Právě čtete

Jak se správně starat o zimní oblečení?

9577  
Sdílet: 

Jak se správně starat o zimní oblečení?

Stačí však dodržovat několik základních rad a vybavení zůstane jako nové mnohem déle, než byste čekali.

13. 11. 2017 3 min. čtení Redakce
Jak se správně starat o zimní oblečení?

Venku se neúprosně ochlazuje, a pokud jste ještě stále zimnímu oblečení odolávali, jistě už i vy s touto myšlenkou začínáte koketovat. Oprašovat jej však po celém dlouhém roce nebývá často radostnou událostí. Také si pokaždé říkáte, že ta bunda a boty, co si pamatujete, loni vypadaly mnohem líp? Zimní oblečení přitom představuje nejdražší část našich šatníků, a mělo by tak vydržet mnohem déle než jeden či dva roky.

Špína jako hlavní nepřítel

Mnoho lidí si myslí, že pokud své zimní oblečení budou prát co nejméně, zachovají jeho funkčnost a vzhled. To je ovšem velký omyl. Vnější nečistoty i váš pot prodyšný i neprodyšný materiál zanáší, a protože je agresivní, může dokonce naleptávat švy a podlepené spoje. Zanesením membrány snižujete prodyšnost materiálu a ten se pak stává mnohem méně odolným. Funkční prádlo se tak doporučuje prát po intenzivním nošení zhruba osmi až deseti dnů, svrchní části oděvu pak postačí jednou za dva měsíce.

Jak prát

Ať už mluvíme o outdoorovém či městském zimním oblečení, musíme dbát na choulostivost funkčních materiálů, ze kterých bývá ušito. Než se tedy pustíte do praní, zkontrolujte doporučení výrobce, a to především, zda je dovoleno výrobek prát v pračce či nikoli, obecně však platí, že by teplota vody neměla přesahovat 40 °C. Nejenže vyšší teplota poškozuje materiály – zimní oblečení se často skládá z vrstev materiálů s jiným složením, a tak by se mohlo stát, že jeden z nich se srazí. Zvolte program jemného praní a před spuštěním pračky obraťte oblečení naruby, zapněte všechny zipy a zkontrolujte, že nezbylo v kapsách nic, co by prádlo mohlo v bubnu pračky mechanicky poškodit. 

Aby nepromokavé zůstalo nepromokavým

Přízvisko nepromokavé určuje povahu svrchního materiálu čili membránu (GoreTex, Dermizax, Gelanot apod.) či zátěr (PreCip, Aquafoil). Tyto kousky jsou konstrukčně koncipovány tak, aby do nich nezatékalo švy ani kapsami. Abyste při praní zachovali prodyšnost a zároveň nezanesli membránu, důležitá je i volba pracího prostředku. Na klasický prací prášek rovnou zapomeňte a sáhněte raději po tekutém mýdle či speciálních přípravcích, které seženete v každém outdoorovém obchodě.

Sušička nikdy

Jak vám jistě řekne každá cedulka od výrobce, zimní oblečení nedávejte do sušičky ani na ty nejmenší otáčky. Jemným, zimním a outdoorovým materiálům nesvědčí vysoká teplota sušení ani silné ždímání a nešetrná manipulace. Po praní oblečení maximálně nechte pračkou krátce vyždímat nebo vysát vodu z pračky. Raději jej neždímejte ani ručně a jednoduše je pověste na věšák či ramínko a nechte okapat a usušit při pokojové teplotě. Tento proces sice zabere více dní, nicméně výsledek stojí za to.

Správná impregnace

Pokud se snažíte zachránit starší kousky, které již své odolné vlastnosti víceméně ztratily, přichází ten správný čas na ošetření impregnací. Impregnace je speciální nástřik chemického či přírodního materiálu, který seženete v každém outdoorovém obchodě. Pokud jste se do toho pustili, řiďte se především návodem výrobce. Obecně však platí, že pokud s impregnací začnete, měli byste ji pravidelně opakovat, a to alespoň po třech až čtyřech praních.

Uskladnění po zimě

Když už zima končí a vy s úlevou zimní oblečení zase shazujete, necpěte je bezhlavě do skříně či vakuových pytlů. Zimní oblečení je sice těžké a zabírá spoustu místa v šatníku, pokud jej ale budete muchlat, přetěžovat či stlačovat, poškodíte kvalitu jeho výplně a oblečení přestane hřát. Oblečení tedy pověste vyprané a nejlépe i naimpregnované volně do skříně a nechte materiál v klidu dýchat.

Pozor na moly

Co se týče zimního oblečení, není většího nepřítele než hladových molů. Na ty jsou náchylné především materiály jako kašmír, vlna a bavlna. Po zimě tedy důkladně vyčistěte celou skříň od nepořádku a odstraňte možné skvrny od jídla či nápojů. Ideální jsou ochranné fólie, do kterých můžete všechny kousky zapnout. Pak už jen skříň provoňte vonnými pastmi proti molům, a pokud chcete být opravdu důslední, používejte ramínka z cedrového dřeva, které moly výborně odpuzuje.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články