Právě čtete

Vychytal jsem, jak fotit naše mazlíčky, aby jim to na fotkách vždycky slušelo

7434  
Sdílet: 

Vychytal jsem, jak fotit naše mazlíčky, aby jim to na fotkách vždycky slušelo

Také máte v mobilu celou galerii rozmazaných fotek vašeho psa nebo jste už po několikáté místo roztomilé kočky vyfotili jen její pyšná záda? Vyzkoušejte některý z mých tipů a věřte, že i vy zvládnete mazlíčky hezky zvěčnit.

4. 7. 2020 6 min. čtení Štěpán Černý
Vychytal jsem, jak fotit naše mazlíčky, aby jim to na fotkách vždycky slušelo

Jsem velkým milovníkem zvířat a domácnost s námi obývají dva chlupatí členové rodiny. Ačkoliv mi před objektivem nejčastěji stojí lidé nebo fotím přírodu, stejně jako každý jiný pyšný páníček chci mít hezky zvěčněné vzpomínky i na naše čtyřnohé přátele.

Když se fotkami někde pochlubím, často přijde na řadu otázka: „A jak to děláš, že je zvládneš tak pěkně vyfotit? Vždyť jsou pořád v pohybu!“ Nebudu lhát, hodně mi pomáhají mé zkušenosti fotografa, ale mám pár jednoduchých triků, které pomohou i těm, co se fotce profesionálně nevěnují a nejraději fotí třeba mobilem. V tomto článku se dozvíte pár rad, jak hezky vyfotit své domácí mazlíčky a případně si fotky lehce upravit.

Telefonem, nebo foťákem?

Dobrá fotka podle mě není vždy o technice, záleží na spoustě dalších věcí. Takže pokud máte k dispozici pouze telefon, nic se neděje. Víte totiž, jaký je nejlepší fotoaparát? Přeci ten, který máte po ruce. :-) Hlavní rozdíl mezi fotkou z telefonu a z foťáku je hloubka ostrosti. Laicky řečeno to, jak bude rozmazané pozadí. Ale ne vždy je to ten hlavní důvod, proč je fotka hezká. V dalších bodech si řekneme, jaké další podmínky jsou pro hezkou fotku podstatné.

1. Příjemné a funkční světlo

Správné světlo je hlavní pro vytvoření zajímavé a hezké fotky. Pokud budete fotit své zvířátko večer v pokoji pod žlutým světlem, které je zavěšené na stropě, pak nejspíš tu nejlepší fotku nepořídíte.

Já se obecně nejčastěji držím toho, že je dobré fotit ráno nebo pozdě odpoledne, když je světlo nízko. Pokud budete fotit doma v bytě nebo baráčku, pak je fajn fotit v blízkosti okna a držet si světlo z boku. Nejlépe, když nebude do okna svítit ostré sluníčko. Pokud se chystáte fotit například svého pejska venku, tak doporučuji ráno po východu sluníčka, nebo naopak právě v podvečer před západem. Je to takzvaná zlatá hodinka a atmosféra bývá nejlepší. Pokud máte zataženo jako my dnes, pak je denní doba téměř jedno.

2. Váš mazlíček z nejlepšího úhlu

Skvělou fotku vám neudělá pouze světlo a technika. Další důležitou věcí je vyfotit správný moment, a proto musíte dobře znát svého mazlíčka.

Měli byste vědět, jak reaguje na různé zvuky, na pamlsky a další jiné povely. Samozřejmě to bude jiné u psa, kočky nebo morčete. Náš pes Koudy sice umí pózovat, ale je k tomu zapotřebí, abych věděl, kdy se mu chce, jak na něj zavolat a případně kdy a jak ho odměnit.

Pokud budeme fotit morčata, která žádné povely neumí, pak jim zase musím naaranžovat pelíšky a třeba seno nebo okurku tak, aby se správně natočila na nás. A co taková kočka? Kočky si většinou dělají, co chtějí. Já vím, že naše kočka se ráda válí, a tak ji nechci fotit, když si zrovna chodí po bytě, ale počkám, až se uvelebí a já budu mít klid na focení. Každé zvíře i plemeno vypadá dobře v různých pozicích, polohách i při různé činnosti. Koudymu to nesluší, když sedí, a proto mu na fotku nebudu dávat povel sedni. Naše fenka retrívra Claudie zase vypadá dobře, když si lehne. Takže to chce trochu citu vypozorovat, kdy je váš mazlíček nejvíc fotogenický.

focení zvířat

3. Správné nastavení techniky

Pokud budete fotit na telefon, tak se s největší pravděpodobností musíte spokojit s automatickým nastavením. I tak ale uděláte určitě skvělou fotku. Pokud máte fotoaparát, můžete fotit na automat, ale máte také větší možnosti nastavení.

Zde si nebudeme ukazovat nastavování a učit se ho dopodrobna, ale jedním z tipů na hezkou fotku je nízká clona. Tím se vaše fotka odliší nejvíce od té z telefonu a dodá jí menší hloubku ostrosti (pozadí bude více rozmazané). Pokud máte tu možnost, nastavte si na fotoaparátu clonu (značeno F) na co nejnižší číslo vám to umožní. Máme zde pak další hodnoty, ale o tom jindy. Každá scéna a denní doba i počasí mají jiná specifika a další nastavení foťáku se v těchto různých podmínkách bude lišit.

