Právě čtete

Recepty na tři druhy bylinkových másel, která jsou při servírování pastvou pro oči

2415  
Sdílet: 

Recepty na tři druhy bylinkových másel, která jsou při servírování pastvou pro oči

Bylinková másla v mojí kuchyni nikdy nesmí chybět. A za ty roky už jsem si je docela vychytala. Nejen složení, ale i to, jak s nimi správně pracovat, uchovávat je a hlavně jak je servírovat. Díky zdobení a správnému postupu se takové bylinkové máslo klidně může stát i jednou z hlavních ozdob prostřeného stolu.

11. 8. 2022 4 min. čtení Jana Duffková
Recepty na tři druhy bylinkových másel, která jsou při servírování pastvou pro oči

Sepsala jsem pro vás tipy, které se vám budou hodit při přípravě i efektním servírování, na konci článku najdete také tři konkrétní recepty.

Základní postup pro všechna bylinková másla

Ať už si budete chtít připravit jakoukoliv příchuť másla, postup je vždy stejný. Mění se jen přidané ingredience.

návod na bylinkové máslo

  1. Nejprve změklé máslo nakrájím na kostky a dám ho do vyšší nádoby.
  2. Pomocí elektrického šlehače máslo vyšlehám do světlé pěny.
  3. Vypnu šlehač a přidám bylinky a všechny další přísady, které jsem pro toto konkrétní máslo zvolila.
  4. Ještě jednou vše zašlehám šlehačem. Hotovo!

Jak másla uchovávám a servíruji, aby byla krásná

Na zdobení si dávám záležet nejen při servírování, ale už i při přípravě másel do zásoby. Dokud jsou hezky vláčná, ozdoby se do nich zapracovávají nejlépe.

bylinkové máslo

Máte vyšleháno, co dál? Možností je několik. Vždy na začátku pracujte s čerstvě vyšlehaným nezchlazeným máslem. Máslo můžete rustikálně nandat do mističky, můžete ho esteticky naporcovat malou naběračkou na zmrzlinu, použít zdobicí sáček nebo vytvořit válečky, které se po zchlazení snadno krájí na plátky.

  1. Rustikálně: Zkrátka máslo nabírejte lžící a načechrejte ho do menších nádob, ve kterých ho budete servírovat.
  2. Naběračkou na zmrzlinu: Do nádob klaďte kopečky másla, jako když nadáváte zmrzlinu. Před každým kopečkem si naběračku nahřejte, nebo krátce opláchněte horkou vodou. Kopečky můžete dát i do uzavíratelné krabičky a zachladit nebo zamrazit na později.
  3. Zdobicím sáčkem: Máslo si naplňte do zdobicího sáčku, který se většinou používá na dortový krém. Můžete použít i zdobicí špičku, čímž vytvoříte ještě efektnější tvar. Pokud máslo nebudete podávat začerstva na talířku nebo jím zdobit pokrmy, opět si „kopečky“ můžete zachladit nebo zamrazit do zásoby.
  4. Válečky ke krájení: Dělají se tak, že si rozprostřete potravinovou folii, stěrkou na její střed nanesete máslo do podlouhlého tvaru a poté vše do válečku zabalíte. Tuto šišku zachladíte nebo zamrazíte a poté krájíte na plátky.

Když uchováváte tuhle dobrotu v lednici, je dobré ji spotřebovat co nejdříve. Já si máslíčka ale většinou nechávám v mrazáku a tam vydrží opravdu dlouho. Pokud potřebuju zmražené máslo brzy roztírat, odkrojím potřebný kousek a na několik minut ho přiklopím miskou nahřátou třeba z myčky na nádobí. Díky tomu krásně povolí.

A co zdobení? Ať už máslo rovnou podávám, nebo si ho chystám do mrazáku, vždy ho rovnou ozdobím čerstvými bylinkami nebo jedlými květy. Nejhezčí je to u válečků. Bylinky nejprve pokladu na folii, na ně navrstvím máslo a vršek znovu ozdobím. Bylinky a kvítka zůstanou na povrchu a vypadá to božsky!

K čemu se bylinková másla hodí?


Bylinková másla můžete klasicky mazat na pečivo, ale hodí se i na steaky, ryby, pod kůži při pečení kuřete, na brambory, pečenou nebo grilovanou zeleninu… možností je nekonečně. Jen vždy myslete na to, jaké bylinky se k danému pokrmu nejvíce hodí. A nemusíte se držet jen bylinek. Přidávejte i koření, citrusovou kůru, strouhané sýry, semínka…

Bylinkové máslo s bílým vínem v italském stylu

Tohle máslíčko je mé nejoblíbenější a je podobné tomu, které se podává v pizzeriích. Využívám ho na bílé pečivo (například na focacciu), na steaky, ale vůbec nejlepší je, když si s ním namažete okraje od pizzy, které zbyly po večeři.

Ingredience:

  • 250 g změklého másla
  • 40 ml suchého bílého vína
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce čerstvého oregana (klidně ho nasekejte i s měkkými stonky)
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky soli
  • Čerstvě mletý pepř

ingredience na bylinkové máslo

Postup:

  1. Vyšlehejte si máslo a přidejte víno, prolisovaný česnek, najemno nasekané bylinky, sůl a pepř.
  2. Vše vyšlehejte do nadýchané pěny.

Koprové bylinkové máslo s citronem

Nejvíc se hodí k rybám (při pečení i servírování), ale parádu udělá i s kuřetem. Ideálně ho zachlazené nakrájejte na plátky a ty umístěte pod kůži na prsou ještě před pečením. Ke konci pečení můžete kousky másla rozmístit na povrch kůže. Dodá to výbornou chuť výpeku a kůže se krásně vypeče.

Ingredience:

  • 250 g změklého másla
  • 3 lžíce jemně nasekaného kopru
  • 2 lžíce jemně nasekané hladkolisté petržele
  • Nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • Čerstvě mletý červený pepř

koprové bylinkové máslo

Postup:

  1. Vyšlehejte máslo a přidejte bylinky, citron, citronovou kůru, sůl a pepř.
  2. Znovu vše vyšlehejte do pěny.

Parmazánové máslo s pažitkou

Nejradši mám, když ho namažu na plátky bagetky, ještě trošku postrouhám sýrem a vše zapeču. Pak tyto křupavé kousky podávám k salátu. Parmazánové máslo má ale tak perfektní chuť, že využití najdete spoustu. Třeba na pečené brambory!

Ingredience:

  • 50 g jemně strouhaného parmazánu nebo sýru Grana Padano
  • 250 g změklého másla
  • 3 lžíce nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky soli
  • Čerstvě mletý pepř

bylinkové máslo

Postup:

  1. Vyšlehejte máslo a přidejte jemně nastrouhaný sýr, pažitku, sůl a pepř.
  2. Znovu prošlehejte a je hotovo.

Sýr co nejjemnější!


Nejsnazší je koupit rovnou jemně strouhaný parmazán. Pokud ho ale budete mít v celku, ideální je rozmixovat ho v blenderu. Získáte tak skoro prachovou konzistenci a ta je do bylinkového másla jako dělaná.

Osvěžte se s Mazgrande

Osvěžte se s Mazgrande

Vychutnejte si osvěžující spojení kávy a citrusové šťávy v nealkoholickém nápoji bez přidaného cukru.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články