Právě čtete

Líný trik pro dokonale čistou koupelnu každičký den

22058  
Sdílet: 

Líný trik pro dokonale čistou koupelnu každičký den

Samozřejmě že zářivě vypucovanou koupelnu jako z reklamy budete mít, když co pár dnů strávíte hodinu poctivým úklidem. Většina lidí ale skončí u toho, že se na něj vrhne, až když by jim bylo trochu hloupé pustit do koupelny návštěvu…

2. 7. 2018 2 min. čtení Redakce
Líný trik pro dokonale čistou koupelnu každičký den

Problém generálního úklidu koupelny je, že první den dva je to dokonalé. Pak trochu horší. Pak ještě o něco horší. A než mine týden, všechno můžete drhnout a leštit znovu. Pokud vám to nikdy nevadilo, dnešní tip asi nebude pro vás, ale určitě vás bude zajímat jak doma uklidit bez prostředků z drogerie.

Rozdělte si úklid do celého (pracovního) týdne

Líný úklid má jenom dvě podmínky:

  1. Ráno nebo večer navštěvujete koupelnu
  2. Jste ochotní obětovat 5-10 minut každý den výměnou za zrušení víkendového úklidu.

Zásadní trik na úklid koupelny pro lenochy je udělat každý den jenom jednu část. Nevadí, že nebude dokonale vyleštěná celá najednou: dohromady bude každý jeden den vypadat dostatečně dobře, aby zvládla i nečekanou návštěvu maminky.

Osvědčená kombinace je:

  • Pondělí: vana
  • Úterý: zrcadlo a umyvadlo
  • Středa: podlaha
  • Čtvrtek: vana (ano, znovu – na té je mizející efekt úklidu vidět nejdříve)
  • Pátek: toaleta a odpady

Žádný z těchto kroků vám nezabere více než 5–10 minut. A o víkendu můžete klidně hodit nohy nahoru.

Předcházejte nepořádku

  • Věci, které do koupelny patří, ale tak nějak samy od sebe dělají chaos (třeba čisticí prostředky pod umyvadlem) schovejte do společného košíčku, krabice nebo podobně. Tadá, najednou jsou vždy uklizené!
  • Každý den setřete mokré okraje sprchy nebo vany. Zvládnete to jednou rukou, zatímco druhou si čistíte zuby, během asi 10 vteřin. Odměna: žádné tmavé pruhy mezi kachličkami.

Víte, že půlka nepořádku na umyvadle je od zubní pasty?

Chytrý zvyk: během kloktání ústní vody opláchněte umyvadlo a případně setřete zrcadlo. Zabere to pár vteřin a výsledek je opravdu znát.

  • Stanovte si den, kdy bez přemýšlení měníte všechny ručníky. Třeba pondělí.
  • Jednou za měsíc, třeba každého prvního, vyperte koupelnové předložky. Na šedesát. Nižší teplota nezničí mikroby, vyšší by zničila i předložky.
  • Pravidelně větrejte nebo nechte přes den, kdy nejste doma, koupelnu otevřenou. Závan čerstvého vzduchu zabraňuje vzniku plísní, které se nevyhýbají ani koupelnám, a vy tak ušetříte kus práce při vánočním nebo jiném velkém úklidu.

Najděte si pomocníky

Poslední instance líného úklidu je, když ho někdo udělá za vás.

Zaprvé, můžete zapojit děti. Základem je, aby se u toho cítily důležitě. Když jim dáte za úkol každý týden vydrhnout zrcadlo a umyvadlo a pak je za to opravdu pořádně pochválíte, budou se ke svému úkolu vracet rády. Nemluvě o tom, když občas utrousíte, jak skvěle to zrcadlo vyleštily a že nevíte, co byste si bez nich počali…

Zadruhé, střídejte se s partnerem. Pokud oba chodíte do práce, můžete taky oba uklízet koupelnu. Tento týden ty, příští týden já, hotovo dvacet.

Zatřetí, pokud můžete, pozvěte si někoho na velký úklid jednou za čas. Hospodyně vyjde kolem 200 Kč/hod. a většinou vám pomůže rovnou s celým bytem. Podle velikosti domova to je pak na 3–4 hodiny jednou za měsíc nebo častěji. Nemusíte ale hledat jen v úklidových agenturách; v menších městech často fungují služby vzájemnou dohodou. A když se na generální úklid spojíte s kamarádkami, může z toho být prima akce.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články