Jdeme fotit!

Čím se snažím řídit já? Abych neudělal deset podobných fotek, ale spíše deset různých.

Asi hlavní a nejlepší je, pokud máme ostré oči. Takže v první řadě chceme ostřit na oči. Není to určitě pravidlo, ale většina fotek by měla být taková, že budou ostré oči. Máme tedy našeho mazlíčka, světlo by zpravidla mělo být ze strany, nastavíme si nižší clonu a ostříme na oko.

Dobré je udělat více fotografií, ze kterých si pak vyberete. Máme tu jednu hezkou fotku, kterou jsme chtěli? Tak si to překontrolujeme na displeji, zjistíme, jestli je ostrá a zda není rozmazaná a že na ní naše zvířátko vypadá dobře. Pokud jsme spokojeni, můžeme vymyslet ještě pár podobných fotografií z jiných úhlů. A pak se můžeme pustit do těch trochu jiných fotek. Jak jsem psal na začátku odstavce, nechceme udělat deset stejných, ale spíše deset různých a udělat malou a zajímavou sérii.

Zaměříme se třeba na detaily. Má váš pejsek zajímavé znaménko na pacce nebo má hezké velké tlapy? Zuby? Nebo roztomilý pohled? Pojďme vyfotit jeden dva detaily. Pokud máte na fotoaparátu zoom nebo výměnné objektivy, tak si pohrajeme s nimi. Například na detail si trochu přiblížíme. Takže teď máme dvě až tři fotky celého zvířátka, další dvě fotky zajímavého detailu a ještě nám něco chybí.

Uděláme si ještě fotku z větší dálky, kde mazlíček bude celý, bude menší a bude zakomponovaný do nějaké scény, do krajiny nebo blízko domečku. Pokud se nám to povede, tak máme hezkou sérii vykreslující celou atmosféru od portrétu, detailu až po celek umístěný v krajině.

Tip pro pokročilejší

Světlo směřující ze strany není dogma. Hezkou fotku uděláte například i proti sluníčku, například při východu slunce. Chce to ale trochu šikovnosti a umět fotku lépe zpracovat v postprodukci (při následné úpravě).

Moje tipy na upravování fotek

Fotka se vám může podařit vyfotit fakt hezká i bez úpravy, to je jasné, ale v dnešním světě sociálních sítí je fajn se odlišit nebo jen vypíchnout atmosféru. Nebudeme se tu detailně učit jak, ale ukážu vám pár aplikací a programů, které jsou fajn a které vám pomohou fotku doladit.

Adobe Lightroom

Pro ty zkušenější je jasnou volbou Lightroom, který můžete mít v telefonu, na tabletu, ale také na počítači. Zvládnete v něm mnoho základních, ale i pokročilých úprav. Na mobilní verzi je zadarmo a v této free verzi i dobře použitelný. Když si zaplatíte cca 200kč/měs., tak získáte i další pokročilé nástroje.

VSCO

Aplikace pro mobil a tablet, ve které zvládnete základní úpravy a máte na výběr i plno dalších filtrů, které si můžete dále upravovat. Používat ji můžete zdarma, nebo její funkce rozšířit placenou verzí.

Snapseed

Snapseed je opravdu jednoduchá aplikace na základní i lehce pokročilé úpravy pro mobilní telefony a tablety, se kterou zvládne pracovat i začátečník.

Já osobně používám Adobe Lightroom, ale základní a hezké úpravy uděláte určitě pomocí jakékoliv další aplikace. Záleží na tom, jak pokročilý jste uživatel, a také na tom, jaký typ aplikace vám jednoduše bude sedět.

Na co se zaměřit při úpravě fotek?

  • nastavení expozice ‒to jak je fotka světlá, nebo tmavá
  • kontrast
  • zesvětlení tmavých a světlých míst ‒ pokud chcete například stíny zesvětlit, nebo naopak světla ztmavit
  • saturace ‒ pokud chcete výrazněji, nebo naopak méně barevnou fotografii

Shrneme si to a jdeme na věc!

Vezmeme našeho mazlíka, vybereme si hezké a zajímavé místo na focení. Počkáme si, až bude dobré světlo. Nechceme fotit v pravé poledne pod přímým sluníčkem. Vše by mělo být celkem rychlé, protože zvířata focení nudí a pak jsou neposlušná. Musíme je tedy motivovat pamlsky, pokud to jde.

Nastavíme si foťák, nebo jen popadneme mobil. A v zajímavém pohledu nebo momentu vyfotíme několik fotek. Zkusíme více úhlů a případně detaily, nebo zakomponování v krajině nebo blízko domečku. Vybereme si jen ty nejlepší a povedené fotky a trochu je upravíme v některé aplikaci. Pokud máte oblíbenou jinou, můžete určitě použít tu.

Zajímavá místa a momenty jsou důležité. Připojím zde pár svých fotek ze života a výletů.

Pro dobrou fotku je třeba udělat občas více než pár kroků – třeba vstát hodně brzy. Sluníčko je nízko a nikde nejsou lidi, tak se fotí skvěle. Zajímavým prostředím dodáte fotce mnohem větší atmosféru. Některá zvířátka vypadají hezky, když si hrajou, a jiná, když jsou v klidu. Poznejte to svoje a udělejte hezké fotky.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články