Právě čtete

Jak nosit šperky, aby vynikly a nepůsobily lacině?

13313  
Sdílet: 

Jak nosit šperky, aby vynikly a nepůsobily lacině?

I když mám šperkovnici plnou až po okraj, všimla jsem si, že ne každý šperk se hodí ke každému výstřihu. Taky vám někdy přijde, že k jednomu vršku oblíbený náhrdelník dokonale sedí, a s druhým to nějak není ono? Existují jednoduchá pravidla, která mi pomůžou rychle se rozhodnout, co k čemu vybrat – a taky jaký náhrdelník si koupit, když ho chci nosit s tím nebo tamtím.

23. 11. 2018 6 min. čtení Nela Hanáková
Jak nosit šperky, aby vynikly a nepůsobily lacině?

Úplně na začátku bych ráda zmínila, že každý styl má něco do sebe a pokud si za svými kombinacemi stojíte a cítíte se v nich dobře, jsem všemi deseti pro.

Obecně se ale dá párovat podle dvou jednoduchých pravidel. Zaprvé by náhrdelník měl kopírovat tvar výstřihu nebo jej doplňovat – ostré k ostrým, oblé k oblým. Zadruhé je důležité, aby se šperk ve výstřihu neztrácel. Buď by měl ležet jen na kůži, nebo spojovat dekolt a látku. Čím větší plocha jen látky nebo jen kůže, tím si můžeme dovolit větší a zajímavější náhrdelník.

Tvar není styl

Než se vrhnu na samotné tvary výstřihů, chci se s vámi podělit o tip, který vám pomůže rychleji se zorientovat v nejrůznějších stylech náhrdelníků a najít si ten svůj. Na módním blogu slovenské stylistky Beaty najdete krásného průvodce výběrem šperků podle stylu oblékání.

Na fotkách u tohoto článku najdete šperky, které nabízí moje šperkovnice a aktuální kolekce Tchiba (ty poznáte podle označení), ale stejná pravidla můžete uplatnit, i když nosíte např. etno styl, romantický styl a podobně.

Top, který směřuje za ramena

Takový top opticky vytváří trojúhelník, a proto vypadá dobře, když ho vyvážíte opačným tvarem, pomyslným trojúhelníkem postaveným na špičku. Ke strohému stylu vršku se pak hodí podobně strohý šperk. Líbí se vám to ? Mně moc.

Výstřih-nevýstřih

Nejčastěji se u mě ve skříni objevuje klasický tričkový výstřih. Takový ten ne moc hluboký, ale zase ne tak úplně ke krku. Prostě zlatá střední cesta. Dlouho jsem váhala nad tím, jaký šperk je vlastně k tomuto druhu výstřihu ten pravý. Dlouhé náhrdelníky mi přišly nezajímavé a divně se ztrácely pod prsy, naopak přívěsky na krátkém řetízku zalézaly za lem topu. Vítězem se nakonec staly náhrdelníky střední délky, které mají hlavní část viditelnou až na látce, a opticky tak nezatěžují krk.

Lodička

Topů s lodičkovým výstřihem ve skříni moc nemám, protože se v nich úplně necítím. Proto jsem se rozhodla oživit je některým z náhrdelníků. Nejvíce se mi líbí v kombinaci s jemným polodlouhým náhrdelníkem, který překryje i látku. Vrstvení znám pouze u oblečení a opravdu mě překvapilo, jak jednoduše se dá vrstvit i u náhrdelníků. A k lodičkovému výstřihu se hodí skvěle.

Velký kulatý výstřih

Nejjednodušší rozhodování, jaký šperk vybrat, jsem měla u kulatého výstřihu. Tady to snad ani jinak nejde. Zaoblený náhrdelník hezky obkreslí celou linii výstřihu a orámuje krk. U tohoto výstřihu by se opět dalo použít vrstvení (část šperku na kůži, část už na látce), které by celý outfit ještě více ozvláštnilo.

 

Výstřih do V

U výstřihu do véčka je tomu stejně jako u kulatého výstřihu. I zde je potřeba dávat si pozor na linii topu tak, aby se tvary „nepřekřikovaly“, ale souzněly: k véčku tedy nejlépe sedí náhrdelník, který také vytváří pomyslné véčko. Narozdíl od kulatého výstřihu jsem se zde rozhodla použít různě dlouhé náhrdelníky, ale hezky bude vypadat i solitérní šperk.

Pokud máte plnější tvary, zvolila bych spíše kratší náhrdelník, který nebude zvláštně viset dolů z poprsí. Kratší náhrdelníky jsou praktičtější volbou pro všechny, které se celý den nechtějí nechat rozptylovat pohybujícími se předměty na krku.

Čtěte také: Jak se starat o bižuterii i drahé šperky, aby stále byly jako nové?

Hodně hluboký výstřih do V

Topy s opravdu hlubokým výstřihem nosím jen velmi málo a hlavně ke slavnostním příležitostem, kde nepůsobí nevhodně. Podobný výstřih můžete buď nechat bez šperku a soustředit se spíše na podlouhlé náušnice, anebo si vybrat náhrdelník, který kopíruje linii výstřihu – tedy některý delší. Raději vynechte kulaté náhrdelníky, které s véčkovým výstřihem vytvoří divný trojúhelník a rozbíjí tak celý outfit. U tohoto výstřihu se však nemohu rozhodnout, jestli je náhrdelník vůbec potřeba. Co na to říkáte?

