Právě čtete

Jarní očista šatníku

18734  
Sdílet: 

Jarní očista šatníku

Se začátkem nového roku jsme všichni přemýšleli nad tím, co v našich životech změnit, jak se v nich lépe vyznat a čemu jít letos více naproti. Věnujeme se našemu vzdělání, tělu, přátelům, vztahům, ale možná je ještě jedna věc, na kterou zapomínáme. Náš šatník!

20. 2. 2017 4 min. čtení A Cup Of Style
Jarní očista šatníku

Naše oblečení bývá upozaděno ve skříních, kde se kupí a kupí a nestíháme ho ani pořádně unosit. Máme pravdu? Provedeme vás základními kroky k tomu, jak si oblečení protřídit a mít v něm pořádek. Díky tomu se můžete ráno obléci rychleji a opravdu unosit všechno to krásné oblečení.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Zkrátka se do toho pusťte

Udělejte si dostatek prostoru na posteli nebo na zemi a vyndejte všechno oblečení ze skříně. Ano, všechno. Rozdělte si ho na 3 hromádky – určitě nechat, možná vyřadit, a určitě vyřadit. V „určitě nechat“ byste měli mít jen věci, které opravdu nosíte, nebo víte, že je unosíte. Takové, které jsou pořád v dobrém stavu, jsou kvalitní a sedí vám. U kategorie „možná vyřadit“ se na chvilku zastavte. Zkuste si vše, co tam zařadíte, abyste zjistili, jak vám to sedí. Něco můžete ponechat, ale zeptejte se sami sebe, jestli si to opravdu ještě obléknete, nebo si místo toho raději vždy vezmete něco lepšího? Jasně, něco můžete nechat jako „na cvičení“, „na spaní“ nebo „na doma“, ale nepřehánějte to. Možná bude lepší si pořídit něco pořádného, co vám vydrží a co vám bude slušet, než chodit cvičit ve vyřazených legínách.

Když už máte vše protříděno, zbývá vám tedy kolonka „vyřazeno“. V žádném případě oblečení nevyhazujte jen tak do koše. To, co vypadá pěkně, můžete věnovat kamarádkám, prodat na bazarech, online nebo donést do second handů, a ten zbytek můžete věnovat na charitu nebo donést do sbírek, kde se vždy může nějak zužitkovat. Nezapomeňte tenhle proces udělat i se spodním prádlem, s kabelkami, botami a doplňky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Uložení do skříně

To bychom měli. Teď, když už máte jen to, co za to stojí, je důležité uložit to do skříně chytře. Dávejte do skříně oblečení jen v takovém stavu, kdy ho můžete hned nosit. To znamená vyprané a vyžehlené. Systém skladování může vyhovovat každému jiný a také se bude odvíjet od vašich úložných prostor. Nám vyhovuje mít dost prostoru na ramínkách, kam ukládáme šaty, košile, saka a bundičky. Potom máme rozdělené džíny a další kalhoty podle příležitostí, jak je obyčejně nosíme, a zvlášť potom sukně. Vršky dělíme podle stylu na „basic kousky“ a „zajímavější kousky“. Tím pádem je vždy rychlejší dát dohromady outfit – když se cítím na ženštější verzi sebe sama, hned sáhnu do poličky se sukněmi a poté se rozhodnu, jestli ji chci doplnit obyčejným vrškem, čili vyberu ze základních triček, anebo chci něco zajímavějšího a sáhnu do kolonky extravagantnějších topů.

Nemusíte kopírovat tento vzorec, ale je dobré vymyslet si svůj, díky kterému hned uvidíte, co všechno ve skříni máte a jak to můžete kombinovat. Nic by tak nemuselo přijít nazbyt a zároveň zabráníte klasickému „Nemám co na sebe!“.

3. Zjistěte, co vám chybí

Teď se můžete podívat do skříně a zeptat se, co vám chybí. Máte kvalitní bílé, černé a šedé tričko? Takové, které se vám příjemně nosí, nemá už sepraný materiál a hodí se kombinovat k různým věcem? Padnoucí džíny a teplý svetr k tomu? Základní kousky pro vás budou cihlami, na kterých postavíte jakýkoliv outfit. A přiznejme si to, občas ráno toužíme zkrátka jen vybrat něco, co bude fungovat, bude pohodlné. A že to bude dobře vypadat, je příjemný bonus k tomu, že to bude dostatečně rychle, abychom přišli včas na schůzku nebo do práce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Zbytečně nenakupujte

Zkuste teď chvíli zbytečně nenakupovat. Znovu se seznamte se všemi těmi kousky, které už vlastníte. Vytvořte kombinace, které jste předtím ještě nezkusili, a dejte tomu šanci. Uvidíte, že to jde a že váš šatník vám už teď umožňuje krásné outfity. Zkuste nakupovat opravdu přemýšlivě a neukvapeně.

5. Opakujte očistu šatníku nejlépe každou sezónu

S příchodem jara si ukliďte teplé kousky, aby vám ve skříni nepřekážely, a vyndejte ty letní, které byste přes zimu nenosili. Tím pádem opět nebudete mít přeplněný šatník a lépe se ve svých věcech vyznáte.

Starejte se o svoje oblečení s láskou a ono vám vydrží, a bude vám tak dělat radost a společnost déle!

Více o tom, jak zrecyklovat staré oblečení, se dočtete ve starším článku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články