Právě čtete

Vyhrál jsem nekonečný boj proti ztrácení ponožek v pračce

20007  
Sdílet: 

Vyhrál jsem nekonečný boj proti ztrácení ponožek v pračce

Jak je vlastně možné, že něco někam dáte, v tomhle případě ponožku do prádla nebo rovnou do pračky, a když to chcete vyndat nebo dokonce použít, tak to není?

11. 7. 2018 2 min. čtení Martin Pistulka
Vyhrál jsem nekonečný boj proti ztrácení ponožek v pračce

Problém mizejících ponožek není nic nového, děje se to každému a pořád. Jsem si jistý, že pokud by staří Římané nosili fusekle, jistě by je z kamenných kádí na valchování také tahali po jedné.

Původně jsem si myslel, že za vším musí být lidský faktor – v mém případě moje žena, protože nikdo jiný než my dva u nás pračku neobsluhuje. Ale nepůsobí to moc logicky. Manželka si objektivně ponožky do výstřihu nestrká a neumím si představit, proč by je měla ztrácet záměrně.

Takže vysvětlení musí být jinde. Na základě důkladného výzkumu a experimentování mám hned několik teorií.

  • Teorie první: ponožky nikdy nedorazily do pračky jako pár, a tudíž je jako pár nemůžete vyndat.
  • Teorie druhá: ponožku vdechla pračka. Výrobci o tom sice mlčí, ale taková fusekle se klidně šprajcne u dvířek, kolem bubnu, nebo se nechá nasát čerpadlem a skončí v odpadu.
  • A konečně, teorie třetí: ponožka se přilepila na jiný kus prádla, třeba do nohavice kalhot, a odešla v nich.

Každopádně jedna věc jsou teorie, druhá praxe. Svoje ponožky jsem vyřešil tak, aby mi míchání nevadilo, ale kde je to vážně problém, jsou ponožky dcerky. Přece jenom sluší se, aby ve školce měla ponožky aspoň přiměřeně spárované, a nemuseli jsme tak čelit podezřívavému pohledu učitelek.

Tady je pár rad, jak udržet ponožky pokud možno komplet:

8 ověřených rad, jak prát ponožky, aby se neztrácely

  1. Třiďte! Udělejte si v prádle pořádek už od začátku. Jakmile sundáte ponožku, šup s ní do extra pytlíku na prádlo a hotovo. Jakmile budete mít systém, ponožka se jen tak někde nezatoulá. Celý pytlík pak můžete klidně dát do pračky, jen nesmí být přecpaný, aby se obsah mohl dobře vyprat.
  2. Spojujte! Pokud vás ponožky opravdu trápí, nechávejte je v pracích pytlících jenom po několika párech nebo klidně každý pár separé.
  3. Párujte! Dejte ponožky před praním dohromady. Použít můžete gumičku, plastový klips nebo kolíček. Jen bacha na kancelářské sponky, nejspíš by vám prádlo roztrhaly a ještě poničily pračku.
  4. Značkujte! Pokud si doma ponožky kradete navzájem, tak si je oštítkujte. Nebo popište. Nepůsobí to dvakrát hezky, ale praktické to rozhodně je.
  5. Zjednodušujte! Pořiďte si jeden model ponožek v nekonečném množství. Když se jedna ztratí, prostě ji nahradí druhá. Žádná ztráta vás nebude moc pálit, a když se nějaká singlovka objeví, tak si snadno najde parťáka.
  6. Sjednocujte! Vyhraďte si organizér pro liché ponožky a počkejte, až se jejich parťáci objeví (jakože se většinou objeví).
  7. Hledejte! Stojí za to prošátrat ostatní oblečení. Jednou jsem vyndal dávno oplakané ponožky z náhradního povlečení pro návštěvy.
  8. Ignorujte! Se s tím smiřte a naučte je nosit i jako singlovky. Když se budete tvářit, že to tak má být, bude to vypadat jako módní záměr. A když ze dvou párů ztratíte po jedné (což je pravděpodobné), voilà, máte nový pár!
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články