Právě čtete

Vitaminová mánie! Jaké jíst, jak je mezi sebou (ne)kombinovat a proč?

19134  
Sdílet: 

Vitaminová mánie! Jaké jíst, jak je mezi sebou (ne)kombinovat a proč?

O vitaminech teď slýcháme ze všech stran. Staly se běžným doplňkem zdravého životního stylu, kdy je snídáme spolu s kávou a miskou ovesných vloček. Jak se v nich ale vyznat? Jaké bychom měli brát a proč teď všichni polykají hlavně déčko? Podívala jsem se na vitaminy trochu blíž a vzala si k tomu na pomoc odbornici.

23. 1. 2021 4 min. čtení Marie Bezděková
Vitaminová mánie! Jaké jíst, jak je mezi sebou (ne)kombinovat a proč?

Začala jsem se víc hýbat, jím zdravě, dodržuji pitný režim… ale nechybí mému tělu ještě něco? Neměla bych mu dopřát vitaminy navíc?“ zeptala jsem se před časem sama sebe, když jsem v lékárně procházela kolem poliček s doplňky stravy. Na okamžik jsem se u nich zastavila a pár krabiček si prohlédla. „Jak ale poznám, co přesně mé tělo potřebuje?“ Musela jsem si upřímně odpovědět, že nevím. Napadlo mě, že by možná celý svůj problém vyřešila krabička multivitaminů. Zaváhala jsem. Ano, nebo ne?

Má smysl polykat multivitaminy? „Záleží na tom, z jakého důvodu chcete vitaminy užívat. Pokud pouze preventivně, jsou lepší multivitaminy, klidně i ty s minerály. V takovém případě je doporučuji užívat je především v období respiračních onemocnění, to znamená od podzimu do jara,“ říká lékárnice Pavla Horáková z Lékárna.cz. „Pokud chcete doplnit reálný nedostatek určitého vitaminu, tak je lepší ho užívat zvlášť,“ dodává.

Jaké vitaminy jsou „nejlepší“?

Jak ale zjistíte, který vitamin vám chybí? To je otázka, na kterou je složité najít odpověď.

„Vždy záleží na věku i pohlaví, na tom, jak se stravujete a jakými trpíte chorobami,“ říká Pavla Horáková. „Hladinu vitaminů v těle snižuje nezdravý životní styl, nemoci, kouření a alkohol. Proto je důležité udržovat tělo v kondici – pohybem, zdravou a pestrou stravou, dostatkem tekutin,“ doplňuje farmaceutka.

Důležité je vědět i to, že některé vitaminy chybí častěji dětem, jiné například těhotným ženám nebo seniorům. Vegetariáni a vegani mívají nedostatek vitaminu B12 a ženy, které chtějí otěhotnět, by zase měly užívat kyselinu listovou, která patří do skupiny vitaminů B… a tak bychom mohli ve výčtu pokračovat.

Obecně je tedy nejlepší požádat o určení hladiny vitaminů v krvi praktického lékaře nebo specializovanou laboratoř. Teprve pak budete jistě vědět, co vašemu tělu skutečně chybí a po které krabičce s vitaminy byste měli sáhnout.

jak na vitaminy

Pozor na předávkování

Jako u všeho platí i u vitaminů osvědčené pravidlo „všeho s mírou“. Pokud to s nimi přeženete, můžete se i předávkovat a následky pak mohou být velmi nepříjemné. „Předávkovat se můžete především vitaminy rozpustnými v tucích (A, D, E, K),“ upozorňuje lékárnice Pavla Horáková.

Například příliš vysoký příjem vitaminu A způsobuje praskání rtů, podrážděnost, nevolnost, kóma, až poškození orgánů, u těhotných může způsobit poruchy vývoje plodu.

Předávkování vitaminem D je málo pravděpodobné, ale i tak se může vyskytnout. Mezi příznaky předávkování patří ztráta hmotnosti a chuti k jídlu, nepravidelný srdeční rytmus či zvýšená hladina vápníku v krvi a jeho ukládání ve tkáních a v orgánech.

