Na butter boards jsem narazila při hledání silvestrovské inspirace na Pinterestu a hned mi bylo jasné, že to musím zkusit. Prkénka všeho druhu totiž chystám snad pro každou návštěvu. Jen se většinou skládají ze spousty nakrájených sýrů, salámků, šunek, oliv a zeleniny. Oproti tomu butter board je takové netradiční servírování dobrot, které se dají natřít na pečivo. V originále se dělají, jak už název prozrazuje, z másla. Já jsem to ale pro naše české zvyklosti trošku upravila i na pomazánky.
Co to je butter board?
Jedná se o vyšlehané máslo rozetřené na prkénku. Zdobí se malými kousky uzenin, uzeným lososem, kořením, solemi, bylinkami, čerstvou, nakládanou nebo pečenou zeleninou, semínky, oříšky… zkrátka vším, co se k danému máslu hodí. Máslo můžete ochutit přímo při šlehání, nebo to zkrátka doladíte tím, čím ho ozdobíte. U pomazánkových verzí je možností zdobení ještě více. Nebojte se sáhnout ani po sladkých chutích, jako je med, hrušky, fíky, hroznové víno, granátové jablko a jiné ovoce ‒ obzvlášť, když bude v základu sýr.
Jak se takové prkénko chystá a tipy na konzumaci
Pomazánku nebo ochucené máslo můžete rustikálně natřít na plochu prkénka, případně použijte zdobicí sáček. Já dospod dávám ještě pečicí papír ‒ přijde mi to lepší, protože jinak se prkénko hodně umastí a nasákne vůní dané pomazánky.
Když dorazí návštěva, prostě hotovou dobrotu dáte do středu stolu spolu s košíčkem pečiva nakrájeného na malé kousky a každý si pak pečivem vytře kousek pomazánky. Pečivo může být čerstvé, případně nakrájené „na hranolky“ a opečené na másle nebo oleji. Při opékání ho někdy ochucuji česnekem a bylinkami. Líbí se mi i možnost přidat na stůl dřevěné špachtle jinak sloužící na raclette sýr. Těmi si každý pohodlně může pomazánku přenést i na talířek. Hodí se také větší křupavé tyčinky, krekry nebo nachos.
Na stole to vypadá vážně efektně, hosté mohou kombinovat chutě podle sebe a vy si ušetříte čas s natíráním spousty miniaturních jednohubek.
Bylinkové soli a další tipy na zdobení
Se zdobením si můžete vyhrát. Já vždy zdobím tím, co bych standardně přidávala na jednohubku s tou konkrétní pomazánkou.
Když chystáte vyšlehané máslo, posypte ho bylinkovou solí, která dodá nejen chuť, ale i trošku barvy. Takové prkénko ještě doladím nadrobno krájenou sušenou šunkou, zelenými bylinkami a přidám čerstvě mletý pepř. V letních měsících bych sáhla i po jedlých květech.
Recept na domácí bylinkové soli i na několik druhů bylinkových másel jsem už na Tchibo Blog psala dříve. Inspirujte se!
Kromě šlehaného másla můžete servírovat jakoukoliv pomazánku. Sýrovou, česnekovou, z pečené zeleniny (například lilek, česnek, cibule nebo dýně jsou super!), luštěninovou (z čočky nebo cizrnový hummus) nebo i oblíbené avokádové guacamole. Je to jen na vašich chutích a fantazii. Pro inspiraci přidávám tři recepty, které mají u nás doma vždycky úspěch.
Pomazánka z červené čočky na bílém víně
Na této pomazánce mě baví, že je oproti ostatním vyloženě zdravá ‒ žádná majonéza a dokonce ani máslo, jen spousta luštěnin.
Ingredience:
- 150 g červené čočky
- 1 šalotka
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 90 ml bílého vína
- 400 ml vody nebo vývaru
- Snítka čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 cm čerstvého zázvoru (strouhaného)
- Sůl
- Pepř
- Troška oleje
- Můžete i nemusíte: chilli
Postup:
- V hrnci rozehřejte olej a opékejte na něm na malé kostičky nakrájenou mrkev.
- Po chvíli přidejte nadrobno nasekanou šalotku a nechte ji zesklovatět. Přidejte rajčatový protlak, prolisovaný česnek, zázvor a kmín a promíchejte.
- Do hrnce přidejte propláchnutou červenou čočku, promíchejte a vše podlijte vínem.
- Nechte víno svařit a poté přilijte vodu nebo vývar. Osolte, opepřete, přihoďte tymián, a pokud chcete, přidejte chilli.
- Pod pokličkou vařte do husté měkké konzistence, asi 10‒15 min.
- Na závěr vyndejte větvičky tymiánu a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
- Nechte vychladnout a pak můžete podávat.
Jak zdobit
Na prkénku pomazánku dozdobte například čerstvým koriandrem, olivovým olejem a ořechy nebo slunečnicovými semínky.
Česneková pomazánka s mandarinkami
Nenechte se vyděsit. Vím, že mandarinky tady působí asi trošku divoce. Určitě to ale zkuste a uvidíte, že se jejich sladkokyselá chuť k pikantnímu česneku hodí.
Ingredience:
- 250 g tvarohu
- 100 g jemně strouhaného sýra Grana Padano
- 3 stroužky česneku
- Sůl
- Pepř
- Mandarinky (já používám čerstvé, ale někdo přidává kompotované)
Postup:
- Do tvarohu vmíchejte nastrouhaný sýr a prolisovaný česnek.
- Osolte a přidejte čerstvě mletý pepř.
- Při servírování vše ozdobte nakrájenými mandarinkami.
Jak zdobit
K této pomazánce se skvěle hodí nadrobno nasekaná pažitka a vše můžete ještě dozdobit hoblinami sýra. Ty snadno uděláte pomocí škrabky na brambory.
Základní šlehané máslo
Tato varianta je opravdu jednoduchá a hodí se ji servírovat ještě s prkénkem nakrájených sýrů, uzenin a zeleniny.
Ingredience:
- 250 g másla
- Sůl
- 2 lžíce bílého vína
- Bylinková sůl
- Pepř
Postup:
- Máslo nechte změknout při pokojové teplotě.
- Nakrájejte máslo na kostičky do misky, přidejte sůl podle chuti a bílé víno.
- Elektrickým šlehačem šlehejte máslo do světlé nadýchané pěny.
- Při servírování máslo popepřete čerstvě mletým pepřem a ozdobte.
Ať už si vyberete kteroukoliv variantu, nebo se pustíte do úplně jiné, věřím, že u návštěvy netradičním způsobem servírování určitě zabodujete. Tak dobrou chuť!