Plněná vejce jsou podle nás skvělým způsobem, jak zužitkovat velikonoční nadílku. Recepty se ale hodí v průběhu celého roku, nejen po koledě. My je rádi připravujeme například pro návštěvy, na oslavy nebo jen tak k snídani, když máme chuť udělat si to hezké. V našem článku najdete 5 receptů. Každý je jinak barevný a všechny dohromady na jednom prkénku nebo talíři vypadají parádně.
Jak děláme plněná vejce?
Základem náplně jsou vždy vydlabané žloutky, které rozmixujete s krémovou surovinou jako je majonéza, čerstvý sýr nebo třeba máslo.
Nejlepší je rozkrojit před dlabáním vejce podélně, aby obě půlky bílků zůstaly pěkně vcelku. Náplň pak vracíte do prázdného důlku po žloutku. My vejce nejraději plníme pomocí cukrářského sáčku. U některých náplní používáme i zdobicí špičku, která dodá krému hezkou strukturu, ale zvládnete to i bez ní. Koneckonců, pokud doma nemáte zdobicí sáček, poradíte si klidně i s obyčejnou čajovou lžičkou. Tou můžete z krému nabírat tvary podobné nočkům nebo prostě jen krém rustikálně naneste. I to vypadá skvěle!
Na závěr vždy vejce ještě dozdobíme. Podle toho, jakou náplň jsme zvolili, ladíme i zdobení, které zároveň dodá i další chuť. Klíčky, lístky bylinek, jedlé květy, drobná semínka… někdy lze dát i nadrobno nasekanou opraženou slaninu, kousek uzeného lososa, pro slavnostnější příležitosti se hodí třeba kaviár. Plněná vejce podáváme vždy hned po dokončení.
Jak uvařit vejce?
Na Velikonoce si s tím člověk moc nemusí lámat hlavu. Koledníci domů většinou nosí vajíčka natvrdo. Po zbytek roku se vám ale možná bude hodit pár tipů na to, jak správně uvařit vajíčka a co je třeba udělat pro to, aby šla dobře oloupat.
1. Plněná vejce s bylinkovým máslem
Tato náplň je na jaro ideální. Medvědí česnek mívá sezónu právě okolo Velikonoc a i jeho krásně jemné květy jsou jedlé. My je využíváme na zdobení.
Ingredience na 10 kusů:
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 3 lžíce tvarohu
- 3 lžíce čerstvého sýra
- 1 lžička bylinkového pesta
- 5 listů medvědího česneku
- 3 snítky tymiánu
- sůl, pepř
- K dozdobení: klíčky, květy medvědího česneku
Postup:
- Vejce oloupejte, nožem rozpulte a vyjměte žloutky. Bílky dejte stranou.
- Žloutky rozmixujte s tvarohem, čerstvým sýrem, pestem a nasekanými bylinkami. Dochuťte solí a pepřem.
- Krém vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplňte půlky bílků.
- Nakonec ozdobte klíčky a květy medvědího česneku.
2. Plněná vejce s pikantní majonézou a krevetami
Rychlá a jednoduchá varianta s chilli, to je něco pro milovníky výraznějších chutí. Pikantní majonéza si dobře rozumí s krevetami, které přidáváme jako třešničku navrch.
Ingredience na 10 kusů:
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 4 lžíce majonézy
- špetka mletého chilli
- sůl, pepř
- K dozdobení: 20 kusů malých vařených krevet, klíčky
Postup:
- Vejce oloupejte, nožem rozpulte a vyjměte žloutky. Bílky dejte stranou.
- Žloutky rozmixujte s majonézou, chilli, solí a pepřem.
- Krém vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplňte půlky bílků.
- Na závěr ozdobte malými vařenými krevetami a klíčky.
Ještě výraznější krevety
Pokud chcete více ochutit i krevety, můžete je krátce orestovat na trošce oleje, česneku, chilli a pak je zakápnout limetkovou šťávou. Dejte si ale pozor, ať krevety tepelně neupravujete příliš dlouho. Mohly by být tuhé.
3. Plněná vejce s avokádovým krémem a uzeným lososem
Vejce plněná nejrůznějšími avokádovými pomazánkami a salsami u nás většinou z talířů zmizí jako první. A vůbec nejoblíbenější jsou tyto s lososem.
Ingredience na 10 kusů:
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 1 zralé avokádo
- 2 lžíce čerstvého sýra
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl, pepř
- K dozdobení: kousky uzeného lososa, kopr
Postup:
- Vejce oloupejte, nožem rozpulte a vyjměte žloutky. Bílky dejte stranou.
- Žloutky rozmixujte s dužinou avokáda, čerstvým sýrem, prolisovaným stroužkem česneku, citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Krém vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplňte půlky bílků.
- Na závěr ozdobte kousky uzeného lososa a snítky kopru.
Jak rozkrojit avokádo?
Pozor na rozkrajování avokáda. Když to člověk nedělá správně, může se snadno zranit. Pokud si nejste jistí, jak na to, přečtěte si návod.
4. Plněná vejce s tuňákový krémem
Pokud máte rádi rybičkovou pomazánku, budou vám chutnat i tato plněná vejce.
Ingredience na 10 kusů:
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 80 g tuňáka v konzervě
- 3 lžíce čerstvého sýra
- 2 snítky tymiánu
- sůl, pepř
- K dozdobení: plátky ředkviček, tymián
Postup:
- Vejce oloupejte, nožem rozpulte a vyjměte žloutky. Bílky dejte stranou.
- Žloutky rozmixujte s tuňákem zbaveným oleje, čerstvým sýrem, tymiánem, solí a pepřem.
- Krém vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplňte půlky bílků.
- Na závěr ozdobte plátky ředkviček a lístky tymiánu.
5. Plněná vejce s řepovým krémem
Na tomto receptu nás nejvíc baví krásně růžová náplň. Skvěle chutná i s kouskem kozího sýra.
Ingredience na 10 kusů:
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 1 malá vařená červená řepa
- 3 lžíce čerstvého sýra
- sůl, pepř
- K dozdobení:klíčky, čerstvě mletý pepř
Postup:
- Vejce oloupejte, nožem rozpulte a vyjměte žloutky. Bílky dejte stranou.
- Žloutky rozmixujte s vařenou řepou, čerstvým sýrem, solí a pepřem.
- Krém vložte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a naplňte půlky bílků.
- Na závěr ozdobte klíčky a zasypte čerstvě mletým pepřem.