Právě čtete

Tipy na nahrazování základních surovin, když vám něco chybí při pečení

23373  
Sdílet: 

Tipy na nahrazování základních surovin, když vám něco chybí při pečení

Tak schválně, kolikrát se vám už stalo, že jste se pustili do pečení něčeho dobrého a najednou jste zjistili, že vám chybí jedna či dvě položky z receptu? Až se vám to stane příště, nemusíte zoufat, že opět musíte běžet do obchodu. Ať už vám budou chybět vajíčka, kypřicí prášek nebo třeba podmáslí, se vším si po přečtení těchto řádků poradíte i bez nákupu.

16. 1. 2021 3 min. čtení Romana Böhmová
Tipy na nahrazování základních surovin, když vám něco chybí při pečení

Prášek do pečiva

To, že jsem najednou v zásuvce své kuchyně nenašla kypřicí prášek, se mi stalo opravdu mockrát. Zrovna kypřicí prášek lze ale nahradit více způsoby, takže vzhůru do toho.

Jedlá soda: Pokud vám doma chybí prášek do pečiva, můžete ho nahradit jedlou sodou. Jen si dejte pozor na to, že jedlá soda je zhruba třikrát silnější, takže kypřicí prášek nelze nahradit v poměru 1 : 1. Nahrazujte tedy zhruba v poměru 1 : 3 (1 lžička jedlé sody = 3 lžičky prášku do pečiva). Ideální je ale k jedlé sodě připojit ještě něco kyselého, aby zafungovala dokonale (např. kefír nebo citronovou šťávu).

Vyšlehaný bílek: Jako dobrá náhrada slouží i dobře vyšlehané bílky. Stačí k nim přidat špetku soli a lžíci ledové vody (1 bílek = 1 lžíce vody). Dobře vyšlehaný tuhý sníh funguje skvěle.

Přečtěte si také: Pečení dortů pro začátečníky

Můj tip pro nadýchané pečení

Nikdy nezapomeňte na to, že kypřicí prášek i jedlou sodu je před pečením dezertů důležité důkladně v mouce rozmíchat. Teprve pak vše promíchejte i s ostatními surovinami. Zároveň myslete na to, že po spojení suchých a tekutých ingrediencí je nejlepší na nic nečekat a rovnou péct.

Vejce

Určitě se vám už několikrát stalo, že jste si připravili vše na dezert, vtom sáhnete do dveří ledničky a tam nic. Vajíčka došla a v obchodě mají možná už zavřeno. Jestli nemáte dobré sousedy se zásobou vajíček, tady je pár tipů, čím je v takové situaci nahrazuji já.

Chia semínka: Skvělým pomocníkem při nedostatku vajec jsou i chia semínka. Stačí je rozmixovat s vodou a nechat nabobtnat. Na 10 g semínek přibližně 50 ml vody.

Banán: Rozmačkaný zralý banán může posloužit také jako skvělá alternativa. Já ho nejčastěji používám do lívanců. Zároveň spotřebujete banán, který je třeba už přezrálý.

Škrob: Pokud se chystáte na přípravu lívanců a chybí vám vejce, můžete ho nahradit třeba lžící škrobu (můžete použít kukuřičný, ale i bramborový, záleží na tom, jaký zrovna máte doma). Při přípravě palačinek zase dobře poslouží vanilkový pudink.

Instantní droždí: Když sáček droždí rozmícháte v horké vodě, můžete s ním vejce také nahradit. Počítejte s tím, že musíte na 100 ml vody použít cca půl sáčku instantního droždí.

Přečtěte také: Jak si v kuchyni poradit bez váhy a odměrky?

Mouka

Mouku ve své kuchyni nahrazuji celkem často. Není to třeba jen tím, že mi došla, ale někdy se snažím mouky kombinovat nebo nahrazovat tak, abych při pečení použila i ty zdravější druhy.

Třeba hladkou mouku nahrazuji dost často špaldovou hladkou v poměru 1:1 a funguje mi to naprosto skvěle. Špaldová mouka má pro mě téměř stejné vlastnosti jako ta hladká a pracuje se mi s ní velmi dobře. Jinak ale nahrazování mouky není úplně tak jednoduché, záleží na tom, co budete připravovat.

Část mouky se dá nahradit i jemně namletými oříšky. Pamatujte ale na to, že ořechy obsahují hodně tuku, takže není úplně vhodné péct jen z nich, protože by byl dezert hodně hutný. Dobře mohou posloužit i jemně namleté ovesné vločky.

Když potřebujete připravit něco bezlepkového, ideální je mix různých druhů. Osvědčilo se mi třeba namíchat bezlepkovou mouku s trochou rýžové a pohankové, ideálně v poměru 2 : 1 : 1. Určitě ale hodně záleží na druhu dezertu. Případně místo pohankové použijte jemně namletou mandlovou mouku.

Přečtěte si také: Jde i ze špaldové mouky upéct nadýchaný zázrak? Zkuste domácí chléb!

Celozrnná mouka potřebuje více tekutin

Celozrnná mouka má mnohem větší savost, takže ji nemůžeme nahrazovat v poměru 1:1. Já často dělám to, že do svých osvědčených receptů (třeba na bábovku) mouky namíchám. Tzn. že ponechám ⅔ původní bílé mouky a k tomu použiji ⅓ celozrnné mouky. I tak ale počítejte s tím, že bude těsto o něco hutnější.

Cukr

Cukr je poslední dobou často nahrazován nejen proto, že vám třeba doma chybí. Často se nahrazuje třeba i díky odlišné chuti nebo kvůli změně nutričních hodnot.

Chybí vám doma chybí klasický cukr? Můžete ho v poměru 1 : 1 nahradit cukrem třtinovým. Díky této záměně se můžete těšit na lehce karamelovou chuť. Není to ale jen třtinový cukr, který se teď často při pečení využívá. Do popředí se dostaly i různé sirupy, třeba agávový, javorový nebo čekankový. Chcete-li snížit energetickou hodnotu dezertu, použijte právě ten čekankový. Není ale úplně vhodný k pečení, já ho využívám spíše k oslazení krémů.

Když jsem začala jíst zdravěji, osvědčila se mi i možnost nahradit cukr ovocem – například osladit dezert strouhaným jablkem nebo rozmačkaným banánem.

Přečtěte si také: Jsou „zdravější“ náhražky cukru opravdu lepší?

Rychlý přehled dalších tipů

  • Podmáslí – rozmíchaný jogurt s mlékem
  • Moučkový cukr – v mixéru rozemelte najemno cukr krupici nebo krystal
  • Bílý jogurt – můžete ho nahradit zakysanou smetanou nebo podmáslím
  • Smetana ke šlehání – do 1 dcl mléka přidejte lžíci rozpuštěného másla
  • Čokoláda – smíchejte kvalitní kakao a rozpuštěné máslo (zhruba 3 : 1)

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články