Právě čtete

5 způsobů, jak se efektivně zbavit nenošeného oblečení

29599  
Sdílet: 

5 způsobů, jak se efektivně zbavit nenošeného oblečení

Když skříň praská ve švech, a přitom z ní dobrou půlku nenosím, je čas na vytřídění. Jenomže: co potom s hromádkami, které mají jít z domova? Do popelnice to přece nevyhodím. Naštěstí existují mnohem lepší způsoby, jak s vytříděným oblečením naložit.

5. 2. 2018 3 min. čtení Zuzka Košutová
5 způsobů, jak se efektivně zbavit nenošeného oblečení

Speciální případ jsou věci, které nejsou v dobrém stavu. Ty rovnou putují do kontejnerů na textil, kde je (na rozdíl od běžných popelnic) zpracovatel ekologicky využije nebo zlikviduje. I ty tam ovšem patří jen čisté a suché, aby nezničily ostatní věci, které už v kontejneru leží.

S těmi ostatními kousky, kterých bývá nejen v mém šatníku většina (nenosím, ale někomu jinému udělají radost), se dá dělat hned několik super věcí:

1) Můžu uspořádat večírek pro kamarádky

Přetékající skříň je ideální záminka pro dívčí dýchánek. Každá z nás přinese, co jí už delší dobu leží ve skříni, a jiná by to unosila s větším nadšením. Nad sklenkou vína si pak můžeme vyměňovat nejen drby, ale také halenky a topy.

Jenom si budu muset dát pozor, abych nakonec neskončila s ještě plnější skříní než předtím. :)

2) Můžu udělat dobrý skutek

Dokonce i u mých rodičů na vesnici stojí na návsi kontejner na textil, do kterého se dají přebytky z šatníku jednoduše naházet. Patří do něj nejen nepotřebné oblečení, ale také staré boty, deky nebo ručníky. Nemusí zrovna vonět novotou, ale měly by být čisté a nejlépe znovu použitelné.

Vyřazené oblečení putuje na charitu, do second handů nebo jeho třídění dává práci dalším lidem. Co přesně se s ním stane, to se dočtete přímo na kontejneru.

Některé patří soukromým firmám, jiné neziskovkám. Narazit můžete například na oranžové od společnosti Potex, na žluté od Diakonie Broumov nebo na červené s logem Červeného kříže. Ten má například dohodu s firmou E+B Textil – oblečení, které nikdo nevyužije, firma zrecykluje při výrobě netkaných látek.

Jak vytřídit oblečení?

3) Můžu zkusit shwopping

Ne, není to překlep. Tohle slovo vážně existuje. Je to kombinace slov „swap“ (vyměnit) a „shopping“ (nakupování).

V praxi to vypadá tak, že do vybrané prodejny, která tuto možnost nabízí, přinesete staré oblečení a za odměnu dostanete slevu na nákup. Obchody pak obnošené kousky pošlou charitativním organizacím, které z nich vykouzlí nové materiály, nebo je využijí jako zdroj energie ve spalovnách.

Obchody o této možnosti dávají vědět obvykle přímo na prodejnách.

4) Můžu si přivydělat pár drobných

Některé bazary nebo second handy si od vás vezmou zboží většinou do komise, což znamená, že peníze dostanete, až danou věc prodají. Z vydělaných peněz si pak můžete pořídit třeba jeden vysněný dražší kousek.

Bazary existují i online. Já znám ještě web Vinted, kde si převážně ženy vyměňují a prodávají oblečení ve velkém. Pokud máte další podobné tipy, určitě mi je napište dolů do komentářů.

Hodí se vědět: podle zákona nemusíte danit vedlejší příjem do 6 000 Kč. 

Recyklace nenošeného oblečení je snadná

5) Můžu být kreativní

Sama jsem na ruční práce levá jako šavle, ale třeba moje skvělá babi umí za šicím strojem hotová kouzla. Z květinových šatů, které mi šponují v pase, mrknutím oka ušije parádní povlak na polštář, ze starého svetru zase prima patchwork deku. Ani ty roztrhané plátěnky nemusím rovnou házet do koše, výborně mi ještě poslouží jako hadr na okna – jsou totiž ze super materiálu, který na skle nezanechá šmouhy.

I my v redakci bychom se chtěli pár věcí zbavit – těšte se na blešák!

Místo nenošeného oblečení se nám pomalu kupí hromádka věcí, které jsme pro vás fotili třeba na blog, ale už máme hotovo a věci dále nevyužijeme. Do obchodu je vrátit nemůžeme, a tak poslouží vám. Sledujte náš Facebook, brzo se zase ozveme s oblíbeným „blešákem“.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články