Právě čtete

Může si minimalismus najít místo i ve vašem šatníku?

26643  
Sdílet: 

Může si minimalismus najít místo i ve vašem šatníku?

Mám ráda pořekadlo, že ženy jsou od přírody sběračky, protože trochu ospravedlňuje moji tendenci mít všeho hodně. Zejména když jde o šatník. I když ho čas od času vytřídím, stejně jsem vždycky měla tendenci znovu nahromadit nové věci, které byly sice pěkné, ale nenosila jsem je.

9. 2. 2018 5 min. čtení Marie Háková
Může si minimalismus najít místo i ve vašem šatníku?

Protože je to škoda peněz (a ani nemám nafukovací byt), mám radost, že jsem nakonec objevila chytrý způsob, jak přestat syslit, utrácet méně a přitom být s oblečením spokojená.

Nejdřív vytřídit, potom zjednodušit

Rady pro vytřídění šatníku už nejspíš znáte. Těmi jsem začala a rozhodně vám je můžu doporučit, i pokud vás jinak minimalistický šatník neosloví. Je to taková základní údržba, kterou je fajn dělat aspoň jednou za rok.

Čtěte také: 5 způsobů, jak se efektivně zbavit nenošeného oblečení

Jenomže po každé čistce si cestu do mojí skříně zase našly nové kousky, které jsem vytahovala jenom občas a při dalším probírání šly často zase pryč. Revoluční pro mě byla až tzv. capsule wardrobe, typický přístup minimalistů k oblečení. Spočívá v tom, že si pro aktuální roční období vyberete jen 33 kusů oblečení a nosíte výhradně ty.

Na rozdíl od známé čistky šatníku už nic nevyhazujete, ale velmi promyšleně pracujete s tím, co zbylo.

Co je capsule wardrobe

Čte se „kapsl wardroub“ a znamená něco jako „kompaktní šatník“.

Právě teď válcuje zahraniční blogy i YouTube a dávám tomu tak rok, než o ní budou psát všechny dámské časopisy i u nás.

V původním přísném pojetí znamená, že si vyberete 33 kusů oblečení pro jedno roční období. Ty ostatní schováte mimo dohled. Při příští obnově, třeba na jaře, je zase vytáhnete a vytvoříte si ze všeho, co máte k dispozici, novou sestavu.

Počítají se jenom „viditelné“ vrstvy civilního oblečení. Nezahrnuje spodní prádlo, teplé zimní vrstvy ani speciální kousky jako večerní šaty nebo sportovní oblečení.

Nejdřív mi připadalo, že 33 kusů oblečení (nebo podobně nízký počet) je na tři měsíce prostě málo. Je to ale jednoduchá matematika: v případě, že si to vymyslím chytře (tomu se budu věnovat hned vzápětí), můžu například ze 7 různých vršků a 3 spodků namíchat až 21 outfitů. Pokud bych k tomu přidala ještě třeba 2 propínací svetříky, jsem na 42 kombinacích. Nemluvě o tom, jak takový chytře složený šatník rozšíří bižuterie, boty, kabelky…

Ilustrační příklad z aktuální kolekce na e-shopu Tchibo:

Co si z minimalistického přístupu může vzít normální holka?

Přiznám se, nedržím se striktně 33 kousků. Beru to jen jako směrovník, který mi říká, že i málo je dostatek.

Pravidla, která jsem si pro sebe přizpůsobila, jsou úplně jednoduchá:

To, co mám ve skříni, opravdu odpovídá mým potřebám

Možná máte, jako já, slabost pro večerní šaty, ale ve skutečnosti mi stačí jedny. Místo nich si pořídím takovou sukni, jakou můžu nosit každý den do práce. To víte, že mě to v obchodě mrzí, ale ráno před skříní už ne. :-)

Už žádný „každý pes jiná ves“

(Skoro) všechny věci spolu dohromady ladí barevně i stylově. Jinak by šla kombinatorika do kelu.

Vytažené mám jenom to, co v tomto ročním období nosím

Ostatní věci jsem schovala do úložných boxů pod postel. Primitivní, ale účinné: ráno mě nezdržuje pohled na cca 2/3 šatníku, na které teď prostě není počasí.

