Právě čtete

Mexická fiesta z aktuální kolekce nás vyhnala na Tacos a Margaritu

3118  
Sdílet: 

Mexická fiesta z aktuální kolekce nás vyhnala na Tacos a Margaritu

Do mexické kolekce jsem se zamilovala. Barvy, vzory, volány... skoro nic z typických prvků nechybí! Hned jsem se ve vzpomínkách zatoulala do naší cesty po Mexiku... a vyrazila jsem si atmosféru připomenout i tady.

15. 7. 2021 2 min. čtení Silvia Ravasová
Mexická fiesta z aktuální kolekce nás vyhnala na Tacos a Margaritu

Móda, doplňky do interiérů a koneckonců i fasády domů se v Mexiku vyznačují sytými barvami v netradičních kontrastech. Není výjimkou, že se potká sytě cihlová s růžovou a modrou, výrazně zelenou nebo sílu kontrastu umocní černá a bílá.

Mexičtí muži si zakládají na tom, aby byli upravení od vlasů po vyleštěné boty, což koneckonců mám ráda i na mužích v našich končinách. :-) Na ženách se mi líbí, že sebevědomě nosí i výraznějěší křivky a tolik jim to sluší!

Volány, třásně, perforované látky přírodních materiálů a styl podtržený výraznou rtěnkou. I když je moje vzpomínka na mexickou dovolenou už nějaký ten rok a skoro 10 000 km vzdálená, podle mě je tamní oblečení i pro české léto jako šité. A nejsou to jen sombrera a ponča, která si možná typicky představíte mezi módními prvky jako první. :-) Ačkoliv… není výjimkou, že právě ta se často objevují i na přehlídkách známých módních značek.

Energickým mexičanům závidím pozitivní naladění doprovázené hlasitým smíchem. Jsou to ohnivé duše.

Podle mě si usměvavý přístup k životu udržují i tím, že zkrátka nikam nespěchají. Maňana! To je jako zaklínadlo. Když se objeví při domlouvání času setkání, raději  doporučuji objednat si velkou margaritu, protože vůbec nemůžete tušit, kdy se vámi očekávaný Mexičan ve skutčenosti chystá dorazit. Maňana znamená zítra… nebo také pozítří… a také možná ještě později.

Jídlo jsem v Mexiku doslova hltala a vyhledávám ho i tady! Ty jeho kontrastně ostré chutě a talíře plné barev. Od vydatných snídaní jsme se k večeru projídalí třeba přes chilli con carne, enchilladas, zapečené quesadilly, tamales, burritos, tacos, nachos a k tomu všemu jsme ochutnávali nejrůznější salsy podtrhující rozmanité chutě. Barvy mexickému jídlu často dodává kvašená zelenina, čerstvé bylinky a limetky nebo zelenkavé guacamole. To ráda připravuju i doma.

K ostrému jídlu a uvolněné atmosféře podle mě nesmí chybět dobré pití. Nejčastěji agávové pálenky tequila nebo mezcal.

V Čechách na mexické jídlo i margaritu s proužkem soli na hraně skleničky, často vyrážím s přáteli do mexických restaurací, které jsou opravdu autentické. To koneckonců můžete vidět i na fotkách. :-)

Jaké další mexické pití mám ráda?

Jako další je tady například Paloma (chutná po grepu), Ruso Negro (kávový koktejl s vodkou), Charro Negro (základem je tequila a cola) a Vampiro (připomíná Bloody Mary, ale má trošku „mexičtější“ složení).

Hodně zajímavý koktejl, který je podle mě spíš pro otrlejší, je Michelada. Základem je pivo, šťáva z limet a rajčat, nejrůznější omáčky a dokonce i chilli. Ale nebojte! Nemusíte pít jen alkohol. Výborně osvěžující je čerstvéovoce mixované s vodou.

Na mexické módě i dekoracích mě baví, jak jsou veselé. Často narazíte na lebky, ale vůbec nevypadají strašidelně. Vyhledejte si Día de Muertos a prohlédněte si fotky, jak se v Mexiku slaví dušičky. Podle mě je to nádhera.

Další věc, kterou bych se od Mexičanů ráda naučila? Souvisí s tou jejich pohodovou náturou. Siesta! Zkrátka, dopřát si bez výčitek polední klid. Třeba u dobré kávy s ještě lepší kamarádkou.

mexiko

Musím přiznat, že Mexiko mi ukradlo velkou část srdce, a doufám, že se tam ještě někdy podívám. Prozatím nezbývá než zase vzít kamarádky a vyrazit si chutě a atmosféru připomenout alespoň tady u nás, v některé stylové restauraci, baru nebo uspořádat mexický večer doma.

mexiko

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články