Právě čtete

Pomazánky netradičně: Nemažu je na pečivo, ale servíruji nazdobené na prkénku!

12584  
Sdílet: 

Pomazánky netradičně: Nemažu je na pečivo, ale servíruji nazdobené na prkénku!

Bez chlebíčků, jednohubek a pomazánek by podle mě česká oslava příchodu nového roku nebyla kompletní. Co mě ale každoročně moc nebaví, je mazání spousty malých kousků pečiva. Proto jsem se letos nechala inspirovat trendem zvaným „butter board“ a trošku si tím ulehčila práci. Co to je a jak na to?

23. 12. 2022 3 min. čtení Jana Duffková
Pomazánky netradičně: Nemažu je na pečivo, ale servíruji nazdobené na prkénku!

Na butter boards jsem narazila při hledání silvestrovské inspirace na Pinterestu a hned mi bylo jasné, že to musím zkusit. Prkénka všeho druhu totiž chystám snad pro každou návštěvu. Jen se většinou skládají ze spousty nakrájených sýrů, salámků, šunek, oliv a zeleniny. Oproti tomu butter board je takové netradiční servírování dobrot, které se dají natřít na pečivo. V originále se dělají, jak už název prozrazuje, z másla. Já jsem to ale pro naše české zvyklosti trošku upravila i na pomazánky.

Co to je butter board?


Jedná se o vyšlehané máslo rozetřené na prkénku. Zdobí se malými kousky uzenin, uzeným lososem, kořením, solemi, bylinkami, čerstvou, nakládanou nebo pečenou zeleninou, semínky, oříšky… zkrátka vším, co se k danému máslu hodí. Máslo můžete ochutit přímo při šlehání, nebo to zkrátka doladíte tím, čím ho ozdobíte. U pomazánkových verzí je možností zdobení ještě více. Nebojte se sáhnout ani po sladkých chutích, jako je med, hrušky, fíky, hroznové víno, granátové jablko a jiné ovoce ‒ obzvlášť, když bude v základu sýr.

Jak se takové prkénko chystá a tipy na konzumaci

Pomazánku nebo ochucené máslo můžete rustikálně natřít na plochu prkénka, případně použijte zdobicí sáček. Já dospod dávám ještě pečicí papír ‒ přijde mi to lepší, protože jinak se prkénko hodně umastí a nasákne vůní dané pomazánky.

Když dorazí návštěva, prostě hotovou dobrotu dáte do středu stolu spolu s košíčkem pečiva nakrájeného na malé kousky a každý si pak pečivem vytře kousek pomazánky. Pečivo může být čerstvé, případně nakrájené „na hranolky“ a opečené na másle nebo oleji. Při opékání ho někdy ochucuji česnekem a bylinkami. Líbí se mi i možnost přidat na stůl dřevěné špachtle jinak sloužící na raclette sýr. Těmi si každý pohodlně může pomazánku přenést i na talířek. Hodí se také větší křupavé tyčinky, krekry nebo nachos.

Na stole to vypadá vážně efektně, hosté mohou kombinovat chutě podle sebe a vy si ušetříte čas s natíráním spousty miniaturních jednohubek.

Bylinkové soli a další tipy na zdobení

Se zdobením si můžete vyhrát. Já vždy zdobím tím, co bych standardně přidávala na jednohubku s tou konkrétní pomazánkou.

Když chystáte vyšlehané máslo, posypte ho bylinkovou solí, která dodá nejen chuť, ale i trošku barvy. Takové prkénko ještě doladím nadrobno krájenou sušenou šunkou, zelenými bylinkami a přidám čerstvě mletý pepř. V letních měsících bych sáhla i po jedlých květech.

Recept na domácí bylinkové soli i na několik druhů bylinkových másel jsem už na Tchibo Blog psala dříve. Inspirujte se!

Kromě šlehaného másla můžete servírovat jakoukoliv pomazánku. Sýrovou, česnekovou, z pečené zeleniny (například lilek, česnek, cibule nebo dýně jsou super!), luštěninovou (z čočky nebo cizrnový hummus) nebo i oblíbené avokádové guacamole. Je to jen na vašich chutích a fantazii. Pro inspiraci přidávám tři recepty, které mají u nás doma vždycky úspěch.

Pomazánka z červené čočky na bílém víně

Na této pomazánce mě baví, že je oproti ostatním vyloženě zdravá ‒ žádná majonéza a dokonce ani máslo, jen spousta luštěnin.

Ingredience:

  • 150 g červené čočky
  • 1 šalotka
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 90 ml bílého vína
  • 400 ml vody nebo vývaru
  • Snítka čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 cm čerstvého zázvoru (strouhaného)
  • Sůl
  • Pepř
  • Troška oleje
  • Můžete i nemusíte: chilli

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a opékejte na něm na malé kostičky nakrájenou mrkev.
  2. Po chvíli přidejte nadrobno nasekanou šalotku a nechte ji zesklovatět. Přidejte rajčatový protlak, prolisovaný česnek, zázvor a kmín a promíchejte.
  3. Do hrnce přidejte propláchnutou červenou čočku, promíchejte a vše podlijte vínem.
  4. Nechte víno svařit a poté přilijte vodu nebo vývar. Osolte, opepřete, přihoďte tymián, a pokud chcete, přidejte chilli.
  5. Pod pokličkou vařte do husté měkké konzistence, asi 10‒15 min.
  6. Na závěr vyndejte větvičky tymiánu a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  7. Nechte vychladnout a pak můžete podávat.

Jak zdobit


Na prkénku pomazánku dozdobte například čerstvým koriandrem, olivovým olejem a ořechy nebo slunečnicovými semínky.

Česneková pomazánka s mandarinkami

Nenechte se vyděsit. Vím, že mandarinky tady působí asi trošku divoce. Určitě to ale zkuste a uvidíte, že se jejich sladkokyselá chuť k pikantnímu česneku hodí.

Ingredience:

  • 250 g tvarohu
  • 100 g jemně strouhaného sýra Grana Padano
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl
  • Pepř
  • Mandarinky (já používám čerstvé, ale někdo přidává kompotované)

Postup:

  1. Do tvarohu vmíchejte nastrouhaný sýr a prolisovaný česnek.
  2. Osolte a přidejte čerstvě mletý pepř.
  3. Při servírování vše ozdobte nakrájenými mandarinkami.

Jak zdobit


K této pomazánce se skvěle hodí nadrobno nasekaná pažitka a vše můžete ještě dozdobit hoblinami sýra. Ty snadno uděláte pomocí škrabky na brambory.

Základní šlehané máslo

Tato varianta je opravdu jednoduchá a hodí se ji servírovat ještě s prkénkem nakrájených sýrů, uzenin a zeleniny.

Ingredience:

  • 250 g másla
  • Sůl
  • 2 lžíce bílého vína
  • Bylinková sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě.
  2. Nakrájejte máslo na kostičky do misky, přidejte sůl podle chuti a bílé víno.
  3. Elektrickým šlehačem šlehejte máslo do světlé nadýchané pěny.
  4. Při servírování máslo popepřete čerstvě mletým pepřem a ozdobte.

Ať už si vyberete kteroukoliv variantu, nebo se pustíte do úplně jiné, věřím, že u návštěvy netradičním způsobem servírování určitě zabodujete. Tak dobrou chuť!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články