Každý kus oblečení nebo doplněk mi dělá radost

Když jsem se zbavovala nenošených kousků, byly mezi nimi i takové, které bych nosit klidně mohla… ale stejně jsem to nedělala. Takže proč je mít ve skříni? Nakonec je lepší je prodat nebo darovat – přečtěte si, jaké máte možnosti.

Vím, co potřebuju nebo chci: vedu si wishlist (seznam přání)

Když pak potkám to, co mým přáním odpovídá, a můžu si to dovolit, pořídím si to. Přísní minimalisté si dávají různé lhůty (den, týden, měsíc…), kdy testují, zda se jim přání omrzí, ale mně to vzalo radost z nákupů. Díky seznamu si ale nepořizuju vysloveně blbosti – právě ty kousky, které jsem v předchozím bodě nenošené zase vyřadila. Oproti dřívějšímu nahodilému nakupování ušetřím docela dost peněz.

Každá žena má svůj ideální „minimální šatník“ jiný. Já mám například na zimu vytažených šest párů bot. Podle pravidel opravdového minimalismu bych asi neobstála, ale mnohem důležitější pro mě je, že mi všechny dělají radost a stíhám je nosit. A samozřejmě taky, že si je vůbec můžu dovolit. Na druhou stranu mám pouze dva laky na nehty a vůbec žádnou rtěnku. Sice mi sluší, ale já se v nich jednoduše necítím, takže proč je skladovat?

Můj tip: Pokud vás přístup „capsule wardrobe“ zaujal, můžu vám doporučit najít si tematická videa na YouTube. I pokud neumíte moc anglicky, můžete si z nich hodně odnést, protože se v nich ukazují hlavně konkrétní kusy oblečení a jejich kombinace. :-)

3 kroky, jak si rozmyslet svůj ideální šatník

Minimalistky nad svým šatníkem mnohem více přemýšlejí, na rozdíl od běžných smrtelnic, ale jenom na začátku. Výměnou za prvotní čas a energii už pak nemusí přemýšlet zas a znova každé ráno.

Krok 1: co nosím každý den?

Ujasněte si, jaké příležitosti vás obvykle čekají a kolik různých outfitů k tomu potřebujete. Záměrně neříkám kusů oblečení. To vám samo vyplyne až v dalších krocích.

Nemám ráda návody typu „10 kousků pro každý minimalistický šatník”. Sama určitě nejlépe víte, jaké oblečení denně potřebujete právě vy. Skříň minimalistické mámy se rozhodně liší od skříně minimalistické studentky nebo minimalistické manažerky.

Krok 2: co mi sluší?

Vyberte si své barvy a zhruba svůj styl (strohý, romantický, sportovní apod., vždyť to znáte). Není to jednoduché a podle mě je to proces na dlouhé uvažování. Mně zabral asi tři měsíce, než jsem si byla doopravdy jistá. Některé ženy mohou ocenit konzultaci se stylistkou, která jim během jednodenní konzultace pomůže s výběrem těch správných barev a střihů.

Obvykle se doporučuje mít většinu oblečení v neutrální barvě a k tomu přidat nejvýše tři další vzájemně ladící barvy. Zní to velmi přísně, ale právě tohle omezení mi nejvíce pomohlo vystačit si s málem.

Krok 3: co už mám a co potřebuju?

Teď už je to snazší: v ideálním případě si necháte to oblečení, které přesně sedí vašim potřebám + vám sluší, a to ostatní pošlete dál. Protože už víte, kolik kombinací potřebujete, poměrně jednoduše si také můžete domyslet, kolik oblečení vám ještě chybí do ideálního stavu.

Mně chvíli trvalo, než jsem „nevyhovující“ kusy nahradila těmi ideálními a mezitím jsem holt nosila, co bylo.

Pokud si minimalismus oblíbíte, šatníkem to skončit nemusí

Minimalismus rozhodně neznamená jen pořádek ve skříni. V některém z příštích článků se podíváme i na další aspekty tohoto životního stylu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články