí na dno hrnce.
  3. Nakonec popcorn osolte, posypte sušenou cibulí a promíchejte. Ochutnejte a případně dosolte či přidejte parmazán nebo sušenou cibulku.

Popcornový dárek


Pokud rádi dáváte jedlé dárky, můžete připravit domácí směsi na ochucení popcornu, hezky je zabalit a spolu s kukuřicí a návodem vytvořit krásnou sadu.

Domácí karamelový popcorn

Tento recept můžete snadno ozvláštnit přidáním soli. Z karamelu se tak jednoduše stane můj milovaný slaný karamel.

Ingredience:

  • 180 g třtinového cukru
  • 30 g másla
  • hotový popcorn

karamelový popcorn recept

Postup:

  1. Cukr vsypte do malého hrnce. Zahřívejte na mírném plameni a občas promíchejte.
  2. Až bude mít cukr sirupovou konzistenci, přidejte máslo (pozor, někdy to může trošku prskat). Nechte ho rozpustit a zamíchejte.
  3. Karamel vmíchejte do popcornu. Nechte ho vychladnout (můžete ho nechat v hrnci nebo rozprostřít na plech) a poté nalámejte do mísy.

Tip na uklízení

Kdyby vám karamel ztuhl v hrnci, nebojte, jde umýt snadněji, než se asi zdá. Stačí do hrnce nalít teplou vodu, karamel se rozpustí.

No a pokud nemáte čas domácí popcorn dochucovat, ale zároveň byste chtěli něco zajímavějšího než jen sůl, prodávají se už hotové směsi na dochucování. Na internetu se dá dokonce sehnat sušený sýrový prášek, se kterým vykouzlíte sytě žlutý a aromatický popcorn, podobný, jaký možná občas mlsáte v kině.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články