 

Hranatější výstřih

Hranatý výstřih není tak úplně obvyklý. Já osobně mám ve skříni jen jednu takovou halenku. Přemýšlela jsem, jaký náhrdelník vybrat, aby dekolt nebyl moc přeplácaný a tvary se nemíchaly dohromady. Nakonec jsem skončila u geometrických tvarů, které se s linií výstřihu nijak nebijí a navíc jsou prvním bodem, kterého si okolí všimne.

Košile s rozhalenkou

Rozepnutá košile, to je něco pro mě. Opravdu ráda ji vytáhnu – prakticky kamkoli. Proto jsem ji nechtěla kombinovat s nějakými výraznými šperky, a tak jsem zvolila jemný řetízek s přívěskem, který celý vzhled zjemní. Je lepší, když je tak krátký, aby už nezasahoval do látky a svažoval se spíše do V, které košile přirozeně vytváří.

Ovšem samotný límeček vytváří přirozenou linii kolem krku, a tak často místo náhrdelníku sáhnu jen po náušnicích, které dodají outfitu pomyslnou tečku.

Zapnutá košile

Není snad více variabilní kousek než košile. A to se mi na ní opravdu líbí. Když ji zapnu a přidám masivnější náhdelník, rošťácky vyčuhující pod límečkem, je ze mě najednou úplně jiná osoba. Musím se přiznat, že jsem si na tento styl musela chvilku zvykat a docela mi trvalo, než jsem se rozhodla vzít si výrazný šperk k zapnuté košili. Pokud se na to zrovna necítíte, tak ho jednoduše vynechte a sáhněte třeba po náušnicích.

 

Rolák

Rolák je pro mě (hlavně teď v zimě) taky srdcovka. Nikdy mě však nenapadlo, že bych si k němu vzala nějaký náhrdelník. A tak jsem ho vyzkoušela s delším řetízkem – et voilà – celkem se to hodí. Tady mám ale takový malý vykřičník, pokud stejně jako já máte o něco větší poprsí, dlouhý náhrdelník se čas od času zadrhne na látce a nevkusně ňadra obejme. Při vybírání náhrdelníku stačí jednoduchý trik: když ho posunete přes prsa, musí být kratší, takže ho „nepřetáhnete“. Anebo zvolte decentní náušnice. :-)

Top bez ramínek

Hodně dlouhou dobu jsem si myslela, že k topu bez ramínek se hodí snad každý náhrdelník. Není tomu tak. Jen ženy, které mají modelkovskou postavu, mohou zvolit kulatý náhrdelník, jenž vyplní pouze dekolt. Já modelka nejsem, a tak mi více sluší dlouhý náhrdelník, který propojí outfit s krkem jemnou linkou a opticky protáhne postavu. K topu bez ramínek se mi však nejvíc ze všeho líbí výrazné náušnice. Celý outfit pak působí nekonvenčněji a veseleji.

Široká ramínka a rovný výstřih

Protože začíná plesová sezona, podívala jsem se i na méně tradiční výstřihy. Třeba tento top s vykrojenými ramínky, které tvoří velký hranatý výstřih s odhaleným dekoltem. Takovým topům nejvíce sluší geometrické tvary a můžeme se vyřádit i na velikosti a materiálech. Důležité je, aby byla zachována pravidelnost tvarů.

Top na jedno rameno

Oversize halenek mám několik a beru je spíše jako pohodlný outfit do kanceláře. Většinou ve dnech, kdy nemám moc náladu se krášlit. To je trochu chyba. Zjistila jsem, že k těmto halenkám, které volně padají dolů přes jedno rameno, se opravdu hodí choker. Vím, že je to posledních pár let hit spíše mladší generace, a tak jsem ho zkusila doplnit o několik delších řetízků, které tlumí přímou linku chokeru a dodají na půvabu.

Srdčitý výstřih

Tento retro tvar mám ráda hlavně u letních šatů. Kratší rukávy mi něžně zahalují ramena a dodávají dekoltu na důležitosti. Proto není nutné jej zaplácat velkým masivním šperkem. Vybrala jsem jemné klasické perly, které korespondují s tímto retro stylem. Také by se dal použít výraznější náhrdelník kopírující linii výstřihu, ale jen v případě, že byste doma našly šaty bez vzoru.

Vršky, ke kterým se šperk na krk nehodí

Úplně na závěr mi zbylo pár halenek, ke kterým se nehodil žádný z mých šperků. Jsou to hlavně topy, které jsou samy o sobě zvláštní, a tak by se s náhrdelníkem tloukly. K těmto kouskům je lepší zvolit decentní náušnice nebo náramek.

Snad vám tento můj malý průvodce ulehčí výběr správného náhrdelníku a halenky. Co vy víte, třeba pod stromečkem objevíte nějaký nový a už budete vědět, s čím jej zkombinovat.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články