Vysoké dávky vitaminu E mohou narušit srážení krve. Předávkovat se lze i velmi vysokými dávkami vitaminů rozpustných ve vodě (C, B), ale u nich většinou dochází k vyloučení nadměrného množství močí. K příznakům předávkování dochází jen při dlouhodobém užívání velmi vysokých dávek.

Oblíbené déčko: Proč ho teď všichni chtějí?

Možná už jste slyšeli, že užívání vitaminu D pomáhá při prevenci nákazy covid-19.

Problém je, že většina z nás ho má nedostatek. „Vitamin D pochází ze slunečního záření, takže si ho během léta dokážeme v těle vytvořit sami. Od podzimu do jara to však v naší zeměpisné šířce není možné, a proto je vhodné ho doplňovat jinak,“ vysvětluje lékárnice Pavla Horáková.

Vitamin D významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Tyto látky se díky němu v těle lépe vstřebávají, přičemž obě jsou důležité pro správnou stavbu kostí a zubů. „Déčko“ také podporuje činnost imunitního systému, a podílí se tak na prevenci celé řady onemocnění – především těch respiračních.

Kdy začnou vitaminy „zabírat“?

Řekněme si to upřímně: Nikdo nechce denně polykat plné hrsti léků. V případě vitaminů to ale není tak jednoduché jako třeba s léky proti bolesti.

Zvykli jsme si na to, že po spolknutí tabletky se její účinek dostaví prakticky okamžitě. U vitaminů ale hodně záleží na tom, jak dlouho našemu tělu chybí. „K tomu, aby se hladina vitaminů vyrovnala, je při jejich dlouhodobém nedostatku potřeba užívat vyšší dávky po delší dobu,“ říká farmaceutka. V užívání vitaminů ale můžete dělat i pauzy, ovšem jen v případě, že užíváte vyšší množství, než je doporučené, a zejména pak u vitaminů rozpustných v tucích. Nižší nebo doporučené množství ostatních vitaminů je lepší brát kontinuálně.

Vitaminy v potravě: Co a jak jíst?

Nejvíc vitaminů najdeme v ovoci a zelenině, především  pokud je konzumujeme v syrové podobě.

Některé látky (např. karotenoidy) se sice lépe uvolňují po tepelné úpravě, obecně ale platí, že při ohřívání potravy se z ní cenné vitaminy naopak vytrácejí. „Na teplo jsou háklivé především vitaminy skupiny B a C. Tepelná úprava by proto měla být co nejrychlejší. Čím déle se potravina tepelně upravuje, tím jsou ztráty vyšší. Vaření v páře je jednou z nejlepších úprav jídla, co se týká zachování hodnotných látek v potravě,“ říká Pavla Horáková z Lékárna.cz.

S kterými léky vitaminy nekombinovat?


Pokud jste nemocní a užíváte léky, buďte opatrní na jejich kombinace s vitaminy. Nejvýznamnější je interakce warfarinu a vitaminu K – vitamin K snižuje účinek tohoto léku. Také vysoké dávky vitaminů C, E a niacinu (vitaminu B3) mohou ovlivnit jeho účinek. Vysoké dávky vitaminu B3 mohou ovlivnit účinek perorálních antidiabetik (léků proti cukrovce 2. typu) a zvýšit riziko nežádoucích účinků statinů (léků na cholesterol). Lékové interakce lze orientačně zjistit i v aplikaci zde.

jak na vitaminy

Co jsem se o vitaminech naučila? Teď už vím, že bez předchozí konzultace s praktickou lékařkou nemá smysl kupovat bezhlavě krabičky vitaminů, když nevím, jestli je opravdu potřebuji. V zimě se nebudu bát užívat vitamin D, který si mé tělo neumí vytvořit samo, a dopřeju si také víc pohybu a zdravé stravy – dám větší šanci nejen ovoci, ale i syrové zelenině: vždyť slupnout občas ke svačině mrkev nebo si dát k večeři zdravý salát je to nejmenší, co pro své zdraví můžu udělat.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články