Právě čtete

Měli bychom naslouchat snům? A můžeme ovlivnit, co se v nich bude dít?

7449  
Sdílet: 

Měli bychom naslouchat snům? A můžeme ovlivnit, co se v nich bude dít?

Všichni známe snáře a setkali jsme se s nejrůznějšími výklady. Co myslíte, má smysl se zabývat tím, co se vám v noci zdálo? A věděli jste, že můžete se svými sny pracovat tak, že dokonce dokážete ovlivnit jejich děj?

26. 12. 2020 4 min. čtení Jana Růžičková
Měli bychom naslouchat snům? A můžeme ovlivnit, co se v nich bude dít?

Lidé se o sny zajímají již od nepaměti. Podstatnou úlohu hrály sny ve starém Egyptě a v dalších říších starověké civilizace, stejně tak i snům přikládají velký význam například přírodní národy. Proč tomu tak je? Jaký užitek sny lidem přináší?

Pojďme zpátky k nám samotným. Se sny má zkušenost drtivá většina z nás. Sny se zdají i některým vyšším druhům zvířat. Jaký je účel snů? Neurovědci a psychologové vám odpoví, že sny jsou důležité pro náš emoční život a pro celkovou psychickou harmonii člověka. Během snění dochází ke zpracovávání informací a vzpomínek, které jste nashromáždili během dne, jejich třídění, porovnávání s nedávnými zkušenostmi. Má to tedy co dělat s vaší pamětí, ale i emoční rovnováhou.

Jak to viděli v minulosti?

Sny jsou naše osobité vlastnictví. Je to nástroj, pomocí něhož se potkáváme se svým duševnem, se svým vnitřním psychickým prostorem.

Sny se zabývalo mnoho zajímavých osobností. Například Sigmund Freud předpokládal, že sny jsou buď splněním našich tužeb, či promítáním našich strachů a obav. Toto pojetí bylo rozšířeno dalšími badateli. Carl Gustav Jung nabídl odvážnější teorii, že ve snech symbolicky promlouvá naše duše a kolektivní zkušenost celého lidstva.

Vyplatí se snům naslouchat, nebo nic neznamenají?

Ve své psychologické praxi často pracuji se sny svých klientů. Někdy se stává, že některé obsahy našeho života a vědomí potlačíme, tedy nedovolíme, aby nás obtěžovaly určité myšlenky, touhy a obavy.

Když své vědomí potlačujeme, může se stát, že tyto entity zkouší, jak já tomu říkám „klepat na dveře“. Což se projeví významným snem či řetězením obdobných snů. Je pak na nás, zda chceme našim snům naslouchat.

Uvedu jednoduchý příklad. Budoucí nevěsta měla opakované sny, že je zavírána do vězení, do krabice, že byla odvážena na pustý ostrov. Myslíte, že by měla vyslyšet svůj sen a svatbu zrušit? Možná ano, ale určitě může začít o svých snech přemýšlet a propojit je se svým životem. Pokud by to neudělala a nevšímala si toho, mohly by se signály snu začít projevovat i ve vědomém životě. Můžou se projevit úzkostné stavy, deprese či jiné patologické chování včetně nadužívání alkoholu, promiskuity apod. Je to jako naslouchat svému rádci. A věřte mi, že tento rádce je obvykle moudřejší než naše nejlepší kamarádka.

K čemu je dobré zabývat se sny?

Ve svých snech můžete najít inspiraci, rady, kompas a moudrost, kterou promlouvá vaše duše. Ale ne vždy jsou to příjemné podněty, které chcete slyšet. Chce to odvahu a chuť být lepším.

Pokud budete naslouchat svým snům, naleznete větší spokojenost, vnitřní klid a svobodu v řízení svého života. Namítnete mi možná, že sny jsou častokrát děsivé, nelogické až bláznivé. Ano, naše duše neuznává pravé úhly, neřídí se pravidly a racionálními zákony.

Jak zařídit, aby se vám zdálo více snů

Přáli byste si, aby se vám zdálo více snů? Můžete zkusit pár mých tipů, které by k tomu měly napomoci:

  1. Choďte dříve spát ‒ dle výzkumů se (nejen) hezčí sny zdají lidem, kteří chodí spát dříve.
  2. Jezte večer lehčí stravu – některé výzkumy zjistily, že jídlo před spaním navozuje sny. Je dobré vyhnout se kofeinu v odpoledních hodinách a eliminovat alkohol a jiné návykové látky.
  3. Uklidněte mysl ‒ před spaním vylaďte své myšlenky. Myslete na něco příjemného, na chvíli zapomeňte na starosti v práci či doma.
  4. Sny si zapisujte – osvědčilo se mi mít na nočním stolku notýsek a tužku, abych si zapsala sen hned po probuzení. Přes den sen zakryje závoj reality života a už jej nikdy nedáte úplně dohromady.

Sny, které můžete ovládat ‒ lucidní snění

Už se vám někdy stalo, že jste se probudili ze snu do snu či jste nějakým záhadným způsobem děj svého snu ovlivnili?

Lucidní snění je vhodná varianta pro ty, kteří trpí velmi nepříjemnými až děsivými sny, a také pro nás ostatní, kteří jsme zvědaví a pracujeme na našem seberozvoji.

Lucidní snění je stav, kdy sníme, ale dokážeme aktivně ovlivňovat děj svého snu. Neurovědci zjistili, že v tomto stavu je aktivní frontální kortex, který je běžně při spánku utlumen.

Jak si můžete lucidní snění natrénovat?

Otestujte realitu. Ve snech jsou některé jevy jinak než v realitě, například nápisy se často mění, když se na ně opět podíváme, či neexistuje logika času – ručičky na hodinkách ukazují něco jiného při opakovaném pohledu, odrazy v zrcadle jsou nejasné a rozmazané, nebo když si prsty zacpete nos, ve snu i tak můžete dýchat.

Pokud se na tyto situace zaměříte v reálném životě – budete se soustředit a číst různé nápisy, často budete sledovat své hodinky či pozorně prohlížet odrazy věcí a lidí v zrcadle, pak ve snu v těchto situacích dokážete snadno pochopit, že nebdíte, ale sníte. Můžete tak najednou aktivně vychutnávat možnosti vašich snů, ovlivňovat je a zbavovat je nečekanosti a děsů. Pokud máte pocit, že nad snem ztrácíte kontrolu, je dobré zakřičet nahlas, jaký další průběh snu si představujete.

Jak ještě usnadnit, aby se vám zdály lucidní sny?

  • Meditací před spaním ‒ je to způsob, jak snadněji vstoupit do lucidních snů.
  • Posloucháním binaurálních rytmů ‒ zvuků o různé frekvenci, které mění elektrickou aktivitu mozku. Lze je poslouchat například na Youtube.
  • Užíváním vitaminu B ‒ vitamin B5 nebo vitamin B6 můžou navodit živější sny a emočnější snové zážitky.
  • Hraním PC her – dle výzkumů mají hráči počítačových her četnější zkušenosti s lucidními sny než zbytek populace.

Autor: Jana Růžičková, www.psychologruzickova.com

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články