Právě čtete

Fungují triky na prádlo voňavé i bez aviváže?

55529  
Sdílet: 

Fungují triky na prádlo voňavé i bez aviváže?

Přiznám se bez mučení, ráda peru. Některé moje oblečení tak i vypadá – vybledlé, mockrát prané, ale já prostě miluju ten pocit, když oblečení vyndáte z pračky. A ono voní.

18. 1. 2019 4 min. čtení Katarína Ligačová
Fungují triky na prádlo voňavé i bez aviváže?

Když chcete, aby prádlo vonělo i pár dnů po vyprání, odpověď je vždycky stejná – používej voňavou aviváž. Ano, je to jedna z možností, ale víte, že to jde i jinak?

Než se pustíte do praní, zkontrolujte pračku

Ono to u ní totiž celé začíná i končí. Když oblečení po praní nevoní, nemusí být jenom proto, že vynecháváte aviváž.

Zanesená pračka

Víte, že v ideálním případě by se pračka měla čistit zhruba každé dva měsíce? „Voňavé triky“ jsem zkoušela hned po stěhování do nového bytu, a jako první věc jsem tedy vyčistila filtr. Samozřejmě že byl plný. Jako správná hospodyňka :-) vím, že to má na praní velký vliv.

Nečistoty se zanášejí i ve vnitřku pračky, ale do té se jen tak nedostanete. Nejsnazší pomoc přináší ocet – nalijte 1 litr do bubnu a pusťte pračku naprázdno na nejvyšší teplotu. Existují speciální prostředky určené k témuž a profi přípravek můžete sehnat i k odvápnění zaneseného topného tělesa.

V přeplněné pračce se nic pořádně nevypere

Znám to, taky se mi občas nechce rozdělovat prádlo na víc hromádek, které mi připadají moc malé. Jenomže když máte v bubnu příliš mnoho prádla, je možné, že se prášek nebo aviváž nedostanou všude. Oblečení se vypere špatně, nerovnoměrně a nebude ani vonět. Nemluvě o tom, že moderní gelové kapsle se v nacpané pračce nemusí pořádně rozpustit a zanechávají tak po sobě gelové fleky, což znamená jenom jedno – můžete prát znovu.

Znáte pravidlo otevřené dlaně? Je to jednoduché. Mezi prádlo a vrchní část bubnu byste měli dát nejméně otevřenou dlaň. Je to takový jednoduchý tip, jak poznat, že je pračka naplněná „tak akorát“.

Špatně utěsněný vývod odpadu

Poslední důvod, proč oblečení nevoní (anebo doslova smrdí), je špatně namontovaná odtoková hadice. Jestliže voda z pračky neodtéká správně, postupně se tvoří usazeniny, které časem dají pračce ne zrovna příjemný odér.


Nejlepší je nechávat dvířka pračky i zásobník otevřené. Pokud vám to nedovoluje prostor v koupelně, zkuste to aspoň po praní. Proč? Když necháte dvířka zavřená, uvnitř se po praní bude hromadit vlhkost, což se moc líbí plísním (které rozhodně nemusí být vidět). A to může časem být dost vážný problém.

Jak provonět prádlo při praní? Dejte šanci vonným olejům

Jejich výhodou je, že jich je nepřeberně. Od jednoduchých citrusů až po různé směsi, třeba pomerančovo-čokoládové, takové vánoční. V podstatě každá várka prádla může vonět jinak. Nebojte se sáhnout po těch výraznějších, praním ztratí na intenzitě.

Oleje se nejlépe přidávají k mýdlovým ořechům. Já jsem zvolila gel z mýdlových ořechů, protože se dal sehnat i v menším balení. Můžete koupit i gel bez vůně nebo s jemnými vůněmi, třeba levandulí. Já jsem si vybrala ten bez ničeho a zkombinovala ho s olejíčkem s vůní šeříku. Mám ji ráda a je dost výrazná na to, aby v prádle chvilku zůstala.

Při prvním praní jsem přidala 15–20 kapek do gelu, podruhé jsem přikápla i něco do bubnu. Kombinace s mýdlovými ořechy se mi osvědčila i na skvrny od potu a deodorantu. Ořechy sice napoprvé neumí vyčistit zašlé skvrny, ale perou dost dobře na to, aby jim předcházely.

Výsledek?

Musím říct, že po druhém praní (s olejíčkem i v bubnu) jsem z pračky vytáhla prádlo, které opravdu vonělo po šeříku. Není to tak silná vůně jako po aviváži, ale rozhodně chvíli vydržela. Mohla bych ještě olejíček přikápnout do žehličky, ale nemuselo by jí to prospět, a tak jsem to zatím nezkoušela.

A jak zachovat vůni i po praní?

Pytlíky s pracím práškem mezi prádlo

Moje babička dávala do prádelníku mýdlo. Pokud máte rádi mýdlové vůně, myslím, že nic lepšího nenajdete. Silnější efekt má pytlíček s práškem. Prostě nasypte prášek do dárkového pytlíčku nebo třeba do silonky.

Výsledek?

Ta vůně byla vážně intenzivní! Vlastně to bylo to nejlepší, co mi tento test přinesl. Ručníky to tak neuvěřitelně provonělo, že mám chuť si po každé sprše brát ze skříně nový. Máme je v jedné skříni se spolubydlícími a všechny jsme se shodly, že voní nejen ručníky, ale celá skříň. Za mě super nápad!

Čím větší je skříň, tím víc pytlíčků samozřejmě potřebujete, ale to podle mě není problém. Druhá možnost je vložit mezi prádlo sušený pomeranč nebo jiný citrus. Voní méně silně, ale moc příjemně.

Pro dlouhodobé uskladnění: kapsička s vonným olejem 

Stačí navonět kapesníček oblíbeným parfémem nebo znovu vonným olejíčkem. Kapesník pak schovejte do pytlíčku nebo punčošky a nechte oblečení, ať si vůni pomalu „nasaje“.

Výsledek?

Připadá mi, že spíš než pro věci, po kterých sahám často, je to super, když si odkládáte třeba sezonní oblečení, protože vůně potřebuje nějaký čas. Když si takto uložíte letní věci k zimnímu spánku, na jaře vás bude čekat provoněné oblečení, které nebude potřeba prát „kvůli zatuchnutí“.

Zhodnocení

Upřímně, možná nic nenahradí aviváž, ale dokážu se smířit s alternativami, které jsou šetrnější, a možná není od věci se více spolehnout na parfém. Rozhodně zůstanu u mýdlových ořechů a vyzkouším i jiné vůně olejů. Docela se těším, až je prostřídám podle nálady.

A co vy? Jaké triky při praní používáte? Těším se na ně v komentářích na Facebooku.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články