Právě čtete

Máslové sušenky ke kávě

13397  
Sdílet: 

Máslové sušenky ke kávě

Musím se přiznat: k silnému espressu si ráda dopřeju dobrou sušenku. A od té doby, co jsem si ke kávě poprvé upekla tu s vanilkou a limetkou, už u nás doma nemají kupované šanci.

27. 1. 2018 2 min. čtení Tereza Olivová
Máslové sušenky ke kávě

Recept zní skoro až luxusně, ale kromě šťávy z limetky a vanilkového lusku na něj nemusíte shánět nic extra. Obě neobvyklé suroviny už dnes seženete v každém dobře zásobeném supermarketu.

Recept: vanilkové máslové sušenky s limetkou

Dokonale nadýchané pečivo je nejlepší ještě vlahé. Při správném skladování vydrží dobré až pět dní. Nejlépe je uchováte v krabičce v lednici nebo chladné spíži, zkrátka jako české cukroví.

Suroviny (10 porcí – asi 40 sušenek):

  • 1 vejce
  • 1 lžíce vlažného mléka
  • 80 g třtinového cukru
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 5 g kvalitní vanilkové pasty nebo semínka z jednoho lusku
  • šťáva z jedné limetky

Postup:

  1. Vejce a mléko necháme odstát na pokojovou teplotu. Poté smícháme s cukrem. Následně přidáme mouku, prášek do pečiva a máslo a vše pořádně promícháme. Na závěr přidáme vanilku a limetkovou šťávu.
  2. Všechny ingredience zpracujeme na hladké těsto. Že je akorát, poznáme podle toho, že se už nelepí k pracovní desce.
  3. Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici. Pro kvalitu pečiva je malý oddych důležitý, tento krok určitě nepřeskakujte.
  4. Po dvou hodinách vyhřejeme troubu na 180 °C a pustíme se do zpracování těsta.
  5. Mezi dvěma pečicími papíry vyválíme těsto na plát o síle asi 5 milimetrů. Vykrájíme z něj tvary a naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi sušenkami určitě nechte mezery, při pečení trochu nabudou.

Podle velikosti vykrajovaných tvarů se doba pečení pohybuje mezi 12–15 minutami. Pečivo by mělo být lehce nazlátlé.

U trub, které nepečou rovnoměrně, se vyplatí plech v polovině pečení otočit.

Variace podle období a nálady

  • Tyto sušenky jsou velmi variabilní. Nebojte se přidat 50 g jakýchkoli mletých oříšků – vynikající jsou mandle, lískové oříšky nebo kešú.
  • Orientální sušenky získáte přidáním 20 g prášku z čaje mačča.
  • Děti ocení kakaové sušenky. Stačí přisypat zhruba 15 g kvalitního kakaa. Podobně můžete vyrobit i skořicové sušenky.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články