Právě čtete

5 praktických tipů, na co nezapomenout, až vytáhnete jarní oblečení

71844  
Sdílet: 

5 praktických tipů, na co nezapomenout, až vytáhnete jarní oblečení

Pokud stejně jako já nepatříte ke šťastným majitelkám obří šatny, pak určitě víte, o čem mluvím. Když se mění sezona, čeká mě akce Kulový blesk mezi skříní a krabicemi. Tady je můj praktický seznam, na co určitě nezapomenout.

11. 3. 2019 3 min. čtení Marie Bezděková
5 praktických tipů, na co nezapomenout, až vytáhnete jarní oblečení

Ve výměně šatníku máme každá svůj systém. Já skříň dělím na čtyři sekce:

  1. Bundy, kabáty a další „těžké“ kousky na ramínkách
    Všechno vyndat! Než je schovám do boxů nebo ještě lépe vakuových pytlů, čeká mě pár kroků (níže), které mi později na podzim ušetří nervy.
  2. Zbytek oblečení z ramínek a to, které mám složené v poličkách a šuplících
    Část zůstává, část taky čeká letní spánek – a před ním pračka.
  3. Doplňky (čepice, šály, rukavice…)
    Jsou páry/sady ještě pořád kompletní? Nebylo mi v téhle čepici zima? Nekousala mě tato šála? Věci, které projdou čistkou, putují také na prací hromádku.
  4. Boty
    Ty, ve kterých je při teplotách nad nulou už moc teplo, patří uložit – a před uložením vyčistit. Některé zimní páry si nechávám i na jaro, zbytek (sandálky, žabky…) ještě zůstává bokem.

A co teď s tím vším?

První krok: zkontrolovat, co si vůbec chci nechat

Měla jsem svetr, který jsem nosila nerada, přesto jsem ho mezi skříní a krabicemi přesouvala celé tři roky. A neříkejte, že se vám to nestalo také. :-)

Ani boxy, dokonce ani vakuové pytle, nemají nekonečný prostor. Sezonní výměna šatníku je podle mě nejlepší čas, kdy se věnovat průběžnému třídění.

Tip: Když se zbavuji oblečení nebo doplňků, které jsou pro můj šatník zásadní (třeba šála, která vypadá TAK dobře k oblíbenému kabátu, ale už není v reprezentativním stavu), zapíšu si poznámku do diáře. Teď už totiž novou podobnou šálu nepořídím, tak ať si na ni vzpomenu, jakmile se teplé věci vrátí do obchodů.

Zimní věci se hodí připravit na příští zimu

Teď je ten pravý čas vzít věci do čistírny a ke švadleně. U svého oblíbeného kabátu jsem si loni chtěla nechat našít lemy do rukávů. Ale protože jsem to neudělala hned, do konce zimy už jsem se k tomu nedostala. Kdo by také nosil kabát na několikadenní úpravu, když ho potřebuje nosit. Totéž platí pro ochozené boty – nechat si je podrazit teď znamená, že až se za pár měsíců zase ochladí, nebudu muset vytáhnout sešmajdané kozačky.

Jak je na tom po zimě váš kabát?

Než věci uložím, vše putuje do pračky. Jednak molům víc chutnají nevyprané kousky, a jednak vytáhnout na podzim zatuchlý svetr z loňska není nic příjemného. Platí to i pro šály a čepice!

Tip: Pletenina by měla schnout položená na rovném povrchu, na sušáku se vytáhne. Suším je na ručnících na zemi nebo na polosloženém věšáku, ale vždy horizontálně.

Za drobné opravy, které udělám teď, si příště poděkuju. Znamená to přišít povolený knoflík a opravit vytažená oka na pletenině. Na žmolky platí žiletka nebo odžmolkovač, na ty velké i dobré ostré nůžky.

Odžmolkovač je kouzelná mašinka: z obnošeného svršku udělá zase skoro nový

Boty vyčistím a vycpu. To první je pro parádu – mám na paměti větu své babičky, že čisté boty jsou mojí vizitkou. To druhé je pro dobro bot – všechny, které se mohou zdeformovat (hlavně kozačky, ale i vyšší kotníkovky), vydrží déle, když je mimo sezonu vypodložím. Nouzově poslouží zmuchlané noviny, ale dají se pořídit i na to určené „výplně“. Kožené boty obecně ocení dřevěné napínáky.

Musí jarní věci do pračky?

Na konci minulé sezony jsem je vyprala a pečlivě uložila, ale dlouhým skladováním se pomuchlaly a aviváž taky nevydržela vonět tři čtvrtě roku…

Pokud je oblečení čisté, stačí ho vyvěsit na den na vzduch a potom přežehlit. Když bylo v krabicích s voňavými pomocníky, tak stačí jen žehlička. :-)

Co potřebuju dokoupit?

Výměna šatníku pro mě osobně znamená i změnu v preferencích spodního prádla (světlé vršky, pod které si oblékám tělovou podprsenku, v zimě moc nenosím), takže je namístě zkontrolovat, jestli všechno dobře sedí. Stejně tak jsem se podívala na zásobu silonek a zapsala si, kolik jich potřebuju dokoupit.

Pro někoho jiného to možná budou nízké ponožky nebo sluneční brýle, které v babím létě někam založil… :-) A pro někoho třeba nové doplňky, které oživí loňské outfity.

Box, nebo vakuový pytel?

Teprve když je oblečení zkontrolované a probrané, přichází na řadu ukládání do úložných boxů a vakuových pytlů.

Vakuové pytle

Zabírají minimum místa, ale oblečení se v nich pomuchlá a rozhodně si do nich jen tak nesáhnete pro zapomenutý kousek.

versus
Úložné boxy

Zaberou víc místa, ale oblečení v nich může být hezky poskládané a nic se neláme. Pěkné boxy mohou být viditelné (třeba nahoře na skříni), aniž působí jako nepořádek.

Super jsou vakuové pytle s háčkem na zavěšení – nemusím složitě řešit, kam je schovat.

Vakuové pytle a další úložné pomocníky pořídíte na Tchibo.cz

Do boxů nezapomínám dát něco pro provonění, co zároveň preventivně odrazuje moly (můžete zkusit: levanduli, mýdlo, rozmarýn nebo sušené pomeranče se skořicí). Sice jsem s nimi nikdy problém neměla, ale „chytíte je“ tím, že přiletí oknem zvenku, takže opatrnosti není nikdy dost.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články